Piekarniki parowe to wyjątkowe modele, które poza klasycznymi formami obróbki termicznej wykorzystują przy pieczeniu parę wodną. W zależności od konstrukcji urządzenia pod wpływem nagrzania wody i odpowiedniego ciśnienia wytworzonego w komorze piekarnika para dokonuje obróbki termicznej lub wspomaga ją. (Fot. Amica)
Gotowanie na parze od lat wykorzystywane jest w gastronomii profesjonalnej i coraz częściej pojawia się także w naszych domach. Gotując na parze, nie trzeba nawet podlewać pieczeni, np. tłuszczem czy wodą, ponieważ para unosi się w krążącym w komorze powietrzu. Zaletą tego typu urządzeń jest też możliwość połączenia tradycyjnego pieczenia z gotowaniem na parze. Urządzenia parowe dają wiele ciekawych możliwości kulinarnych, m.in. przygotowywania potraw metodą sous-vide.
MIELE DGC 7445 HC Pro; GAGGENAU BS484112; ASKO OCS8478G; FRANKE Mythos FMY 45 MW BK
SIEMENS HS658GXS1; AMICA ED37616B X-Type Steam; HISENSE BSA66334PG
Wykorzystywana podczas obróbki potrawy para przyczynia się do zachowania wartości odżywczych w produktach. Zachowane zostają cenne minerały, witaminy i składniki odżywcze. To jedna z głównych zalet pary. Dodatkowo wpływa ona na walory smakowe przygotowywanych potraw. Mięso jest soczyste, nie rozpada się tak, jak w wypadku gotowania w wodzie. Również przygotowywane w ten sposób owoce i warzywa zachowują nawet o ponad 30 proc. więcej witaminy C niż klasycznie gotowane w wodzie.
Dodatkową zaletą obróbki termicznej sposób użyciem pary jest zachowanie koloru produktu. W wypadku gotowania brokułów czy brukselki w wodzie po wyciągnięciu stają się one bladozielone, a czasem nawet żółte. Przygotowując te warzywa na parze, mamy pewność, że ich kolor będzie praktycznie taki sam, jak przed ugotowaniem. Podobnie ma się sprawa z kalafiorem. W wodzie warzywo traci kolor, co można zauważyć chociażby po barwie wody. W wypadku gotowania tego warzywa na parze będzie ono idealnie jasne, bez zażółceń i przebarwień, prawie jak świeże, przyniesione z ogródka.
Urządzenia dostępne są zarówno w wersji o wysokości 60 cm, jak i kompaktowej – 45 cm. Obie konstrukcje można z powodzeniem uzupełnić o dodatkowe akcesorium, np. w postaci szuflady grzewczej.
Wyróżniamy dwie grupy piekarników – z wykorzystaniem parowania statycznego oraz coraz częściej dostępne i o wiele efektywniejsze modele z generatorem pary. Piekarniki do zabudowy z programem parowym, ale pozbawione generatora pary wykorzystują fizyczne procesy parowania wody w wysokiej temperaturze przy pomocy zbiorników lub ustawionych wewnątrz pojemników. Może być też dostępna specjalna niecka u podstawy komory piekarnika, którą należy wypełnić wodą. Zbiorniki parowe w piekarnikach różnią się pojemnością, zależną od marki i modelu urządzenia. Zarówno w urządzeniach z generatorem pary, jak i bez niego, pod wpływem temperatury woda zostaje zmieniona w parę, która rozprowadzana jest po całej komorze. Różnicą jest jedynie w pierwszym wypadku obieg grawitacyjny, w drugim wymuszony.
GORENJE BCS747S34X; MIELE DGC 7445 HC Pro; AMICA ED975396BA+ X-Type Steam P
Wymiary piekarnika to bardzo istotny parametr. Często dochodzi w tym obszarze do pomyłek. Pamiętajmy, że mamy do czynienia z wymiarami części widocznej oraz otworem do zabudowy. Na rynku mamy trzy podstawowe rozmiary urządzeń: tradycyjne o wysokości i szerokości równej 60 cm, kompaktowe o wysokości zmniejszonej do 45 cm (szerokość pozostaje bez zmian, mimo że na rynku są także modele o mniejszej głębokości), a także poszerzone, których szerokość wynosi nawet 90 cm. Pozostałe wymiary mogą również ulec zmniejszeniu, ponieważ piekarniki poszerzone występują w wersji standardowej (wysokość równa 60 cm), a także kompaktowej (szerokość 90 cm, a wysokość średnio 45 – 50 cm).
Fot. Gaggenau
Nieodłącznym parametrem związanym z wymiarem urządzenia jest jego pojemność użytkowa. Klienci stawiają mimo wszystko na wielkość komory grzania, dlatego warto przyjrzeć się jej bliżej. W modelach standardowych (60 cm) pojemność wynosi ok. 70 l. Konstrukcje kompaktowe z kolei (jak sama nazwa wskazuje) mają mniejszą komorę grzania. Jej pojemność oscyluje między 25 a 40 l.
SAMSUNG NV7B5785KAK/U2; BOSCH HSG636ES1; MPM MPM-63-BO-12T
Jednym z ważniejszych parametrów piekarnika jest jego efektywność energetyczna. Jedne modele (ze względu na rodzaj wykorzystywanych komponentów, pojemność komory, różnorodność funkcji itd.) mogą pracować oszczędniej, inne – mniej oszczędnie. W porównaniu sprzętów i określeniu, który z nich jest bardziej ekonomiczny podczas użytkowania, może pomóc etykieta efektywności energetycznej. Jest ona umieszczana na opakowaniu lub dołączana do dokumentacji produktu i stanowi cenną wskazówkę związaną z podstawowymi parametrami oraz cechami urządzeń AGD. Na etykietach efektywności energetycznej piekarników znajdziemy pojemność użytkową komory (w litrach) oraz zużycie energii elektrycznej wyrażone w kWh/cykl (w zaokrągleniu do dwóch miejsc po przecinku). Jest to wartość obliczana na podstawie obowiązujących norm technicznych przypadająca na jeden cykl pieczenia w trybie tradycyjnym oraz, jeżeli jest dostępny, z użyciem wentylatora (z włączonym termoobiegiem).
Piekarniki parowe do zabudowy, podobnie jak inne sprzęty gospodarstwa domowego, w zależności od modelu i producenta różnią się sposobem sterowania, możliwościami w zakresie automatycznych programów, a także dodatkowymi funkcjami.
Czyszczenie modeli parowych przebiega nieco inaczej niż tradycyjnych. Jednym z najważniejszych „zabiegów” wykonywanych w celu przedłużenia trwałości komponentów urządzenia jest odkamienianie generatora pary. Jest ono niezbędne w większości sprzętów wykorzystujących wodę i polega na usunięciu osadu wapiennego z elementów wodnych, w tym generatora pary. W zależności od producenta sugeruje się wykonać specjalny roztwór z dodatkiem octu i wlać go do zbiornika z wodą. Oprócz roztworu octowego, sugerowanego przez producentów, można także użyć środków odkamieniających w płynie lub tabletce (po uprzednim rozpuszczeniu). Wiele modeli informuje dźwiękowo lub wizualnie (za pomocą informacji tekstowej) o konieczności wykonania odkamieniania.
Zaawansowane piekarniki parowe nierzadko wyposażone są w specjalne zbiorniki na wodę. Woda jest następnie wykorzystywana przez generator pary podczas obróbki termicznej żywności umieszczonej w komorze urządzenia.
© 2024 InfoMarket