Roboty-planetarne-miksery-i-wagi-kuchenne-2-20

Praktyczna waga kuchenna doskonale uzupełnia możliwości robotów planetarnych i mikserów. (Fot. Adler)

Parametry mikserów

Wybierając mikser ręczny, powinniśmy zwrócić uwagę na jego podstawowe parametry. Przede wszystkim jest to moc. Choć miksery ręczne nie są przeznaczone do wyrabiania bardzo ciężkiego ciasta, to warto zwrócić na nią uwagę. Do najlżejszych prac, jak ubijanie białek czy śmietany, przygotowanie ciasta naleśnikowego, wystarczą z powodzeniem podstawowe urządzenia o mocy ok. 300 W. Miksery o większej mocy, np. 500 W, polecamy przede wszystkim, jeśli sprzęt będzie wykorzystywany bardzo intensywnie, również do zagniatania cięższego ciasta, np. chlebowego, a także współpracował z dodatkowymi akcesoriami. Drugim istotnym parametrem jest, oczywiście, masa. Mikser jest urządzeniem ręcznym, dlatego w dużym stopniu wpływa ona na komfort obsługi. Oczywiście, im lżejszy sprzęt, tym lepiej. Jednak miksery o dużej mocy muszą być cięższe ze względu na rozmiary silnika. Na masę wpływa również solidność obudowy. Oczywiście, w wypadku urządzeń z misą masa jest mniej dokuczliwa, lecz i one mają możliwość ręcznej pracy.

Roboty-planetarne-miksery-i-wagi-kuchenne-2-23

ZELMER ZHM2459B; CONCEPT SR3140

Użytkowanie miksera

W zależności od stopnia zaawansowania mikser ręczny ma kilka trybów pracy, zazwyczaj od 3 do 7. Dzięki temu mogą być one dopasowane do akurat przygotowywanych mas. W wypadku tych gęstszych można korzystać z największej prędkości obrotowej. Dzięki temu masa nabierze odpowiedniej konsystencji, a efektem będą puszyste i smaczne wypieki. Przyciski sterujące zazwyczaj umieszczone są na rękojeści urządzenia, a prędkość łatwo dopasujemy przy pomocy wygodnego suwaka. Oprócz tego dostępny jest tryb turbo, przeznaczony do najcięższych prac, gdy potrzeba maksymalnej wydajności urządzenia. Ostatni z przycisków służy do wysunięcia mieszadeł.

Roboty-planetarne-miksery-i-wagi-kuchenne-2-25

BOSCH MFQ4980B; MPM MMR-18

Akcesoria do mikserów

Standardowo do wszystkich mikserów dołączone są dwie trzepaczki, np. do ubijania śmietany czy białek z jajek oraz przygotowywania lekkich mas. Kolejnym z elementów są haki, przeznaczone do zagniatania ciężkiego ciasta, np. do domowego chleba lub pizzy. Akcesoria zazwyczaj są wykonane ze stali nierdzewnej, która jest trwałym i łatwym w czyszczeniu materiałem. Niektóre mogą być myte w zmywarce. Mieszadła zwalniamy zawsze, naciskając odpowiedni przycisk. Część dostępnych na rynku mikserów ręcznych ma jeszcze możliwość zastosowania dodatkowych akcesoriów. W zestawie znajdziemy np. stopę miksującą, dzięki czemu urządzenie sprawdzi się również jako blender ręczny. Zazwyczaj dołączony jest pojemnik, w którym można miksować składniki. Kolejnym z dodatków do miksera może być rozdrabniacz. Sprawdzi się np. w siekaniu orzechów, ziół czy serów. Przy jego pomocy przygotujemy np. pesto. To zdecydowanie najpopularniejsze dodatki do mikserów, jednak nie wszystkie. Firma Bosch w ostatnim czasie wprowadziła do oferty system pakowania próżniowego Fresh Vacuum. Zestaw zawiera takie akcesoria jak pompa próżniowa, pojemnik próżniowy oraz worki próżniowe z zamknięciem strunowym wielokrotnego użytku, dostępne w dwóch rozmiarach. Zapakowana w ten sposób żywność dłużej zachowuje świeżość. Pojemniki próżniowe są wykonane z trwałego tritanu, wolnego od bisfenoli. Można ich bez problemu używać w kuchence mikrofalowej oraz łatwo czyścić je w zmywarce.

