Ważne liczby i dane

Ważne liczby i dane

Parametry techniczno-użytkowe określają specyfikę urządzeń i to dzięki nim w szczegółowy sposób porównujemy możliwości urządzeń i wybieramy najlepszy dla nas wariant.

Obejmują przy tym zarówno kluczowe aspekty związane z przyłączem elektrycznym, jak i wiele atrybutów funkcjonalnych, jak choćby pojemność urządzenia czy maksymalną moc. Z tymi najważniejszymi warto więc szczególnie się zapoznać.

Kuchenki mikrofalowe – ważne parametry

Kuchenki mikrofalowe

W wypadku tej grupy asortymentowej trzeba podkreślić, że coraz częściej opcja kuchenki mikrofalowej jest wbudowana w piekarnik. Oczywiście, istnieją także urządzenia samodzielne. W obu grupach najistotniejszymi parametrami technicznymi są:

  • Maksymalna moc mikrofal – to jeden z ważniejszych parametrów przy wyborze kuchenki mikrofalowej. Moc w zależności od rodzaju produktu i producenta waha się już od 80 do 2100 W. Tak 80! Swego czasu regulacja mocy mikrofal zaczynała się od 700–800 W. Dziś precyzja sterowania i pozwala na dokładny dobór ustawień do produktu. Dlatego jeśli używamy sprzętu jedynie do podgrzewania czy rozmrażania potraw, wystarczy podstawowe 80 W, nie więcej.
  • Pojemność użytkowa – równie ważnym parametrem przy wyborze urządzenia jest pojemność. Należy pamiętać, że pojemność użytkowa jest ściśle powiązana z wielkością (oraz średnicą talerza obrotowego, jeśli taki jest). Standardowe modele spotykane na polskim rynku mają pojemność od 15 do nawet ok. 45 l.
  • Wymiary – tak dla grupy urządzeń wolnostojących, jak i do zabudowy jest to parametr niezwykle istotny. Różne są bowiem ich wymiary (nie mamy ustandaryzowanej szerokości czy wysokości), co więcej, w wypadku zabudowy inne mogą być wymiary fizyczne części widocznej, a inne otworu samej zabudowy. Ogólnie w wypadku kuchenek mikrofalowych wolnostojących ich wysokość to ok. 33–35 cm, szerokość ok. 50–52 cm oraz głębokość 45 m, zaś w wypadku modeli do zabudowy ich wysokość sięga ok. 36–45 cm, a szerokość 60 cm.
  • Moc grilla – w zależności od tego, czy będzie to grill klasyczny (grzałka tradycyjna) czy bardziej zaawansowany i efektywniejszy grill kwarcowy, średnia wartość wynosi tutaj ok. 900–1100/1500–1800 W. Jeśli mikrofalówka zastępuje urządzenie do przygotowywania potraw lub połączona jest z opcją pary, warto zadbać o większą jej regulację i większą moc.

Co to jest magnetron?

W kuchence mikrofalowej, jak sama nazwa wskazuje, najistotniejsze są mikrofale. To ich działanie sprawia, że potrawy mogą być podgrzewane, rozmrażane czy grillowane. A zaczęło się od przypadku – rozstopienia batonika znajdującego się w kieszeni naukowca. W wynalezieniu mikrofali duże znaczenie miał wspomniany magnetron, który obecnie jest jednym z elementów budowy kuchenki mikrofalowej. Najprościej można powiedzieć, że jest to bardzo wydajne urządzenie, które zamienia prąd elektryczny na fale radiowe o częstotliwości mikrofalowej. W kuchence mikrofalowej magnetron zasilany prądem jest głównym źródłem mikrofal. Magnetron ma katodę – kawałek metalu, do którego przyłożone jest ujemne napięcie (w kuchence mikrofalowej jest to 3000 V). Przez katodę przechodzi prąd, który ją ogrzewa. Rozgrzana emituje elektrony, które naładowane ujemnie „uciekają” do cylindrycznej anody, czyli metalowego pierścienia z wnękami, do którego przyłożono napięcie dodatnie. Na elektrony poruszające się w magnetronie działa dodatkowo pole magnetyczne skierowane osiowo, które zakrzywia tor elektronów. Powstała w ten sposób chmura elektronowa indukuje w rezonatorach anody, a energię tych drgań wprowadza się następnie falowodem do wnętrza kuchenki. Zaletami magnetronów są: prosta konstrukcja, małe wymiary i duża moc.

Co to jest magnetron?
2018-01-22
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket