Na ciepłe dni wyśmienicie sprawdzi się frappe przygotowana na bazie espresso ze świeżo zmielonych ziaren. Sprawdź przepisy Marcina Kozickiego, baristy i trenera Warsaw School Of Coffee i rozkoszuj się kawą na zimno z ciekawymi dodatkami.
Masz ochotę na kawę we wszystkie dni w roku, także te upalne? Latem przyrządź frappe na zimno, która świetnie gasi pragnienie i zarazem zaspokaja chęć na dawkę kofeiny. Pobaw się przeróżnymi smakami i przyrządź orzeźwiający napój kawowy we własnej kuchni z ulubionymi dodatkami. Wypróbuj przepisy Marcina Kozickiego, baristy i trenera Warsaw School Of Coffee i ulegnij frappe w wersji truskawkowej lub czekoladowej.
Pamiętaj jednak, że dla zachowania maksimum smaku bazą każdego napoju kawowego powinno być espresso ze świeżo zmielonych ziaren, np. z automatycznego ekspresu ciśnieniowego, takiego jak Philips 3100Z łatwością przygotujesz w nim bogaty wybór napojów, w tym aromatyczne espresso dostosowane do Twoich upodobań. O doskonały smak espresso zadbają trwałe, opatentowane ceramiczne młynki oraz filtr AquaClean zapewniający parzenie kawy z krystalicznie czystej wody.
Frappe truskawkowe to napój, który nie tylko pobudza, ale i orzeźwia. Truskawki swoim aromatem wprost kuszą do przygotowania kawy na zimno! Wypróbuj prosty przepis na truskawkowe frappe. Potrzebny Ci będzie mus z truskawek, lody waniliowe, kilka kostek lodu, aromatyczne podwójne espresso ze świeżo palonej kawy, odrobina spienionego mleka i truskawki w całości oraz bita śmietana do dekoracji. Zacznij od przygotowania musu truskawkowego – wlej go do szklanki, pamiętając, aby zostawić odrobinę do dekoracji. Następnie resztę składników zmiksuj w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej powstały napój ostrożnie do szklanki tak, by nie zaburzyć warstwy z musu truskawkowego. Na koniec nie zapomnij o dekoracji z bitej śmietany i truskawki oraz muśnięciu pozostałym musem – w ten sposób napój będzie jeszcze bardziej apetyczny. Smacznego!
Połączenie kawy, banana, miodu i czekolady po prostu musi dobrze smakować, a po dodaniu kostek lodu i zmiksowaniu wszystkich składników staje się niesamowicie orzeźwiające. Do przygotowania tego frappe będziesz potrzebować podwójnego espresso, najlepiej z mieszanki kawy charakteryzującej się niską kwasowością i czekoladowym posmakiem, połówkę banana, ok. 10 ml miodu dla podkreślenia słodkiego smaku, 4-5 kostek lodu oraz gałki lodów czekoladowych. Przyda się również czekolada do dekoracji. Jeśli natomiast wolisz mniej słodki napój, możesz pominąć miód. Najpierw przygotuj espresso, a następnie dodaj do niego pozostałe składniki. Całość dobrze zmiksuj. Wierzch frappe posyp wiórkami z czekolady i gotowe!
Pamiętaj, że wszystkie napoje kawowe na zimno warto podawać w przejrzystych wysokich szklankach, aby móc nacieszyć się nie tylko smakiem, ale także kuszącym wyglądem frappe.
Źródło: informacja prasowa
© 2024 InfoMarket