Nie zawsze widoczne dla oka okapy podszafkowe, szafkowe i nablatowe

Nie zawsze widoczne dla oka okapy podszafkowe, szafkowe i nablatowe

Modele podszafkowe, szafkowe i nablatowe to chętnie wybierane przez użytkowników okapy, z uwagi na ich konstrukcję. To właśnie ona sprawia, że można je umiejscowić w kuchni w taki sposób, aby z jednej strony skutecznie oczyszczały powietrze, a z drugiej były niewidoczne dla otoczenia. (Fot. Ciarko Design)

Okap jest nie tylko praktycznym sprzętem w kwestii oczyszczania powietrza, ale również dodatkowego oświetlenia płyty i blatu roboczego. Niezależnie od tego, czy mamy niewielkie mieszkanie, czy duży przestronny dom z kuchnią otwartą na salon – modele podszafkowe, szafkowe czy nablatowe będą dobrym rozwiązaniem.

Jaki wybrać okap?

Wszystko zależy od naszych potrzeb. Okap w szczególności należy dobrać do kubatury pomieszczenia, jakie ma oczyszczać z kuchennych oparów. Drugą ważną kwestią jest oczywiście wygląd okapu. Chodzi o to, jak najlepiej pasował do wystroju naszej kuchni. Modele podszafkowe, szafkowe mają to do siebie, że umiejscowione są w górnej zabudowie kuchennej. Podszafkowy to taki, który montujemy pod szafką. Z kolei szafkowy to taki sprzęt, który jest ukryty w szafce.

Co innego modele nablatowe. To najbardziej zaawansowane technologicznie sprzęty, które w zależności od producenta i konstrukcji, mogą wystawać na stałe z blatu, lub też posiadać funkcję ukrywania w blacie, gdy nie są potrzebne do oczyszczania powietrza.

Nie-zawsze-widoczne-dla-oka-okapy-podszafkowe-szafkowe-i-nablatowe-3

AMICA OMP6568BG STUDIO; SAMSUNG NK24M1030IB

Jakie funkcje pełni okap?

Okap przede wszystkim pochłania, ale też neutralizuje zapachy. Tym samym chroni meble kuchenne, jak również, w przypadku kuchni otwartych na salon, meble, które znajdują się w dalszych częściach mieszkania, przed wilgocią i tłustym osadem. Zapobiegają również skraplaniu się pary wodnej na szybach okien.

Coraz więcej modeli tych urządzeń neutralizuje wirusy, bakterie, drobnoustroje, a także alergeny. Dzięki okapowi powietrze w domu czy mieszkaniu jest przefiltrowane i zdrowe dla wszystkich domowników. Odpowiadając więc na pytanie, czy okap jest niezbędnym sprzętem kuchennym, odpowiadamy – tak, ponieważ bez niego kuchnia będzie ani funkcjonalna, ani bezpieczna.

Nie-zawsze-widoczne-dla-oka-okapy-podszafkowe-szafkowe-i-nablatowe-5

Okapy nablatowe, dzięki swej konstrukcji, będą idealnym sprzętem zarówno do kuchni utrzymanych w stylu klasycznym, jak i nowoczesnym, ponieważ ich szczególna konstrukcja montażu sprawia, że niewykorzystywane, mogą być praktycznie niewidoczne w kuchennej zabudowie. (Fot. Gaggenau)

Ważna moc i wydajność okapu

Moc i wydajność okapu to parametry, które uważa się za nierozłączne. Tymczasem wcale nie są one od siebie wprost zależne. Doskonale widać to w wypadku wysokiej klasy okapów, gdzie stosunkowo mała moc silnika przekłada się na znaczną wydajność w stosunku do modeli konkurencji. Mamy bowiem wtedy do czynienia ze skutecznością, a więc swego rodzaju „jakością” (sprawnością) okapu. Wpływ na ten stan rzeczy ma wiele elementów, poczynając od klasy silników, konstrukcji wentylatora czy budowy samego okapu. I ten parametr objęła w części m.in. nowa etykieta efektywności energetycznej dla okapów.

Niezależnie od rozważań nad sprawnością okapu warto pamiętać, że odpowiedni dobór wydajności okapu (a nie jego mocy!) jest podstawowym warunkiem dobrze zaprojektowanej kuchni. Wydajność urządzenia podaje się w metrach sześciennych na godzinę (m3/h). Parametr ten oznacza ilość powietrza, jaką okap może przefiltrować (wymienić) w danym pomieszczeniu w ciągu godziny. W zastosowaniach domowych odpowiednio dobrany okap o największej efektywności powinien w ciągu godziny przefiltrować powietrze w pomieszczeniu od sześciu do dziesięciu razy.

