Jest wiele różnych metod parzenia kawy czy herbaty. W ostatnich latach popularność zdobywa cold brew, czyli kawa przygotowywana na zimno. Swój renesans mają również ekspresy przelewowe. Z kolei modele kolbowe wciąż są podstawowym wyborem dla tych, którzy chcą mieć precyzyjną kontrolę nad przygotowywaniem napoju. (Fot. JURA)
Ekspresy automatyczne wciąż pozostają najlepszym wyborem dla tych, którym zależy na łatwości przygotowania napoju i powtarzalnych rezultatach. Coraz częściej oferują również dodatkowe funkcje, np. możliwość przygotowania kawy cold brew. Doskonale sprawdzają się w biurach ze względu na swoją bezobsługowość. W większych przestrzeniach praktycznym rozwiązaniem są również dystrybutory gorącej wody. Dzięki nim szybko przygotujemy różne rodzaje herbaty.
MPM MKW-05; JURA Giga X3c; MIELE CM 6560 MilkPerfection
Wybór ekspresu do biura nie jest zadaniem trudnym, jeśli jesteśmy w stanie jasno określić swoje potrzeby. Zwłaszcza przy większej liczbie użytkowników – powyżej 10 – warto zdecydować się na urządzenie rekomendowane w segmencie profesjonalnym. Bezawaryjność i łatwość obsługi to cechy trudno mierzalne, jednak w tej kwestii warto zaufać renomowanym producentom, którzy specjalizują się w tego typu urządzeniach. Sprzęt najlepiej zakupić bezpośrednio od dystrybutora lub u autoryzowanego dilera marki, ponieważ to gwarantuje pomoc w jego wyborze, a także dobrą obsługę posprzedażną.
Pierwszym kryterium, które powinniśmy wziąć pod uwagę, jest liczba przygotowywanych w ciągu dnia porcji kawy, a ta zależy od tego, ile osób będzie codziennie korzystało z ekspresu. Na przykład marka JURA w swoich zaleceniach jako średnią na użytkownika przyjmuje trzy porcje kawy dziennie. W ten sposób łatwo ustalimy, jakiego rozmiaru urządzenie jest nam potrzebne. Kolejną kwestią, którą warto rozważyć, jest możliwość stałego podłączenia wody. To przydatne rozwiązanie, jeśli z urządzenia korzysta naprawdę wiele osób. Na sam koniec należy rozpatrzyć, czy ekspres ma służyć do przygotowywania jedynie kawy czarnej, czy chcemy również pić napoje mleczne. W zależności od wybranego ekspresu warto go doposażyć w dodatkowe akcesoria, np. podgrzewacz do filiżanek czy chłodziarkę do mleka z podłączeniem do ekspresu. Nie wolno również pominąć tak prozaicznej kwestii jak rozmiary. Ekspres musi się zmieścić w przestrzeni, którą na niego przewidzieliśmy.
ZELMER ZCM1200 Capriccio; JURA J8 twin; MPM MKW-11M
Duży pojemnik na ziarna to podstawa. W modelach domowych zazwyczaj zmieści on ok. 250 g ziaren, a w automatach do biura będzie to nawet 1 kg. Ekspres może być wyposażony również w dwa zbiorniki. Takie rozwiązanie nie tylko podwaja pojemność. Przede wszystkim możemy zastosować dwa rodzaje ziaren, np. bezkofeinowe i tradycyjne lub przeznaczone do kawy czarnej i mlecznej. Najbardziej zaawansowane modele mogą nawet mieszać ziarna w różnych proporcjach. Możliwość większego wyboru jest atutem, zwłaszcza jeśli mamy na myśli różne rodzaje kawy. Warto więc zwrócić uwagę, ile różnych napojów może przygotować ekspres za naciśnięciem przycisku. Praktycznie każde urządzenie poradzi sobie z espresso, latte czy cappuccino, jednak tylko te najbardziej zaawansowane przygotują inne wyrafinowane specjały, np. espresso macchiato czy ristretto. Oprócz tego na długich spotkaniach przydatna będzie funkcja przygotowania całego dzbanka kawy. Ekspres może również podawać gorącą wodę, np. do herbaty zielonej lub czarnej. Dzięki temu w firmowej kuchni nie będzie potrzebny czajnik elektryczny. Z naturalnych względów zbiornik na wodę w ekspresie biurowym jest znacznie większy niż w standardowym. Jego pojemność może wynosić np. 5 l. Pozwoli to przygotować nawet kilkadziesiąt filiżanek kawy. Jednak gdy nawet taka ilość jest niewystarczająca, warto rozważyć zakup modelu z możliwością bezpośredniego podłączenia do wody. Wystarczy dokupić zestaw instalacyjny i zlecić jego montaż specjaliście. W razie konieczności zbiornik świeżą wodą automatycznie się napełnia, dzięki czemu dostęp do kawy jest nieprzerwany. Atutem w ekspresie biurowym będzie również duży zbiornik na fusy. Musi on być regularnie opróżniany. W największych ekspresach pomieści nawet 40 porcji zużytej kawy. Najgłośniejszym elementem ekspresu jest młynek mielący ziarna. Dlatego jeśli urządzenie jest umieszczone w otwartej przestrzeni, warto zdecydować się na model, który pracuje cicho. Będzie mniej irytował pracowników i nie rozpraszał ich w trakcie wykonywanych zadań.
