Wybór czajnika elektrycznego nie ogranicza się jedynie do decyzji o mocy oraz pojemności. Niezwykle istotną cechą jest materiał, z którego wykonano urządzenie. Jeśli zastanawiamy się, jaki czajnik elektryczny wybrać, warto rozważyć model ze stali nierdzewnej ze względu na jej właściwości.
Materiał ten jest odporny na działanie kwasów i roztworów alkalicznych. Stal nierdzewna jest trwała i łatwa w czyszczeniu. Co więcej, nie powstają na niej odciski palców. Część dostępnych urządzeń ma anodyzowaną powierzchnię, która jest dodatkowo pokryta kolorowym lakierem, a to daje ogromną wszechstronność pod względem wzorniczym. Materiał jest również łatwy pod względem obróbki, dlatego producenci mają dużą swobodę pod względem designu. Oprócz modeli klasycznych, o stonowanym wzornictwie, nie brakuje także tych bardziej nowoczesnych lub przeciwnie – inspirowanych wzornictwem retro. Bez trudu znajdziemy więc czajnik, który świetnie wpasuje się do naszej kuchni, nawet jeśli marzą nam się np. pastelowe kolory.
Stal nierdzewna jest także relatywnie lekkim materiałem, a to ma znaczenie np. dla osób starszych. Sprawnie utrzymuje ciepło, lecz jeśli producent nie zapewnił odpowiedniej izolacji, to czajnik z wrzątkiem może być bardzo gorący. Dlatego nigdy nie powinniśmy dotykać go bezpośrednio gołymi rękami, a jedynie za uchwyt. Istotną zaletą stali jest również jej duża odporność, np. na upadki lub uderzenia. Metal nie pęknie i nie stłucze się, tylko po prostu odkształci. Choć wtedy czajnik nie będzie wyglądał tak estetycznie, to w dalszym ciągu będzie działał. Warto także wspomnieć, że stal nierdzewna w żaden sposób nie wpływa na smak wody. Przy wyborze czajnika warto zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów, które określają jego techniczne oraz funkcjonalne możliwości. Zaliczymy do nich przede wszystkim moc czajnika, rodzaj grzałki czy pojemność zbiornika na wodę. Warto pamiętać, że nie wszystko da się w pełni sklasyfikować i usystematyzować, tym niemniej warto pamiętać o innych przymiotach omawianych urządzeń.
Określa, ile zmieści się wody w zbiorniku. Jednostką są oczywiście litry [l], które z kolei przekładają się na średnią liczbę filiżanek (1 filiżanka to ok. 200 ml, większa – 250 ml). Małe czajniki, klasyfikowane również jako modele turystyczne, mają pojemność ok. 0,3–0,5 l, co pozwala zagotować maksymalnie dwie szklanki wody. Na rynku dostępne są także czajniki o pojemności 1 l (pozwalające zagotować 4 szklanki), a także modele o pojemności 1,7 l i większe (6–8 szklanek). Największe modele mieszczą nawet 2,3 l i pozwalają na zagotowanie wody na ponad 9–10 szklanek. Obok samej pojemności ważna jest także minimalna ilość wody podana przez producenta. Określa, ile minimalnie należy wlać do czajnika, aby grzanie wody odbywało się prawidłowo, bezpiecznie i nie zakłócało pracy urządzenia. Zazwyczaj jest to około 100– 150 ml w wypadku czajników z płaskim dnem i około połowa zbiornika w wypadku modeli z grzałką spiralną
Standardem są czajniki o pojemności ok. 1,7 l. Objętość powinniśmy dobierać do liczby domowników.
Określa, jak szybko i skutecznie czajnik podgrzeje wodę i ile pobierze energii. Warto pamiętać, że kluczowa jest tu jednostka czasu. Czajnik, który ma dużą moc, ale błyskawicznie zagotuje wodę jest oszczędniejszy od modelu o malej mocy, który będzie gotował wodę długo. Czajniki z grzałką spiralną pobierają od 200 do nawet 2200 W, natomiast czajniki z grzałką zakrytą w podstawie pracują ze zdecydowanie większą mocą – nawet do 3000 W i więcej, są jednak sprawniejsze i efektywniejsze, a więc de facto oszczędniejsze w użyciu. Będąc przy aspektach oszczędności, warto dobierać moc czajnika i jego pojemność do naszych potrzeb. Zbędne stałe gotowanie wody jest nieekonomiczne ani czasowo, ani ekonomicznie.
Dla osób starszych lub niepełnosprawnych pewne znaczenie może mieć masa czajnika. Wpływ na nią ma oczywiście ilość nalanej wody, ale warto zwracać uwagę na masę netto czajnika, czyli samego urządzenia. Uzależniona jest ona także od materiału, z jakiego został wykonany czajnik. Czajniki z tworzywa, szklane i stalowe są lżejsze niż modele ceramiczne.
Jedną z najbardziej przydanych funkcji czajników elektrycznych jest możliwość regulacji temperatury. Na panelu czajnika, umieszczonym w rączce lub podstawie, wystarczy określić wymaganą temperaturę. Producenci oferują regulację od 40 °C (idealne do przygotowania napojów dla dzieci) do temperatury wrzenia, a więc 100 °C. Ponadto dostępne są nawet predefiniowane programy gotowania wody, które pozwalają na automatyczny dobór temperatury do programu wybranego na panelu sterowania. Po jej osiągnięciu urządzenie wyłączy się i może przez określony czas utrzymywać temperaturę na wybranym poziomie. Rozwiązanie to jest zazwyczaj stosowane w czajnikach o nowoczesnym wzornictwie. W modelach retro za to może być umieszczony wskaźnik analogowy, który na skali wskaże obecną temperaturę. Co prawda, taki model nie podtrzymuje temperatury, jednak stanowi praktyczne i atrakcyjne wizualnie rozwiązanie. Najbardziej zaawansowane modele czajników mogą mieć możliwość regulacji temperatury nawet ze smartfona.
Wśród klientów dużą popularnością cieszą się czajniki nawiązujące stylizacją do retro.
To właśnie w niej znajduje się element grzejny, ale nie tylko. Modele z funkcją regulacji temperatury mają często bardziej rozbudowaną podstawę, w której znajduje się panel sterowania. To jaki ma ona kształt zależy już od wizji samych projektantów. Ważną kwestią dotyczącą czajników z płaskim elementem grzejnym jest to, że mają one obrotową podstawę 360°. Dzbanek mocuje się na cokole znajdującym się pośrodku podstawy. Umożliwia to odstawianie go w dowolnej pozycji i ułatwia obsługę urządzenia. Często stosowanym rozwiązaniem jest wyposażenie podstawy w miejsce do przechowywania przewodu. Albo wyposaża się urządzenie w system automatycznego zwijania przewodu (wtedy podstawa jest większa gdyż musi zmieścić przewód), albo w specjalne wypustki umożliwiające jego nawinięcie.
Po pierwsze przyspiesza gotowanie się wody, po drugie: chroni użytkownika przed wydobywaniem się gorącej wody, po trzecie: zapobiega odkładaniu się kurzu wewnątrz urządzenia. Typ pokrywki wpływa na sposób i łatwość obsługi. Generalnie można wyróżnić trzy rodzaje. Pierwszy i najprostszy to ten, który polega na jej mechanicznym podniesieniu. Pokrywka jest otwierana/podnoszona ręcznie przez samego użytkownika. Bardziej popularne i coraz częściej spotykane są modele mające funkcję automatycznego podniesienia. Pokrywka jest automatycznie podnoszona po naciśnięciu przycisku, który najczęściej znajduje się w rączce urządzenia. Ostatnim typem (rzadko spotykanym) są pokrywki, które się przekręca. W niektórych czajnikach pokrywka jest na stałe zintegrowana z urządzeniem, a wodę nalewa się za pomocą odpowiednio szerokiego dziobka.