Nie-zawsze-widoczne-dla-oka-okapy-podszafkowe-szafkowe-i-nablatowe-7

ELICA Getup; CONCEPT OPI5060bc

Okapy nablatowe

Konstrukcje blatowe to zaawansowane technicznie urządzenia o wyjątkowym, choć charakterystycznym wzornictwie. Ze względu na sposób instalacji mogą pracować stosunkowo cicho, a dzięki odpowiednim silnikom również skutecznie pochłaniać kuchenne opary w absolutnej ciszy. Tego typu urządzenia są nierzadko niewidoczne.

W kuchennej aranżacji okap pełni często ważną funkcję dekoracyjną. Okazały staje się centralnym punktem w przestrzeni kuchennej. Co zrobić, jeśli chcemy tego uniknąć, ale jednocześnie okap jest dla nas bardzo ważnym sprzętem? W takiej sytuacji doskonale sprawdzi się konstrukcja nablatowa, zwana również blatową. Możemy wybierać spośród modeli na stałe zamocowanych w blacie oraz takich, które na czas pracy są z niego wysuwane, a po skończonym gotowaniu wsuwane tak, że są niewidoczne.

Nie-zawsze-widoczne-dla-oka-okapy-podszafkowe-szafkowe-i-nablatowe-9

Fot. Ciarko Design

Mechanizm wsuwania i wysuwania okapu

W modelach wysuwanych z blatu sam stopień wysunięcia urządzenia można swobodnie regulować. Zależnie od modelu zakres regulacji jest nieco inny, zwłaszcza jeśli chodzi o maksymalną wysokość, na jaką można wysunąć okap. Im większy zakres regulacji, tym lepiej można dostosować wysokość okapu do przygotowywanych dań, wyróżniających się specyficzną intensywnością wydobywania oparów, a także wysokości i wielkości naczyń, w których je przygotowujemy. Możemy ustawić okap niżej, jeśli potrawę smażymy na patelni, i wyżej, jeśli korzystamy z garnków. W ten sposób zapachy i opary powstające podczas smażenia czy gotowania mogą zostać błyskawicznie zneutralizowane.

Gdy okap nie jest już potrzebny, można go wsunąć z powrotem do kasety. Niezwykle ważny jest więc płynny i bezawaryjny mechanizm wysuwania i wsuwania urządzenia. Nierzadko producenci tego typu urządzeń wyposażają je w specjalne czujniki, które zapobiegają np. przypadkowemu przycięciu palców. To bezpieczne rozwiązanie stosowane jest również w przemyśle motoryzacyjnym.

Nie-zawsze-widoczne-dla-oka-okapy-podszafkowe-szafkowe-i-nablatowe-11

SIEMENS LI67SA531; MIELE DAS 4930

Do jakiej przestrzeni okap blatowy?

Okapy zabudowywane w blat są nie tylko mniej widoczne, ale też oferują większą swobodę podczas projektowania i aranżacji kuchennego wnętrza. Z jednej strony są funkcjonalne i praktyczne, a z drugiej doskonale prezentują się w kuchennej zabudowie. Modele nablatowe docenią szczególnie ci, którzy stawiają w kuchni na minimalizm i ascetyczność, ale jednocześnie oczekują wyszukanego wzornictwa i nowych, nietuzinkowych rozwiązań – w tym wyjątkowej efektywności. Co więcej, pomimo swej kompaktowości okapy blatowe mogą pracować zarówno w trybie wyciągu, jak i pochłaniacza – zależnie od potrzeb użytkownika.

Nie-zawsze-widoczne-dla-oka-okapy-podszafkowe-szafkowe-i-nablatowe-2-23

MPM MPM-61-PX-73; FRANKE Box FBI PLUS

Popularność modeli nablatowych

Okapy montowane bezpośrednio w blatach kuchennych stały się standardowymi produktami w ofercie niemal wszystkich producentów sprzętu gospodarstwa domowego, a szczególności tych, którzy specjalizują się w produkcji okapów. Te urządzenia są stylowymi i minimalistycznymi rozwiązaniami zamkniętymi w nowoczesnych formach. Duża wydajność tego typu konstrukcji w połączeniu ze stosunkowo niewielką odległością od oparów sprawiają, że modele te są wyjątkowo skuteczne w działaniu i równie funkcjonalne jak inne, tradycyjne konstrukcje, takie jak okapy przyścienne czy szafkowe. Warto dodać, że niektóre modele nablatowe mogą być obsługiwane przez silniki zewnętrzne, co dodatkowo zmniejsza hałas wytwarzany podczas ich pracy. Produkcja modeli nablatowych wymaga odpowiedniej wiedzy technicznej i projektowej, a przede wszystkim określonych technologii produkcyjnych.

2024-10-03
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket