Wielofunkcyjne roboty kuchenne

Wielofunkcyjne

Rynek robotów kuchennych jest bardzo zróżnicowany. Dużą popularnością cieszą się urządzenia wielofunkcyjne, ponieważ mają kompaktowe rozmiary, a przy tym oferują więcej możliwości. Coraz częściej z dostępnymi na rynku od lat malakserami konkurują też blendery ręczne wyposażone w dodatkowe akcesoria.

Roboty wieloczynnościowe lub, jak kto woli, malaksery dzielą się na dwie grupy. Do pierwszej zaliczamy te produkty, które mają jedno gniazdo i dwie misy do rozdrabniania i mieszania. W zależności od potrzeb użytkownik montuje jedną z nich. Drugi typ ma dwa gniazda i dwa rodzaje mis, dzięki czemu użytkownik nie musi ich demontować ani wymieniać. Roboty wieloczynnościowe mają moc od 500 do 1100 W. Nie są wyposażone w funkcję gotowania, za to znakomicie radzą sobie zwłaszcza z obróbką warzyw. Dzięki całej gamie różnych tarcz tnących pozwalają one na cięcie, siekanie czy rozdrabnianie różnych warzyw, co znacząco ułatwia np. przygotowywanie sałatek. Dostępne s ą nawet specjalne tarcze do robienia frytek. To jednak niejedyne zastosowania. Robot wieloczynnościowy poradzi sobie także z wyrabianiem lekkiego ciasta, wyciskaniem soku czy blendowaniem produktów. W zależności od modelu funkcje mogą być różne i wynikają z dostępnych w zestawie lub jako akcesoria przystawek.

Wielofunkcyjne

Bosch MCM4200; MPM Kasia Plus MRK-11

Wyposażenie robota

Dołączone w do zestawu z robotem akcesoria mają największy wpływ na jego użyteczność, ponieważ pozwalają na realizację konkretnych funkcji. Dlatego wybierając robot, w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na jego wyposażenie, aby odpowiadało ono zadaniom, które będziemy realizować. W zestawach najczęściej znajdziemy:

  • pojemnik roboczy – to podstawowy element wyposażenia. Umieszczane są w nim przetwarzane składniki, np. poszatkowane warzywa, czy wyrabiane jest w nim ciasto. Najczęściej jest wykonany z tworzywa sztucznego i wyposażony w wygodny uchwyt;
  • tarcze ze stali nierdzewnej – są ważnym elementem, przydatnym zwłaszcza przy przetwarzaniu warzyw. Różnią się typem ostrzy i mogą służyć np. do ucierania ziemniaków, cięcia frytek lub warzyw w słupki, do krojenia warzyw w plastry oraz ścierania warzyw i owoców;
  • blender kielichowy – wielofunkcyjny robot kuchenny może mieć w zestawie kielich do przygotowywania koktajli. Świetnie zastąpi więc standardowy blender stojący;
  • popychacz – służy do bezpiecznego podawania obrabianych składników bez kontaktu dłoni z ostrzem. Niektóre popychacze mogą też pełnić funkcję miarki;
  • rozdrabniacz – dzięki niemu można wygodnie i szybko ciąć np. zioła lub warzywa na bardzo drobne kawałki;
  • tarcza emulgacyjna – umieszcza się ją w pojemniku roboczym i służy do przygotowywania np. majonezu lub bitej śmietany;
  • młynek – pozwala na szybkie mielenie twardych składników, np. kawy lub orzechów;
  • ostrze do ciasta – specjalne ostrze przeznaczone do mieszania lekkich ciast. Może być również wykorzystane do przygotowywania przecierów;
  • końcówka do wyrabiania ciasta – jest wykonana z metalu i przeznaczona do wyrabiania cięższych ciast z dużą siłą, np. ciasta na chleb;
  • mieszadło do ubijania białek – kształtem przypomina trzepaczkę i jest przeznaczone do ubijania białek lub śmietany;
  • wyciskarka do cytrusów – robot w nią wyposażony znakomicie poradzi sobie z pozyskiwaniem soku z owoców cytrusowych, takich jak pomarańcze czy grejpfruty. Warto wybierać roboty uznanych marek, które w ofercie mają dodatkowe akcesoria. Dzięki temu bez trudu uzupełnimy zestaw o niezbędny sprzęt, jeśli dana część się np. uszkodzi lub zgubi.

Wielofunkcyjne

Kalorik HA 1007 KTO; Amica BL6016; Eldom BL200 SWIF

Wielofunkcyjne

Robot wieloczynnościowy może nawet zagnieść ciasto do domowych wypieków. (Fot. Bosch)

Parametry robotów wieloczynnościowych

Znajomość parametrów pozwoli na odpowiedni dobór sprzętu. Przede wszystkim będzie dopasowany do potrzeb i poradzi sobie ze stawianymi przed nim zadaniami. Wybierając robot wieloczynnościowy, powinniśmy zwrócić uwagę na:

