Gdy już wybierzemy ekspres, nieważne, czy automatyczny, przelewowy, czy kolbowy, to warto go wyposażyć w dodatkowe akcesoria, dzięki którym łatwiej przygotujemy ulubioną kawę lub będzie ona jeszcze lepiej smakować.
Sposobów na podanie kawy na całym świecie jest mnóstwo, a każda z metod ma swoich zwolenników. Jedni preferują wyraziste espresso, inni dopiero po kubku gorącej kawy z ekspresu przelewowego mogą zacząć dzień. Dlatego w ofercie producentów sprzętu AGD znajdziemy młynki do kawy, spieniacze do mleka czy podgrzewacze do filiżanek. Stanowią one idealne uzupełnienie posiadanego ekspresu do kawy i to właśnie dzięki nim można przygotować dokładnie taki napój, jak lubimy.
JURA Cool Control 1 l; Melitta® Calibra 1027-01; ZELMER ZCG7425; Amica FD3011 Fomis
Jeśli korzystamy z ekspresu przelewowego lub kolbowego, to z pewnością warto zakupić młynek do kawy, aby zawsze korzystać ze świeżo zmielonych ziaren – tylko w ten sposób zachowamy pełnię aromatu przygotowanego napoju. Na rynku znajdziemy młynki udarowe z ostrzami i żarnowe. Zalety modeli udarowych to przede wszystkim przystępna cena i niewielkie rozmiary. Dobrze radzą sobie z mieleniem ziaren kawy, jednak nie ma możliwości regulacji stopnia zmielenia, która jest przydatna, jeśli często parzymy kawę różnymi metodami. Oprócz tego w trakcie pracy ostrza nagrzewają się, a to może wpływać na smak kawy, przez co będzie bardziej gorzka. Jeśli więc korzystamy z dobrych ziaren, to zwyczajnie szkoda mleć je w młynkach udarowych. Młynek udarowy warto wybrać, gdy zależy nam przede wszystkim na małych rozmiarach, a kawę pijamy okazjonalnie. Oprócz tego można go wykorzystać np. do mielenia ziół czy orzechów. Oczywiście, ważne jest to, aby go dokładnie czyścić, żeby mielone wcześniej produkty nie wpływały na smak kawy.
Dla wymagających kawoszy najlepszym wyborem są modele żarnowe. Ziarna są w nich ścierane pomiędzy żarnami. Odległość żaren można regulować, co pozwala na uzyskanie różnego stopnia zmielenia. Ich dokładna liczba zależy od konkretnego modelu urządzenia, ale młynki żarnowe mogą mieć nawet kilkadziesiąt różnych stopni ustawień mielenia, dzięki czemu bez problemu uzyskamy kawę odpowiednią zarówno do ekspresu kolbowego, jak i przelewowego. Po zmieleniu kawa trafia bezpośrednio do pojemnika, można przygotować od razu np. 200 g zmielonej kawy. Młynek może być również wyposażony w wagę, więc łatwo zaprogramujemy np. zmielenie kilku gramów kawy wprost do kolby, w sam raz na poranne espresso. W zależności od stopnia zaawansowania młynka będzie on wyposażony w pokrętło z regulacją grubości mielenia lub nawet programator elektroniczny oraz wyświetlacz. Jeśli mielemy kawę w większych ilościach, warto wyposażyć się w pojemnik próżniowy do jej przechowywania. Dzięki niemu zmielona kawa dłużej zachowuje aromat, a zatem i walory smakowe.
Chłodziarka na mleko to rozwiązanie w sam raz do ekspresów automatycznych dla najbardziej wymagających smakoszy kawy mlecznej. (Fot. JURA)
Dla smakoszy kawy mlecznej chłodziarka do mleka jest niezbędnym dodatkiem. Jakie mleko pieni się najlepiej? Schłodzone do temperatury 4 °C oraz pełnotłuste. Zaleta chodziarki to fakt, że pozwala na bieżąco utrzymać właściwy stan mleka, w przeciwieństwie do np. karafki. Biorąc pod uwagę, jak mocno projektanci przykładają się również do wzornictwa nowoczesnych ekspresów, to chłodziarka jest rozwiązaniem znacznie bardziej estetycznym niż np. stojący karton mleka. Chodziarka jest również łatwa w czyszczeniu. Wykonany ze stali szlachetnej pojemnik możemy po prostu umyć w zmywarce. Na rynku dostępne są zarówno chłodziarki, do których trzeba przelewać mleko, jak i takie, w których umieszczamy cały karton. Dla wielu osób dobrym wyborem będzie również próżniowy pojemnik na mleko. Konstrukcja podobna do termosu sprawia, że jest w stanie utrzymać niską temperaturę nawet przez cały dzień. Dzięki łatwemu czyszczeniu zachowanie higieny nie zajmuje dużo czasu.
Bosch TSM6A013B; MPM MKW-03M; Eldom MK160 Mill; Melitta® Cremio 1014-02
Kawa musi być podawana w odpowiedniej temperaturze. Napar może bardzo szybko wystudzić się, jeśli zostanie podany w chłodnym naczyniu. Dlatego producenci bardzo często wyposażają ekspresy w podgrzewacz. Zazwyczaj jest to tacka umieszczona na górze obudowy, na której zmieścimy kilka szklanek lub filiżanek. W branży gastronomicznej stosuje się duże, samodzielne podgrzewacze, które zmieszczą nawet kilkanaście naczyń. Na rynku konsumenckim produkty takie oferują tylko najbardziej wyrafinowanie marki, np. JURA. Podgrzewacze są dostępne w różnych rozmiarach, dzięki czemu możemy wybrać model idealnie dopasowany do naszych potrzeb, np. na 6 filiżanek lub więcej jeśli często podajemy kawę gościom.
Najlepszą jakość mielenia ziaren kawy oferują młynki żarnowe. (Fot. Eldom)
Wartym uwagi urządzeniem jest spieniacz do mleka. Przede wszystkim pomoże on uzyskać lekką i kremową mleczną piankę lub po prostu podgrzać mleko. Jest więc dobrym wyborem, jeśli korzystamy z ekspresu kolbowego, przelewowego lub automatycznego do kawy czarnej. Dzięki niemu możemy poczuć się jak domowy barista. W trakcie podgrzewania nie przypala mleka. Oprócz tego przy jego pomocy możemy spienić również zimne mleko, np. aby dodać je do deserów czy mrożonej kawy. Sprawdzi się także w przygotowywaniu pianki z napojów roślinnych, np. sojowych. Funkcja podgrzewania mleka pozwala wykorzystać go np. do przygotowywania gorącego kakao czy płatków. Wybrane elementy urządzenia można myć w zmywarce, więc czyszczenie nie stanowi problemu.
© 2024 InfoMarket