Zarówno kuchnie wolnostojące, jak i do zabudowy wyposażone są w wiele ciekawych funkcji i rozwiązań. Wszechstronna automatyka poprawia znacznie komfort obsługi, zaleca optymalne ustawienia, informuje o błędach czy konieczności mycia i konserwacji.
Bez wątpienia najbardziej innowacyjnymi urządzeniami w segmencie urządzeń grzewczych są piekarniki. Nie oznacza to jednak, że płyta czy jedynie z pozoru prosta kuchnia FS (wolnostojąca) nie może nas zaskoczyć.
Zarówno w piekarniku tradycyjnym, jak i piekarniku kuchni wolnostojącej, jedną z podstawowych funkcji jest możliwość regulacji temperatury grzałek oraz rodzajów grzania. Standardowo każdy piekarnik wyposażony jest w kilka nastawów, tj.: grzałka górna, dolna, grzałki górna i dolna, grill czy termoobieg. Obok podstawowych opcji grzania znaleźć można także funkcje rozbudowane, takie jak mały lub duży grill, grill podwójny (korzystający z dwóch grzałek górnych), turbogrill, termoobieg z grzałkami górną i dolną, a także obieg powietrza z grillem. Modyfikacji jest wiele, a ich zastosowanie zależy wyłącznie od kreatywności producenta i zaawansowania urządzenia. Inną podstawową funkcją jest rożen. To rozwiązanie daje możliwość konsumentom nakłucia drobiu na szpikulec i opiekania go z różnych stron. Szpikulec umieszczony w obracającym się napędzie nadaje mięsu równomiernie opieczoną skórkę i pozwala osiągnąć efekt porównywalny do profesjonalnych rożnów dostępnych w restauracjach czy budkach z kurczakiem. W standardowych modelach nie brakuje także funkcji oświetlenia, zapamiętywania ustawień (memory) czy minutnika, zapewniających funkcjonalne przygotowanie potraw. Coraz częściej naszą uwagę zwracają jednak modele bardziej zaawansowane, które oprócz tradycyjnych funkcji grzania zachwycają interaktywnością, automatyką, komfortem pracy, a nierzadko funkcjami minimalizowania czasu i poboru energii elektrycznej. Mówiąc o automatyce mamy na myśli gotowe, zaprogramowane w pamięci programy, które zostały dobrane pod kątem konkretnych potraw czy dań – tak, by wszystkie parametry i rezultaty grzania były dla danego produktu najlepsze. Użytkownik nie musi więc szukać w przepisach czy instrukcji obsługi, jak długo należy piec np. drób i jaką grzałkę do tego celu aktywować. Jak ogromne możliwości i potencjał tkwi w tego typu piekarnikach niech świadczy krótka lista, do tego wybranych tylko możliwości piekarników z wyższej półki (jakie szczególnie zalecamy). Możemy dzięki nim piec ryby, mięso, rozmrażać, utrzymać potrawy w cieple, piec pizzę, chleb, podgrzewać talerze, suszyć, pasteryzować, wspomagać proces wyrastania ciasta, piec samo ciasto, fondue czy zapiekanki. W przypadku najbardziej wysublimowanych rozwiązań piekarniki dają użytkownikom możliwość wyboru precyzyjnego programu z listy ponad 200 pozycji! Co więcej, listę te możemy podwoić, a nawet potroić, zapisując w menu własne ustawienia i preferencje.
W kuchniach gazowych znaleźć można ciekawe systemy zmniejszające zużycia gazu nawet o kilkanaście procent. Do najbardziej oszczędnych należy system Opti Gas (Amica). Dzięki dopasowaniu wielkości garnków wchodzących w skład typowych zestawów do wielkości płomienia, płomień palnika ogrzewa jedynie dno garnka, a ciepło nie ucieka na boki.
Obok tradycyjnych i wyspecjalizowanych piekarników, kuchenek mikrofalowych, kuchni wolnostojących i urządzeń hybrydowych (piekarnik czy parowar z funkcjami mikrofali) bardzo ważne są płyty, a raczej ich zaplecze funkcjonalne.
Praktycznymi elementami kuchni wolnostojącej są uchwyty drzwi piekarnika, pokrywa płyty (głównie w modelach gazowych), a także wygodna szufl ada na naczynia i akcesoria.
Funkcje „eko” spotykane są już dziś w niemal wszystkich urządzeniach AGD. Bez problemu znajdziemy je także w segmencie grzewczym. W płycie gazowej (lub w niektórych kuchniach gazowych) palniki mogą być wyposażone np. w systemy redukujące nadmierne spalanie gazu, a w płytach elektrycznych czy indukcyjnych takie rozwiązania jak wykorzystanie ciepła resztkowego czy funkcje automatyczne, kontrolujące potrawę i dostosowujące do potrzeb moc urządzenia. Ciekawymi rozwiązaniami są OptiGas marki Amica, palnik A+ marki Gorenje, Eco- Timer marki Electrolux, OptiHeat Control i Öko Timer marki AEG czy Ecook Function marki Akpo.
W najbardziej zaawansowanych modelach można znaleźć do kilkunastu funkcji grzewczych. Powszechnie stosowanymi są m.in. grzanie górne i dolne, funkcja pizza czy grill z termoobiegiem (np. Termoobieg 3D Plus, Bosch). Dodatkowo stosuje się także m.in. opcję rozmrażania czy grzałki górnej i dolnej z nawiewem gorącego powietrza.
Jak dowodzimy w rozdziale o konserwacji i czyszczeniu sprzętu, czystość urządzenia jest jedną z najważniejszych przesłanek do sprawnego działania urządzeń.
W najnowszych piekarnikach kuchni wolnostojących znaleźć można wkłady katalityczne. Umożliwiają one łatwiejsze czyszczenie tłuszczów i zabrudzeń.
© 2024 InfoMarket