Praktyczny ekspres przelewowy w kilka minut przygotuje cały dzbanek kawy. (Fot. Bosch)
Producenci ekspresów automatycznych skupiają się na tym, żeby ich obsługa była jak najłatwiejsza, a kawa jak najszybciej dostępna. Dlatego dużą popularnością cieszą się modele z funkcją OneTouch. Oznacza ona, że pod wylewkę wystarczy podstawić filiżankę oraz nacisnąć przycisk z wybranym specjałem kawowym, żeby otrzymać kawę czarną lub mleczną. Rozwinięciem jej jest One-Touch for Two, umożliwiająca jednoczesne przygotowanie dwóch porcji kawy mlecznej. Wyświetlacz ekspresu pokazuje najważniejsze ustawienia i parametry (m.in. dotyczące braku wody i ziaren w pojemniku na kawę, przepełnienia fusami, zużycia filtra i przepełnienia zbiornika na skropliny, konieczności odkamienienia), jak też rodzaje kawy, jakie można wybrać i zaparzyć. W ekspresach biurowych często pojawiają się wyświetlacze dotykowe, które obecnie dla większości użytkowników są najbardziej intuicyjnym sposobem obsługi. Mają dużą rozdzielczość, więc wyświetlają estetyczne grafiki. Interfejs prezentuje możliwe do przygotowania specjały i programy pracy. Warto zwrócić uwagę na to, czy ekran ma możliwość obsługi mokrym palcem. W końcu ekspres stoi zazwyczaj w kuchni, więc takie udogodnienie może się przydać. W przypadku ekspresu biurowego bardzo ważna jest możliwość zablokowania opcji konfiguracyjnych urządzenia, np. kodem PIN. Standardowi użytkownicy powinni mieć dostęp jedynie do podstawowych opcji, jak wybór ustawionych wcześniej typów kawy. Ograniczy to sytuacje, w których „żartownisie” lub po prostu osoby o mniejszej wiedzy technicznej przestawią parametry pracy ekspresu i przez to będzie wymagał on ponownej konfiguracji.
ADLER AD 4407; SIEMENS TQ905RZ5 EQ900 plus; BOSCH TKA2M114 MyMoment
Praktycznym rozwiązaniem do przygotowywania kawy mlecznej w biurze jest wbudowany spieniacz, który zasysa mleko bezpośrednio z pojemnika i już spienione dostarcza do szklanki, a z drugiej wylewki wypływa kawa. O ile w warunkach domowych można korzystać ze spieniaczy ręcznych, to w biurze ich użycie jest kłopotliwe i niepotrzebnie wydłuża czas przygotowania napoju. Dzięki wbudowanemu spieniaczowi wystarczy podstawić filiżankę pod wylewkę, nacisnąć przycisk i kawa mleczna będzie gotowa po kilku chwilach.
JURA Giga 10; ZELMER ZCM8121 Maestro Barista
Można zastanowić się, czy w biurze sprawdzi się ekspres domowy. Okazuje się, że nie jest to zły wybór, jednak trzeba liczyć się z pewnymi kompromisami. Przede wszystkim w dużych przestrzeniach z kilkudziesięcioma pracownikami użycie takiego urządzenia nie ma racji bytu. Jego wydajność po prostu nie będzie przystawać do potrzeb. Zbiorniki na kawę czy wodę będą musiały być niemal bez przerwy uzupełniane, a tacka na skropliny i pojemnik na fusy – opróżniane. To będzie powodować irytację pracowników.
Jednak jeśli urządzenie ma pracować w niewielkim biurze z kilkoma pracownikami, to zaawansowany model domowy będzie całkiem dobrym wyborem. Przede wszystkim w takich warunkach możemy łatwiej kontrolować stan sprzętu, a i pracownicy będą czuć za niego większą odpowiedzialność. Warto dodać, że najbardziej zaawansowane ekspresy domowe pod względem możliwość zbliżają się do podstawowych modeli przeznaczonych do biura. Pojemność zbiornika na ziarna może wynosić ok. 300 g, a na wodę ponad 2 l. To sprawia, że bez problemu przygotujemy nawet kilkanaście porcji kawy dziennie. Z kolei jeśli mówimy o domowym biurze, w końcu to coraz popularniejsza forma pracy, to tak naprawdę możemy zdecydować się nawet na ekspres kompaktowy, który zaspokoi oczekiwania zarówno nasze, jak i pozostałych mieszkańców.
© 2024 InfoMarket