Rosnące zainteresowanie zdrową dietą pozytywnie wpłynęło na popularność blenderów kielichowych, zwłaszcza tych z wyższej półki, które sprawdzą się w wielu bardziej wymagających pracach.
Konsumenci mają obecnie coraz większe oczekiwania. Dlatego blender kielichowy musi radzić sobie nie tylko z przyrządzaniem koktajli, ale i humusu, masła orzechowego, a nawet mąki. To właśnie takie prace będą stanowić dla urządzenia największe wyzwanie, a do osiągnięcia odpowiedniej skuteczności niezbędne będą wydajny silnik, duża szybkość obrotowa oraz ostre noże.
W budowie blendera kielichowego możemy wymienić trzy główne elementy. Są to podstawa z panelem sterowania i silnikiem, napędzająca kielich z ostrzami, oraz pokrywa. Ta ostatnia jest wyposażona w zatykany otwór, przez, który w trakcie pracy urządzenia możemy dorzucać składniki. Ostrza obracają się z dużą prędkością, co pozwala na skuteczne rozdrabnianie nawet twardych warzyw, lodu i innych składników. Pewnymi odmianami blenderów kielichowych są także modele próżniowe oraz tzw. smoothie makery, zwane także blenderami osobistymi. W blenderze osobistym funkcję kielicha przejmuje niewielka dołączona do zestawu butelka, a blender próżniowy jest wyposażony w kielich z funkcją odsysania powietrza i blendowania próżniowego. Więcej informacji o nich pojawi się w kolejnych artykułach.
Podstawowym parametrem blendera, na który zwrócimy uwagę, wybierając sprzęt, jest, oczywiście, jego moc. Faktycznie, jest ważną cechą, ale nie najważniejszą. Powinna być podawana w watach i w blenderach kielichowych wynosi zazwyczaj od ok. 250 W, w wypadku najsłabszych modeli, do nawet 2000 W. Moc należy dobierać do zastosowań, w jakich wykorzystywany będzie sprzęt. Faktycznie, np. z miksowaniem owoców poradzą sobie nawet urządzenia z podstawowego segmentu o mocy ok. 400 W. Jeśli jednak jest nam potrzebny np. blender do masła orzechowego albo mąki, warto wybrać model wysokoobrotowy, a co za tym idzie, i o większej mocy, ponad 1000 W. Prędkość obrotowa noży to kolejny z istotnych parametrów. Oczywiście, urządzenie najczęściej jest wyposażone w możliwość jej regulacji. W końcu nie każde zastosowanie będzie wymagało największej wartości. Modele podstawowe oferują wydajność na poziomie ok. 20 tys. obr./min. Taka prędkość sprawdzi się np. przy kruszeniu lodu czy przygotowywaniu koktajli. Jeśli jednak mamy większe wymagania i potrzebny jest nam blender do mielenia orzechów lub przygotowania mąki, to warto sięgnąć po model wysokoobrotowy, oferujący ponad 30 tys. obr./min. Modele o największej wydajności osiągają prędkość nawet 45 tys. obr./min. Duża prędkość obrotowa pozwala także uzyskać koktajle o bardzo jednolitej konsystencji lub aksamitne kremy i sosy.
Kolejnym z istotnych parametrów jest pojemność kielicha. Jest on wyposażony w czytelną miarę, na której możemy sprawdzić ilość składników. Pojemność powinniśmy dobrać do naszych wymagań i zastosowań. Modele kompaktowe mają kielich o objętości niewiele przekraczającej 1 l. Standardem w większości urządzeń jest ok. 1,7 – 2 l pojemności użytkowej. To wystarczy, np. żeby przygotować zupę krem dla 4 osobowej rodziny.
Warto także pamiętać o masie i wymiarach. Sprzęt o większej mocy będzie zauważalnie cięższy i większy ze względu na zastosowanie wydajniejszych elementów. Choć duża moc w wielu zadaniach może się przydać, to właśnie dlatego nie należy też z nią przesadzać, żeby użytkowanie urządzenia było wygodne.
Przygotowywanie zdrowych koktajli to tylko jedna z wielu funkcji blendera kielichowego.
Wybierając blender kielichowy do koktajli czy zup, powinniśmy także zwrócić uwagę na materiał, z jakiego wykonano dzbanek. W modelach z niższej półki cenowej zazwyczaj jest stosowane standardowe tworzywo sztuczne. Z pewnością jego zaletą jest niewielka masa. Jeśli jednak materiał jest słabej jakości, może np. matowieć oraz mogą pojawić się na nim rysy. Jeśli mamy zamiar przygotowywać zupy, istotna będzie także odporność na wysokie temperatury. Dlatego w blenderach lepszej jakości stosowane są kielichy ze szkła hartowanego lub tritanu. Szkło hartowane wykazuje dużą odporność na temperaturę, zarysowania i zużycie, jednak jest cięższe niż tworzywo. Tritan jest trwałym tworzywem sztucznym, wolnym od szkodliwego związku, jakim jest BPA. Wykazuje bardzo dużą odporność na zarysowania, stłuczenia oraz wysokie temperatury. Jest przy tym relatywnie lekki. W zależności od upodobań polecamy wybierać blendery z dzbankiem wykonanym z tritanu lub szkła hartowanego.
Kielich blendera powinien być wykonany z trwałego materiału. Największą wytrzymałość oferują szkło hartowane oraz tritan.
