Orzeźwienie w letni dzień

Orzeźwienie

Gdy upalne lato daje się we znaki, warto się trochę ochłodzić zimnymi napojami. W przygotowaniu ich pomoże kostkarka do lodu. To sprzęt, który zyskuje na popularności i coraz częściej gości nie tylko w naszych domach. Z lodu korzystamy bowiem nie tylko do przygotowywania drinków.

Kostkarki znajdziemy w chłodziarkozamrażarkach z wyższej półki, ale są także dostępne ich kompaktowe, przenośne wersje. Znakomicie sprawdzają się w firmie, na działce czy w salonie, tuż obok szafki z alkoholami. Kostkarka należy do specjalistycznych urządzeń chłodniczych. Automatycznie wytwarza lód. Zarówno domowe, jak i profesjonalne kostkarki znajdują zastosowanie w szybkim tworzeniu lodu do drinków, napojów, a także deserów, ryb czy owoców morza. W zależności od gabarytów urządzenia kostkarkę można położyć zarówno na biurku, blacie kuchennym, jak i na tarasie czy w ogrodzie podczas grilla.

Parametry kostkarki

Choć kostkarka jest relatywnie prostym urządzeniem, to dostępne na rynku modele różnią się parametrami. Ich poznanie ułatwia dobór sprzętu odpowiedniego do zastosowań. Moc urządzenia tak naprawdę daje pojęcie przede wszystkim o jego zużyciu energii. Wydajność kostkarki jest zaś mierzona w ilości lodu produkowanego w ciągu doby. Urządzenia konsumenckie przez 24 godziny mogą dostarczyć nawet 12 kg lodu, co pozwoli na zapewnienie chłodzonych napojów na sporym przyjęciu. Oprócz tego, biorąc pod uwagę wydajność kostkarki, warto zwrócić uwagę, jak szybko jest w stanie przygotować lód. W większości urządzeń potrzeba mniej niż 10 min, aby cieszyć się pierwszymi kostkami. Warto zwrócić uwagę na rozmiar pojemnika na wodę oraz tego przeznaczonego na kostki. Im są większe, tym urządzenie będzie wymagało mniej uwagi i będzie mogło pracować samodzielnie. Pojemnik na wodę może mieć objętość przekraczającą 2 l. Oczywiście, nadmiar lodu można zawsze przesypać do innych pojemników i przechować w zamrażarce, np. aby zawczasu przygotować się na przyjęcie. Urządzenia z większymi pojemnikami zajmą także więcej miejsca na kuchennym blacie. Rozmiar kostek w niektórych urządzeniach możemy dobrać do upodobań. Dostępne są mniejsze, jak i większe. Miłośnicy dużych kostek powinni poszukiwać kostkarek z foremkami w formacie XL. Dzisiejsze udogodnienia, ale także potrzeby konsumentów powodują, że na rynku znajdziemy różnorodne kształty kostek lodu: od zwykłych kwadratowych po formy serc, trójkątów czy gwiazdek.

Orzeźwienie

CAMRY CR 8073; Gorenje IMD1200W; TCL ICE R9; Unold 48945

Jak działa kostkarka?

Zasada działania przenośnej kostkarki jest prosta i, oczywiście, opiera się na zamrożeniu wody i tworzeniu brył (kostek) lodu. Zwykle wlewamy odpowiednią ilość wody do specjalnego pojemnika. Następnie woda trafia do foremki. Po uruchomieniu termostatu kostkarka zamraża wodę, tworząc wielokształtne kostki. Praktyka pokazuje, że często nawet użycie siły nie pozwala uwolnić kostki lodu z foremki, więc wiele osób zastanawia się, jak urządzenie radzi sobie z tą czynnością. I słusznie. Otóż, gdy foremka z lodem jest gotowa do opróżnienia, tj. kiedy woda osiągnęła stan zamrożenia, termostat włącza podgrzewanie foremki, tak aby delikatnie rozpuścić wodę i uwolnić kostki lodu.

Kolejnym procesem jest wypchnięcie kostki lodu, które możliwe jest dzięki obracającej się łopatce. To ona powoduje, że kostka trafia do pojemnika. Ważnym elementem, a raczej rozwiązaniem, jest to, że kostkarka wstrzymuje proces zamrażania i nie wytworzy lodu do czasu opróżnienia już pełnego pojemnika na kostki. W prostszych wersjach mamy do czynienia z rozwiązaniami mechanicznymi typu „twist”, a więc skręcamy i/lub wyginamy zbiornik, aż kostki same wypadają.

Podczas wyboru kostkarki warto zwrócić uwagę na metodę poboru wody oraz samą jakość wody. Cóż nam po znakomitych alkoholach, kiedy woda pochodzi z nieznanych, niesprawdzonych źródeł. Część urządzeń samoczynnie pobiera ją z pojemnika, do którego ową wodę wlewamy, choć także znajdziemy modele z bezpośrednim przyłączem do instalacji wodnej. Warto, aby w obu wypadkach woda przeszła etap filtracji – czy to za pomocą przenośnego dzbanka, czy filtra stałego. Warto wiedzieć, że filtry poprawiają znacznie smak i zapach wody, a więc mają ogromny wpływ na finalną jakość kostek lodu.

Orzeźwienie

Wygodny uchwyt ułatwia przenoszenie kostkarki, np. na taras, aby była pod ręką podczas zorganizowanego w ogrodzie przyjęcia. (Fot. Gorenje)

2021-06-09
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket