400 lekcji o niemarnowaniu dla 20 tys. uczniów z 200 szkół podstawowych, a także aktywne zaangażowanie 200 nauczycieli w ramach Szkolnych Klubów Niemarnowania – to cel programu edukacyjnego „EkoMisja – nie marnuję” banków żywności i marki Amica, który zaplanowano na lata 2019/2020.
W ramach współpracy Amica przygotowała pełny zestaw materiałów informacyjnych dla uczniów i nauczycieli, w tym scenariusze lekcyjne, specjalne makiety wnętrza lodówek i szereg nowoczesnych materiałów dydaktycznych, dzięki którym realizowane lekcje i omawiane problemy staną się nie tylko o wiele ciekawsze i bardziej zrozumiałe, ale i barwniejsze. Pilotażowe lekcje odbyły się w czerwcu 2019 r. Szkoła Podstawowa w Grudusku (18 km od Ciechanowa) jako pierwsza wzięła udział w projekcie i przetestowała materiały edukacyjne z uczniami. Podczas zajęć poruszano zagadnienia związane z ochroną środowiska, a także ekologicznymi skutkami marnowania jedzenia i prawidłowego odżywiania, w tym zasadami odpowiedniego postępowania z żywnością.
– Chcemy przyczynić się do tego, by już od najmłodszych lat uczyć młode pokolenia, jak kupować, by nie marnować, oraz jak przechowywać jedzenie, by wyrzucać go jak najmniej – podkreśla Małgorzata Fuszpaniak, menedżer ds. komunikacji kategorii, koordynator projektu.
Nabór do programu wciąż jest otwarty. Szkoły mogą zgłaszać się bezpośrednio do regionalnego banku żywności, który będzie prowadził zajęcia, lub przez biuro Federacji Polskich Banków Żywności. Obecnie prowadzona jest rekrutacja w następujących miastach: Ciechanów, Tczew, Słupsk, Suwałki, Białystok, Siedlce, Wrocław, Chojnice, Konin, Kielce, Kraków, Lublin.
© 2024 InfoMarket