Jest to jeden z najważniejszych elementów blendera, w końcu odpowiada za prawidłowe siekanie produktów. Najczęściej nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej, która cechuje się dużą odpornością na zużycie i składa się z przynajmniej czterech ostrzy. Taka konfiguracja pozwala na skuteczne miksowanie miękkich warzyw i owoców. Po raz kolejny większe wymagania postawią twarde warzywa i owoce oraz orzechy. Dlatego w blenderach wysokoobrotowych bardzo często stosuje się system noży składający się z sześciu lub nawet ośmiu ostrzy, zapewniających skuteczne cięcie także twardych składników. Warto wybrać blender, który ma możliwość wygodnego demontażu ostrza. W razie uszkodzenia noża nie jest konieczna wymiana całego kielicha, a mycie ostrzy jest wygodniejsze.
Panel sterujący blendera jest umieszczony na podstawie, a jego wygląd zależy od zaawansowania modelu. W najprostszych urządzeniach znajdziemy jedynie przełączniki lub pokrętło, które pozwala wybrać między dwiema prędkościami pracy oraz trybem pulsacyjnym. Bardziej zaawansowane modele wyposażone są w funkcję płynnej regulacji prędkości obrotowej, dzięki czemu z łatwością dopasujemy ją do przetwarzanych produktów. Do tego mogą mieć przyciski, które pozwalają na bezpośrednie uruchomienie najczęściej użytkowanych programów, np. kruszenia lodu, czy przygotowywanie smoothie. W najbardziej zaawansowanych blenderach znajdziemy programy automatyczne. Dzięki nim wystarczy włożyć składniki do kielicha oraz uruchomić wybrany tryb. Programy automatyczne pozwalają przygotować shake’i, lody, zupy, sosy i inne potrawy oraz koktajle. W trakcie pracy sprzęt samodzielnie dobiera właściwą prędkość obrotową i zatrzymuje się np. po to, aby odczekać, aż składniki zgromadzone na ściankach kielicha opadną na dno. Oprócz tego blender często jest wyposażony w program do czyszczenia.
W zestawie z blenderem kielichowym możemy znaleźć dodatkowe akcesoria. Jako że główną funkcją urządzenia jest miksowanie produktów, to ich lista nie jest długa. W ofercie producentów mogą być dostępne np. dodatkowe butelki, służące do bezpośredniego miksowania koktajli i smoothie, które można zabrać ze sobą, np. do pracy.
Jak wspomnieliśmy, pokrywa blendera jest wyposażona w otwór, przez który można dodawać składniki, a zatyczka do niego może być jednocześnie funkcjonalną miarką, która ułatwi odpowiednie wydzielenie składników. Dla ułatwienia bezpiecznego miksowania w zestawie może znajdować się także popychacz. Z kolei jeśli blender ma być wykorzystywany także np. jako młynek, np. do ziół i orzechów, to przydatny będzie minirozdrabniacz. Dodatkowo blender kielichowy może być wyposażony w specjalny filtr do smoothie, który pomoże wyeliminować z niego np. pestki. Nowoczesne blendery mogą także przygotować zupę. Urządzenie najpierw gotuje składniki oraz wywar, a następnie je rozdrabnia. Dzięki temu wystarczy nawet pół godziny, aby otrzymać krem o gładkiej konsystencji.
Pod względem konstrukcyjnym blendery kielichowe są bezpiecznymi urządzeniami. Ewentualne zagrożenia mogą wynikać raczej z niewłaściwego użytkowania. Większość dostępnych na rynku produktów jest wyposażona w stopki antypoślizgowe, które nawet podczas pracy na wysokich obrotach zapewniają stabilną pozycję. Przydatna jest także blokada zabezpieczająca sprzęt przed uruchomieniem, jeśli nie został on prawidłowo złożony. Ze względu na pracę z dużą szybkością, blendery nie są najcichszym sprzętem AGD w kuchni. Jeśli jednak aspekt hałasu jest dla nas istotny, to warto wybrać sprzęt z serii, która jest wyposażona w specjalne wytłumienie. Znacznie ograniczy ono poziom emitowanego hałasu. Czyszczenie blenderów jest relatywnie łatwe. Niektóre modele wyposażone są w specjalne programy myjące kielich. Niektóre części można też myć w zmywarce, ale tylko pod warunkiem, że zezwala na to instrukcja obsługi.
Model VitaBoost MMBH6P6B to jeden z najbardziej zaawansowanych blenderów w ofercie marki Bosch. Jego kielich został wykonany z wytrzymałego tritanu, a silnik o mocy 1600 W i prędkość 45 tys. obrotów na minutę poradzą sobie z każdym rodzajem owoców i warzyw. Dzięki łatwym w obsłudze programom automatycznym bez problemu przygotujemy lody, smoothie, zupę i inne specjały. W zestawie znajduje się książka, która zawiera porady o zdrowym odżywianiu oraz kilkadziesiąt przepisów na delikatne smoothie, pyszne koktajle, sorbety i odżywcze zupy. Użytkownicy mogą także skorzystać z aplikacji na smartfony.
Blender kielichowy marki Amica – BTM5012 wyróżnia się trwałą konstrukcją i dużą wydajnością. Silnik ma moc 800 W, a przy pomocy pokrętła możemy płynnie regulować prędkość obrotową. Kielich HotSafe+ został wykonany ze specjalnego szkła i jest odporny na wysokie temperatury, więc możemy w nim miksować nawet gorące zupy. Blender bez problemu poradzi sobie z kruszeniem lodu czy przygotowaniem smoothie. Został też wyposażony w funkcję pracy pulsacyjnej. Aksamitną konsystencję koktajli zapewnia system 6 noży Ultra6, wykonanych ze stali nierdzewnej.
© 2024 InfoMarket