Parzyć kawę można na wiele sposobów, wykorzystując do tego celu przeróżne urządzenia. i tak jest na całym świecie – od tygielka, przez kafeterię do zautomatyzowanych częściowo lub w pełni, maszyn. Te ostatnie warto polecić szczególnie. Przygotujemy w nich, bowiem kawę szybko, zdrowo i komfortowo.
W przypadku klasyfikacji i podziału ekspresów istnieje wiele nieścisłości i sztucznie tworzonych różnic. Wynika to głównie z aspektów handlowych oraz marketingowych. Ogólnie jednak wyróżnimy modele domowe i profesjonalne, wolnostojące lub do zabudowy, nisko i wysokociśnieniowe, przelewowe czy kombinowane. Najbardziej pragmatycznym jednak podziałem, z punktu widzenia przeciętnego użytkownika, jest klasyfikacja oparta o walory konstrukcyjno-funkcjonalne. To one, bowiem decydują, jaki ekspres wybierzemy ze względu na technikę zaparzania, montażu czy ustawienia, ilość i rodzaj naparów albo użytego do tego celu ciśnienia, bądź automatyzacji całego procesu.
© 2024 InfoMarket