Suszenie to jedna z najlepszych metod konserwacji żywności. Wysuszone warzywa i owoce zachowują smak i walory odżywcze i mogą być konkurencją dla niezdrowych przekąsek typu chipsy czy paluszki.
Dobre suszarki pozwalają na wysuszenie nie tylko warzyw i owoców, ale także grzybów, mięsa, ziół. Na rynku występuje jednak ograniczona liczba tak wszechstronnych modeli. Trzeba też pamiętać, że suszenie to proces wymagający czasu, a jego efekt końcowy zależy nie tylko od sposobu, w jaki kroimy dany produkt, ale przede wszystkim od rodzaju suszarki.
Wyrażenie „wysuszony produkt” lub „wysuszona potrawa” nie budzi pozytywnych skojarzeń, ale jeśli robimy to umiejętnie, możemy uzyskać pełnowartościową przekąskę lub dodatek do dania, który możemy przechowywać przez wiele tygodni, a nawet miesięcy.
Działanie suszarek jest proste. Grzałka ogrzewa powietrze, które przez wentylator rozprowadzone jest od góry w dół, a następnie wypychane do góry po zewnętrznym obwodzie tac. Taki obieg sprawia, że przestrzeń nagrzewa się wydajniej, a w całej objętości zachowana jest podobna temperatura.
Należy pamiętać, że zbyt wysoka temperatura zmienia wartości odżywcze i ma wpływ także na walory smakowe. Nie pozwala też wysuszyć produktów wewnątrz, ponieważ zamyka ich zewnętrzne pory. Przy niższych temperaturach można suszyć większe fragmenty.
Pojemność suszarki określamy przez liczbę sit, ich wielkość i głębokość. Najmniejsze mają 3 poziomy, a największe 9. Modele mające od 4 do 5 sit mogą zmieścić około 10 l. Większe urządzenia mają pojemność nawet 15 l. Interesującą opcją są suszarki, w których możemy zwiększać lub zmniejszać liczbę poziomów w zależności od potrzeb. Zazwyczaj sita są okrągłe, a ich średnica to 3 cm. Optymalna głębokość to z kolei 5 cm. Najnowocześniejsze modele mają obrotowe sita. Pokrywa suszarki musi szczelnie przylegać do obudowy, dlatego należy zwrócić na to uwagę przy zakupie. Niektóre modele są wyposażone w dodatkowe akcesoria, takie jak silikonowe maty, służące do suszenia półpłynnych produktów.
Najważniejszą funkcją jest regulacja mocy, aby użytkownik sam zdecydował, jakiej mocy potrzebuje do wysuszenia danej r zeczy. Warto także zwrócić uwagę również na czas suszenia (przydatny bywa tutaj timer). Grzałka suszarki powinna być okresowo wyłączana, co z jednej strony zmniejszy pobór mocy, a z drugiej zapobiega przesuszaniu niektórych produktów (patrz: instrukcja obsługi danego modelu). Trzeba przy tym pamiętać, aby temperatura wewnątrz urządzenia pozostawała na niezmienionym zbytnio poziomie. Bez wątpienia wygodne są modele przezroczyste i dobrze zaprojektowane od strony wziernika – pozwala to ocenić stan żywności bez konieczności otwierania urządzenia. Tego należy unikać.
© 2024 InfoMarket