Rozmawiając o urządzeniach gospodarstwa domowego, nie można pominąć akcesoriów i naczyń, które pozwalają w indywidualny sposób przygotować daną potrawę. Ważne jest także zachowanie czystego wnętrza i samej powierzchni kuchenki mikrofalowej.
Niezależnie od tego, czy mówimy o garnku, patelni czy szklanej brytfannie, należy przyznać, że zdecydowanie są one pomocnikami w codziennych zmaganiach z gotowaniem. Jednak jedno jest pewne. Nie wszystkie naczynia nadają się do tych samych urządzeń.
Trzeba wiedzieć, że głównym zadaniem mikrofali jest przenikanie fal przez produkt. Aby fale równomiernie rozprowadzały ciepło, a nie odbijały się od ścianek naczynia, należy przede wszystkim stosować akcesoria dołączone przez producenta. Najczęściej jest nim tefl onowy talerz, jednak nie jest idealnym elementem do długiego grzania. Można jednak używać naczyń żaroodpornych i wykonanych ze szkła, naczyń wykonanych z tworzywa – o ile producent plastikowego opakowania zaznaczył, że można go używać w kuchence mikrofalowej lub opakowanie jest odporne na wysokie temperatury. Zabrania się jednak używania metalowych naczyń i akcesoriów, ponieważ mogą wywołać nawet pożar. Z tym samym wiąże się także używanie naczyń z pozłacanymi lub lekko metalowymi elementami. Pozłacana porcelana może stracić swój blask przez to, że złoto może odpryskiwać. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podgrzewać jedzenie w słoikach (bez wieczka) czy papierowych naczyniach (krótkie podgrzewanie).
W każdej instrukcji obsługi kuchenki mikrofalowej, niezależnie od modelu czy producenta, spotkamy się z uwagą, że do mikrofalówki nie należy wkładać przedmiotów metalowych i ostro zakończonych. Jest to ważne, dlatego że przyśpieszane przez mikrofale ładunki elektryczne, docierając do ostro zakończonych krawędzi i stykając się z nimi, mogą wywołać iskrę, która z kolei może wywołać pożar.
Niektóre modele mają w zestawie dodatkowe akcesoria, takie jak ruszt (czasem są dwa – niski i wysoki), szklana brytfanna, specjalna pałeczka do podgrzewania płynów, forma do gotowania, naczynia do gotowania na parze, talerz crisp do czy rożen. Ciekawym dodatkiem do niektórych modeli są książki kucharskie z propozycjami dań, które można przygotować w mikrofalówce.
Do czyszczenia urządzenia należy używać delikatnych, miękkich ściereczek i łagodnych środków czyszczących. Podobnie jak w wypadku piekarników nie zaleca się stosować środków żrących lub ścierających, ponieważ mogą one uszkodzić powierzchnię urządzenia. Na rynku dostępne są także specjalistyczne środki przeznaczone do kuchenek mikrofalowych. Komorę należy opróżnić z wszystkich akcesoriów, w tym talerza obrotowego. Delikatnie nasączoną detergentem ściereczkę przykładamy do ścianek i myjemy wnętrze kolistymi ruchami. Należy pamiętać, aby woda lub roztwór detergentu nie dostały się do otworów wentylacyjnych lub grzałek. Rada producencka: jeśli zabrudzenia są trudne do usunięcia, do komory można włożyć szklankę wody i ustawić grzanie na maksymalną moc przez średnio 2–3 minuty. Po tym czasie zabrudzenia rozpuszczą się – wystarczy delikatna sucha ściereczka i gotowe.
Jeśli zaś w komorze brzydko pachnie, do szklanki z wodą dodajmy soku z cytryny i grzejmy przez ok. 5 min.
W przypadku wszystkich urządzeń grzewczych, w tym kuchenek mikrofalowych, ważna jest uszczelka. Tam gromadzą się resztki jedzenia, które jeśli będą zalegać, zaczną nieprzyjemnie pachnieć. Obligatoryjnie trzeba je czyścić, i to najlepiej jak najczęściej. Na koniec – czyszczenie talerza obrotowego. Ten etap jest chyba najprzyjemniejszy, ponieważ talerz możemy włożyć do zmywarki lub umyć jak tradycyjne naczynie w zlewozmywaku.
© 2024 InfoMarket