  • pojemność – oznaczana jest w litrach lub mililitrach. Dotyczy mikserów z misą stojącą, blenderów, robotów wielofunkcyjnych, gotujących, a także rozdrabniaczy. Pojemność to wielkość maksymalna deklarowana przez producenta – do jej zmierzenia używa się po prostu wody. Wskazuje na możliwość zmieszczenia w misie potrzebnej ilości składników przygotowywanej potrawy (osobno lub razem), owoców, warzyw itp.;
  • pojemność robocza – również jest prezentowana w litrach, jednak dotyczy konkretnych zadań. Pojemność robocza tego samego zbiornika będzie różna np. dla wyrabiania ciasta, a inna dla szatkowania warzyw;
  • szybkość wirowania narzędzi – czyli liczba obrotów na minutę [obr./min] dla poszczególnych stopni ustawień, a także dla wartości maksymalnej. Prędkość pracy można regulować. Parametr ten jest bardzo ważny, gdyż pozwala na dobór optymalnej obróbki do konkretnych składników, ale też produktu końcowego. Innej prędkości wymaga kruszenie lodu, innej ubijanie piany czy wyrabianie ciasta. Część urządzeń ma specjalne ikonki informujące o tym, jakie ustawienie jest odpowiednie do konkretnej potrawy – bardziej szczegółowe informacje zawarte są w instrukcjach obsługi lub dołączanych do urządzeń książkach kucharskich;
  • masa robota – jest podawana w kilogramach. Masa urządzenia tak naprawdę wpływa głównie na wygodę jego przechowywania, a właściwie przenoszenia. Największą masę mają modele z funkcją gotowania i planetarne – te ostatnie najczęściej mają korpus wykonany ze stali nierdzewnej oraz stalowe dzieże. Masę powinno się podawać osobno dla urządzenia i dla kompletu wyposażenia w wymienne narzędzia;
  • wymiary robota – określają jego zewnętrzne krawędzie. Podanie szerokości, wysokości, głębokości urządzeń jest bardzo pomocne przy jego przechowywaniu, a także planowaniu jego ustawienia podczas gotowania. Największe wymiary mają modele planetarne i z funkcją gotowania. Więcej miejsca zajmują także blendery stojące czy miksery z misą. Dlatego też warto jeszcze przed zakupem zastanowić się, czy aby na pewno w kuchni znajdzie się wystarczająco dużo miejsca do ich przechowywania;
  • moc silnika – jest ważnym, ale nie najważniejszym parametrem robota kuchennego. Powinna być podawana w watach. Moc dostosowana jest zwykle do typu pracy robota, wielkości urządzenia, misy, pojemności zbiorników itp. Na rzeczywistą pracę i efektywność robotów wpływ mają mechanizmy różnicowe, jakość materiałów, z jakich są one wykonane, oraz sprawność (wydajność robota). W wypadku robotów wieloczynnościowych wynosi ona zazwyczaj ok. 800 W.

Wielofunkcyjne

Dzięki dołączonemu kielichowi urządzenie bez trudu zastąpi stacjonarne blendery. (Fot. Bosch)

Wielofunkcyjne

Concept Cube RM3000

Użytkowanie robota

Korzystanie z robota wieloczynnościowego nie nastręcza problemów, a jego budowa jest dosyć prosta. Wybrane akcesoria montujemy na podstawie zawierającej zespół napędowy. Najczęstszym sposobem sterowania jest pokrętło z wielostopniową regulacją prędkości pracy. Dzięki niemu łatwo dobierzemy prędkość do wykonywanych zadań. Często sprzęt jest też wyposażony w tryb pracy pulsacyjnej. Przed przystąpieniem do pracy należy upewnić się, że wszystkie elementy są prawidłowo zamontowane. Z kolei po jej zakończeniu demontaż można zacząć dopiero, gdy silnik urządzenia się zatrzyma, i zaleca się odłączenie go od zasilania sieciowego. W zestawie może znajdować się specjalna podstawka, która służy do przechowywania akcesoriów. To wygodne i praktyczne rozwiązanie, które przede wszystkim chroni przed zagubieniem, niektórych drobnych elementów. W zależności od zaleceń producenta wybrane akcesoria można myć w zmywarce. Obudowę z zespołem napędowym wystarczy przetrzeć lekko wilgotną delikatną ściereczką.

Wielofunkcyjne

Blender ręczny z dodatkowymi akcesoriami może skutecznie zastąpić robot wieloczynnościowy w wielu zadaniach. (Fot. Eldom)

Funkcjonalna i kompaktowa – MPM Kasia MRK-12

Funkcjonalna i kompaktowa

Roboty kuchenne z serii Kasia dostępne w ofercie marki MPM od lat są cenione za wielofunkcyjność i niezawodność. Model MRK-12 ma w zestawie wszystko, czego możemy wymagać od tak wszechstronnego urządzenia. Pozwala on na mieszanie, rozdrabnianie, miksowanie, wyciskanie, krojenie, siekanie, ubijanie oraz ucieranie. Bez trudu przygotujemy np. placki ziemniaczane, sałatkę warzywną, ciasto, krem, frytki, a nawet wyciśniemy sok z cytrusów. Całe urządzenie wykonane jest ze stali nierdzewnej oraz tworzywa sztucznego. Robot kuchenny Kasia MRK-12 zawiera kompleksowy zestaw akcesoriów, które możemy myć w zmywarce. Ponadto urządzenie ma praktyczny pojemnik na akcesoria. Silnik ma moc 800 W i poradzi sobie z najtrudniejszymi zadaniami. Urządzenie wyposażono w trzy prędkości pracy oraz tryb pulsacyjny, dzięki czemu doskonale rozdrabnia orzechy czy inne twarde produkty na maksymalnych obrotach.

2021-09-10
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket