Parametry techniczno-użytkowe określają specyfikę urządzeń i to dzięki nim w szczegółowy sposób porównujemy możliwości urządzeń i wybieramy najlepszy dla nas wariant.
Obejmują przy tym zarówno kluczowe aspekty związane z przyłączem elektrycznym, jak i wiele atrybutów funkcjonalnych, jak choćby pojemność urządzenia czy maksymalną moc. Z tymi najważniejszymi warto więc szczególnie się zapoznać.
W wypadku tej grupy asortymentowej trzeba podkreślić, że coraz częściej opcja kuchenki mikrofalowej jest wbudowana w piekarnik. Oczywiście, istnieją także urządzenia samodzielne. W obu grupach najistotniejszymi parametrami technicznymi są:
W kuchence mikrofalowej, jak sama nazwa wskazuje, najistotniejsze są mikrofale. To ich działanie sprawia, że potrawy mogą być podgrzewane, rozmrażane czy grillowane. A zaczęło się od przypadku – rozstopienia batonika znajdującego się w kieszeni naukowca. W wynalezieniu mikrofali duże znaczenie miał wspomniany magnetron, który obecnie jest jednym z elementów budowy kuchenki mikrofalowej. Najprościej można powiedzieć, że jest to bardzo wydajne urządzenie, które zamienia prąd elektryczny na fale radiowe o częstotliwości mikrofalowej. W kuchence mikrofalowej magnetron zasilany prądem jest głównym źródłem mikrofal. Magnetron ma katodę – kawałek metalu, do którego przyłożone jest ujemne napięcie (w kuchence mikrofalowej jest to 3000 V). Przez katodę przechodzi prąd, który ją ogrzewa. Rozgrzana emituje elektrony, które naładowane ujemnie „uciekają” do cylindrycznej anody, czyli metalowego pierścienia z wnękami, do którego przyłożono napięcie dodatnie. Na elektrony poruszające się w magnetronie działa dodatkowo pole magnetyczne skierowane osiowo, które zakrzywia tor elektronów. Powstała w ten sposób chmura elektronowa indukuje w rezonatorach anody, a energię tych drgań wprowadza się następnie falowodem do wnętrza kuchenki. Zaletami magnetronów są: prosta konstrukcja, małe wymiary i duża moc.
© 2024 InfoMarket