Wnętrze lodówki to miejsce szczególne. Powinno być wyjątkowo czyste i zadbane, przechowujemy w nim bowiem produkty żywnościowe. Im bardziej higieniczne wnętrze urządzenia, tym pokarm staje się dla nas zdrowszy i bezpieczniejszy, a samo urządzenie efektywniej i sprawniej pracuje. Warto więc zadbać zarówno o nas samych, jak i jakość i trwałość komór chłodniczych.
Przed czyszczeniem warto zadbać o bezpieczeństwo. Użytkownik przed myciem czy konserwacją lodówki powinien bezwzględnie wyłączyć urządzenie z sieci elektrycznej. Po opróżnieniu urządzenia schłodzone lub zamrożone produkty należy włożyć do miski lub przechować w zimnym miejscu. Można również położyć na nich wkłady chłodzące, które przez kilka godzin utrzymają temperaturę.
Gruntowne czyszczenie lodówki jest okazją do posortowania wszystkich produktów pod kątem daty przydatności do spożycia. Dość długo nieużywane, ale otwarte produkty (takie jak sosy, konfi tury, konserwy) warto wyrzucić, a produkty o bliskiej dacie zdatności spożycia, takie jak wędliny czy sery, można przełożyć z folii do pojemników spożywczych albo opakowań próżniowych. Ta prosta wskazówka okazuje się pomocna nie tylko w utrzymaniu czystości (zachowanie porządku i przestrzenności w komorze), ale także w przedłużeniu czasu przechowywania niektórych produktów. Należy również oczyścić opakowania produktów. Do mycia komory chłodzenia zaleca się użyć ciepłej wodę z dodatkiem niewielkiej ilości neutralnego płynu na bazie mydła. Można stosować płyn do mycia naczyń, jednak nie zaleca się stosowania środków czyszczących, które zawierają mikrodrobiny piasku ani substancji na bazie rozpuszczalników, chloru czy kwasów. Mleczka w koncentracie nie są również zalecanymi środkami, ponieważ mogą zniszczyć delikatną strukturę wnętrza lodówki, a metalowe powierzchnie mogą ulec korozji lub zmatowieniu. Przede wszystkim warto stosować specjalistyczne środki do mycia lodówek, sprzedawane w autoryzowanych serwisach producentów. W ich składzie oprócz sprawdzonych substancji powierzchniowoczynnych są także takie, które absorbują nieprzyjemne zapachy lub minimalizują powstawanie odcisków palców, a te brandowane logotypem producenta dają pewność, skład jest idealnie skomponowany do danej powierzchni urządzenia. Delikatną ściereczkę lub gąbkę o nieostrej powierzchni należy zamoczyć w wodzie i myć aż usunięcia zaschniętych plam (jeśli takie są). Wszystkie półki oraz balkoniki warto wyciągnąć, ponieważ pomiędzy szynami (prowadnicami) gromadzi się również brud. Pragmatycy mogą wykorzystać wannę lub prysznic do mycia wszystkich zdemontowanych systemów półek i balkoników. Po naniesieniu detergentu łatwiej spłukać resztki środka. Wanna może być również praktycznym rozwiązaniem do sterylnego wyparzenia półek, jeśli wcześniej były na niej pleśń czy grzyby. W urządzeniach z automatycznym odszranianiem warto zadbać także o otwór odpływowy, którym skroplona woda spływa ze ścianek urządzenia. Może się on zatkać resztkami produktów. Regularne czyszczenie go zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów. Do tego celu warto używać np. wacika kosmetycznego na patyczku. Przy myciu wnętrza lodówki pamiętajmy o tym, aby nie zamoczyć żarówki ani panelu sterowania. W modelach z systemem MultiFlow warto również zwrócić uwagę na wentylator. On również powinien być chroniony przed nadmiarem wody, który mógłby spowodować usterkę urządzenia. Po wytarciu komory chłodzenia do sucha można włożyć (suche) szufl ady oraz systemy balkoników. Można otworzyć drzwi, aby pozbyć się wilgoci i nieprzyjemnych zapachów. W tym celu stosuje się także inne elementy absorbujące je.
Mycie zamrażarki rozpocznijmy od ustalenia, jaką lodówkę chcemy czyścić. Jeśli jest to tradycyjne urządzenie statyczne, należy podłożyć miskę i pozbyć się zbędnego lodu na ściankach i szufl adach zamrażarki. Nie stosujmy ostrego noża do podważania lodu, aby nie zniszczyć powierzchni. Nie stosujmy także gorącej wody, która szybko rozmrozi urządzenie. Konwencjonalne metody, może sprawdzone i stosowane, nie zawsze sprawdzają się w najnowszych urządzeniach. Po usunięciu lodu i szronu należy umyć całą komorę, dzięki delikatnej ściereczce nasączonej ciepłą wodą z dodatkiem detergentu. Urządzenia z systemem No Frost lub automatycznym rozmrażaniem nie wymagają ręcznego rozmrażania. Po umyciu należy również wywietrzyć komorę, a po wysuszeniu półek i wnętrza należy niezwłocznie włożyć przechowywanie produkty, aby nie rozmroziły się całkowicie ani nie zepsuły.
Uwaga: Ważnym elementem lodówki jest uszczelka. Należy ją regularnie myć, ponieważ tam gromadzą się resztki produktów lub brud zebrany podczas użytkowania urządzenia.
Zadbaj o zapach w swojej lodówceWielu konsumentów boryka się z problemem nieświeżego powietrza w komorze chłodzenia, mimo, że często czyści lodówkę. Jest to dość częste zjawisko tym bardziej, że w chłodziarce przechowujemy różnego rodzaju żywność: od serów i ryb, po mięso i warzywa, na otwartych konserwach i sosach kończąc. Intensywne zapachy wspomnianych produktów mieszają się ze sobą tworząc niestety przykrą woń, często trudną do usunięcia. Doraźnym rozwiązaniem może okazać się pochłaniacz do zapachów, w formie żeli czy saszetek. Takie specyfi ki (zawierające w dużej mierze aktywny węgiel) eliminują nieprzyjemne zapachy i pozwalają cieszyć się świeżością w komorze chłodzenia mimo dużych ilości przechowywanych produktów. Starczają na ok. 3 miesiące.
© 2024 InfoMarket