Może być on jedno-lub dwustronny. Pokazuje dopuszczalną minimalną i maksymalną ilość wody, którą jednorazowo można zagotować. Standardowo poziom wody był podawany w mililitrach lub litrach. Teraz producenci wprowadzili dodatkowe oznaczenia, np. liczby filiżanek. Bardzo popularnym rozwiązaniem jest podświetlany wskaźnik, który może mieć jeden kolor lub którego barwa zmienia się w zależności od rosnącej temperatury wody.
Dziobek służy do rozlewania wody. Musi być on odpowiednio wyprofilowany tak by gwarantował bezpieczne nalewanie gorącej wody. Niektórzy producenci stosują specjalne końcówki zapobiegające rozlewaniu wody i uniemożliwiające jej cieknięcie. Filtr znajduje się w dziobku i ma postać siateczki, która ma za zadnie zatrzymywać drobne zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie, np. drobinki kamienia kotłowego. Wykonany jest z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej.
Czajniki mogą być wyposażone w szereg funkcji, które znacznie ułatwią przygotowywanie napojów. Wśród nich warto wymienić:
Płaska grzałka i obrotowa podstawa są w czajnikach standardem i umożliwiają znacznie wygodniejszą obsługę.
Należy pamiętać, aby przed czyszczeniem zawsze odłączyć urządzenie od zasilania. Względy bezpieczeństwa są podstawą każdego kontaktu z urządzeniem. Aby zachować blask obudowy, niezależnie od tego, czy czajnik jest wykonany z tworzywa sztucznego, szkła czy stali szlachetnej, najlepiej wykorzystać do tego miękką, wilgotną ściereczkę. Kolistymi ruchami należy wytrzeć zewnętrzną powierzchnię urządzenia, a jeśli zabrudzenia są zbyt silne – można zwilżyć ściereczkę delikatnym detergentem. Producenci zalecają także, aby od czasu do czasu przepłukać samo wnętrze czystą wodą. Należy jednak uważać na włącznik, aby nie dostała się tam woda. Bardzo istotne jest dokładne umycie uchwytu – tam zabrudzenia są najsilniejsze.
Należy dbać także o takie dodatkowe elementy czajnika, np. filtr siatkowy czy podstawę. Ten pierwszy warto często czyścić, ponieważ m.in. na nim osiada kamień wytworzony przez grzałkę. Należy chwycić go i delikatnie wyciągnąć z mocowań (o ile jest taka możliwość), uważając, aby ich nie połamać, ani nie rozerwać siateczki. Konserwacja tego elementu polega jedynie na opłukaniu go pod bieżącą wodą i zamontowaniu z powrotem na miejscu, chyba że filtr jest bardzo brudny od kamienia, wtedy można zamoczyć go w detergencie. Warto także zadbać o płytkę podstawy, na której stawiany jest czajnik. W niemal każdym wypadku zaleca się go przetrzeć wilgotną ściereczką i osuszyć.
Aby zapewnić lepsze działanie czajnika, zalecane jest odkamienianie urządzenia średnio co trzy miesiące (jeśli woda jest bardzo twarda, warto to robić raz na miesiąc lub częściej). Sama czynność jest bardzo prosta i nie wymaga od użytkownika zbyt wiele. Wystarczy napełnić czajnik wodą z dodatkiem odkamieniacza, zgodnie z instrukcją danego preparatu. Pamiętajmy, aby stosować sprawdzone, dobre środki renomowanych marek. Nie powinno się włączać urządzenia, aby podgrzać roztwór, ponieważ może wytworzyć się piana, która może wydostać się nagle z urządzenia. Bezpieczniej więc najpierw nagrzać wodę i zostawić specyfik na kilka godzin (lub kilka minut w zależności od jego rodzaju), po czym przepłukać czajnik czystą wodą. W razie konieczności można zagotować czystą wodę i wylać ją, ewentualnie powtarzać tę czynność aż do usunięcia z wnętrza zapachu odkamienianiacza. Oprócz specjalnych preparatów można skorzystać z domowych sposobów, m.in. używając octu lub sody. Ale zaznaczamy, iż jest to metoda doraźna i wiąże się z nieprzyjemnym zapachem, który trudno usunąć z wnętrza czajnika.