Roboty-planetarne-miksery-i-wagi-kuchenne-2-27

MPM MWK-05M; ZELMER ZKS1500N; CONCEPT VK5713 Monstera

Wagi kuchenne

Ma rynku obecnie przeważają wagi elektroniczne. Wagi mechaniczne są coraz mniej popularne i dużo mniejsza jest także ich oferta. Z pewnością pewien wpływ na ten stan rzeczy ma to, że coraz częściej zależy nam na wygodzie użytkowania, precyzji a także rozwiązaniach, które ułatwiają możliwości produktu – o designie nie wspominając. A to właśnie na te kwestie coraz częściej konsumenci zwracają uwagę. Produkty muszą być atrakcyjne wizualnie, dobre jakościowo i funkcjonalne. Zdecydowanie mniej możliwości dają właśnie wagi mechaniczne, które nie należą do zaawansowanych produktów. Produkty te są doskonałą propozycją dla tych konsumentów, którzy cenią tradycyjne linie w często śmiałych i oryginalnych odsłonach lub są miłośnikami stylu retro.

Wagi elektroniczne znane są ze swojej dokładności. Ich zalety to precyzja pomiaru oraz dodatkowe rozwiązania, których w tych urządzeniach nie brakuje. Większość modeli waży produkty o masie 2 – 5 kg, chociaż są wagi mające nośność np. 15 kg. Warto jednak zaznaczyć, że nie są to standardowe urządzenia. Tak naprawdę przedział 2 – 5 kg w warunkach domowych jest jak najbardziej wystarczający. Nowoczesna elektroniczna waga kuchenna wyposażona jest w wiele funkcji, które nie tylko ułatwiają wykonywanie pomiarów, ale także dają użytkownikowi inne możliwości. Przede wszystkim pomiar dokonywany jest błyskawicznie. Już po kilku chwilach od umieszczenia produktu na szalce na wyświetlaczu pokaże się wynik pomiaru. Dostępne są modele włączające się automatycznie pod wpływem nacisku produktu lub wagi włączane przyciskiem. Wagi elektroniczne są ponadto lżejsze od swoich poprzedniczek.

Funkcje w wagach

Kuchenna waga, wbrew pozorom, może być urządzeniem całkiem ciekawym i wyposażonym w różnego typu funkcje. Wśród najpopularniejszych i najbardziej przydatnych warto wymienić takie jak:

  • zmiana jednostek pomiaru – wiele modeli wag może pokazywać wyniki pomiarów w różnych jednostkach. W wypadku pomiaru masy są to kilogram oraz funt, natomiast w wypadku pomiaru objętości cieczy są to mililitry oraz uncje;
  • wyświetlacz LED/LCD – wyświetla wyniki pomiarów, jednostkę pomiaru czy też godzinę. W wagach zaawansowanych wyświetlane są także m.in. liczba kalorii, zawartość tłuszczu lub białka w danym produkcie;
  • tarowanie – polega na ważeniu masy samych produktów bez masy ich opakowania;
  • funkcja pomiaru kalorii – w zależności od typu produktu informuje o jego wartości energetycznej. Wagi z tą funkcją mają bazę danych np. 999 produktów i obliczają zawartość m.in. kalorii, tłuszczu, cholesterolu, błonnika czy protein. Niektóre modele mają dodatkowo przelicznik kalorii, cholesterolu, tłuszczu, jednostek chlebowych, białka oraz węglowodanów;
  • misa na produkty sypkie – wagi z misą ułatwiają ważenie produktów sypkich oraz cieczy. Na misie często znajduje się podziałka do odmierzania objętości. W zestawie z wagą znajdować się może także pokrywka na misę, dzięki czemu produkt można np. schować do lodówki bez konieczności szukania odpowiedniego pojemnika;
  • automatyczny włącznik/wyłącznik – waga może uruchamiać się od nacisku oraz wyłączać po dokonaniu pomiaru automatycznie po upływie kilku minut bezczynności;
  • wskaźnik przeciążenia – informuje, że ważony produkt przekracza nośność urządzenia;
  • sterowanie dotykowe – w niektórych wagach ustawienia wprowadza się za pomocą przycisków dotykowych, które mają specjalne czujniki. To nie tylko rozwiązanie estetyczne, ale i ułatwia czyszczenie.

2024-08-07
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket