Ekspresy kolbowe wciąż są chętnie nabywane, mimo że mają coraz silniejszą konkurencję, chociażby w postaci ekspresów automatycznych. Ich atutem jest poniekąd klasyczny wygląd, znany nam z kawiarnianych modeli.
I jest też – na marginesie – prawdą, że tego typu modele dają możliwość tworzenie kawy samodzielnie. Mamy wpływ na moc i dodajemy kawie naszą duszę podczas przygotowania naparu. Model TSA4002 z serii Aroma 300 marki Teesa to absolutna nowość w ofercie Lechpolu. Jego wielkim atutem jest fakt, że ma on możliwość parzenia kawy mielonej nie tylko w kolbie, ale także w saszetkach czy kapsułkach (Lavazza Espresso Point – 39 × 20 mm), a żeby było jeszcze milej, podgrzewa filiżanki i spienia mleko. Urządzenie wyposażone zostało w funkcję pary i funkcję gorącej wody, a także funkcję wstępnego zaparzania. Pomocnymi rozwiązaniami są wyjmowana tacka ociekowa oraz zbiornik wody (poj. 1,5 l). Model automatycznie się wyłącza. Ciśnienie pompki wynosi 20 bar i jest to dobra wiadomość, bowiem znacząco zwiększa to efektywność zaparzania kawy. Maksymalna wysokość filiżanki, jakiej możemy użyć, chcąc zaparzyć kawę w tym ekspresie, to 85 mm. Moc modelu wynosi 1400 W. Wyposażony został w gumową, antypoślizgową podstawę, co znacznie zwiększa bezpieczeństwo i komfort użytkowania. W zestawie znajdują się m.in. uchwyt na filtr, filtry do każdego rodzaju kawy oraz miarka do kawy z ubijakiem, by parząc aromatyczny napój każdego dnia, móc poczuć się jak prawdziwy barista.
© 2024 InfoMarket