Wzornictwo czajnika to bardzo ważny element przy jego wyborze. Urządzenie powinno być estetyczne i pasować do kuchni, a niektóre modele mogą stanowić jej prawdziwą ozdobę
Elegancka obudowa czajnika Breville Mostra VKT147X została wykonana ze stali nierdzewnej i wyróżnia się eleganckimi detalami. Element grzejny o mocy 2400 W pozwala na błyskawiczne zagotowanie wody, gwarantując krótszy czas oczekiwania, a pojemność 1,7 l zapewni wystarczającą ilość wrzątku, żeby zapełnić aż do 8 filiżanek. O pracy urządzenia informuje dyskretne podświetlenie. Czajnik może być sparowany z tosterem VTT935X i wspólnie tworzyć atrakcyjną serię śniadaniową.
Seria Concept RK324x wyróżnia się tym, że jest oferowana w aż sześciu wariantach kolorystycznych: stal nierdzewna (RK3240), biały (RK3241), kremowy (RK3242), czerwony (RK3243), grafitowy (RK3244) i czarny (RK3245). Z łatwością dobierzemy więc model, który będzie pasował do naszej kuchni. Wyprofilowany dzióbek ułatwia nalewanie wody do filiżanek, a przycisk w uchwycie służy do szybkiego otwierania. Szeroki korpus urządzenia zapewnia łatwe czyszczenie, a wyjmowany filtr zatrzymuje kamień. Jego pojemność to 1,7 l, a moc wynosi 2200 W.
Dostępny w ofercie marki Zelmer czajnik ZCK8023 został wyposażony w funkcję regulacji temperatury przy pomocy wygodnego panelu umieszczonego na podstawie. Sygnał dźwiękowy informuje użytkownika o zagotowaniu wody lub uruchomieniu wybranej funkcji. Czajnik wyłącza się automatycznie po zagotowaniu wody lub zdjęciu z podstawy, a o czystość wody dba filtr osadów. Jego pojemność to 1,7 l, a maksymalna moc 2200 W. Dostępny jest w wersji o kolorze stali nierdzewnej oraz czarnej, oznaczonej symbolem ZCK8023B.
Marka Sam Cook oferuje czajnik PSC-100, wyróżniający się stylistyką retro, dostępny w kolorze białym oraz czarnym. Na jego obudowie umieszczono czytelny analogowy wskaźnik temperatury. Jego pojemność to 1,7 l, a moc aż 3000 W. Dzięki temu wrzątek jest gotowy w kilka chwil. Specjalna konstrukcja dna tłumi szum i wygłusza proces gotowania, a czajnik pracuje cicho. W podstawowym wyposażeniu znajdują się dwa wymienne filtry.
Czajnik elektryczny Sharp SA-BK2002I ma moc 2400 W, co pozwala na błyskawiczne zagotowanie żądanej ilości wody. Pojemność wynosząca 1,7 l powinna spełnić oczekiwania większości konsumentów. Dużymi zaletami są wyświetlacz LCD i programator. Dzięki nim można regulować temperaturę, a także zaprogramować ulubioną do szybkiego wyboru, co pozwala przygotować różne rodzaje herbaty. Czajnik może także utrzymywać wybraną temperaturę przez 30 min dzięki funkcji Keep Warm. W sprzedaży dostępne są także toster SA-CT2002I i ekspres SA-BC2002I, które wspólnie z czajnikiem tworzą atrakcyjną serię śniadaniową. Urządzenia są również oferowane w wersji kolorystycznej dark inox.
© 2024 InfoMarket