Lodówka wolnostojąca z dolnym zamrażalnikiem może być doskonałym dopełnieniem przestrzeni kuchennej zarówno utrzymanej w stylistyce klasycznej, jak i retro. (Fot. Gorenje)
Chłodziarkozamrażarki wolnostojące nie różnią się funkcjonalnością od modeli przeznaczonych do zabudowy. Różnice wynikają z możliwości montażowych oraz odpowiedniego umiejscowienia. Wolnostojące modele powinny mieć zachowane odpowiednie odstępy od mebli i innych sprzętów gospodarstwa domowego, na przykład płyty grzejnej czy piekarnika. Poza tym warto wspomnieć, że nawet przy zachowaniu odpowiednich odległości tych urządzeń nie należy zabudowywać. Zabudowanie takiego modelu może skutkować niedostateczną cyrkulacją powietrza, a w konsekwencji sprzęt może ulec uszkodzeniu. Co więcej, modele do zabudowy są inaczej skonstruowane, a ich wentylacja jest specjalnie zaplanowana od frontu. Sprzęt wolnostojący cały aparat pracujący ma estetycznie ukryty z tyłu urządzenia. W przypadku jego zabudowy możemy znacznie utrudnić jego prawidłowe działanie.
MPM MPM-357-FF-30/AA; GORENJE NRK619EAXL4WD; CONCEPT LK3360ss; SIEMENS KG49NAIBT
Wiele modeli z dolnych zamrażalnikiem to kolorowe lodówki utrzymane w stylistyce nawiązującej do lat 50. i 60. XX w. Retro nie musi wcale oznaczać ograniczonej funkcjonalności. Sprzęt, mimo charakterystycznego wyglądu, może oferować innowacyjne rozwiązania techniczne i funkcje znane z najnowocześniejszych oferowanych obecnie urządzeń. Sprzęty utrzymane w stylu retro pozwalają stworzyć projekt bazujący na stylizowanych na retro piekarnikach, płytach, okapach i kuchenkach mikrofalowych, a także wolnostojących chłodziarkozamrażarkach. Ważną rolę odgrywają tutaj miękkie linie i kształt samego sprzętu, wycięcia drzwi i dekoracje na uchwytach stylizowane na stare złoto, srebro lub miedź. Nie mniej ważną rolę odgrywa również kolor, który to właśnie w modelach w stylistyce retro jest najczęściej spotykanym wyróżnikiem. Stosowane są często kolory takie jak czerwony, zielony, niebieski, granatowy, złoty, a nawet żółty czy różowy.
Fot. Siemens
Akcent w kuchni w postaci kolorowej lodówki będzie dobrym zabiegiem, gdy przestrzeń utrzymana jest w stonowanej kolorystyce. Nie chodzi tylko o kolory ścian, ale również frontów zabudowy kuchennej i pozostałych sprzętów, a także dodatków, takich jak firany, zasłony, obrusy i drobne akcesoria. Dotyczy to zarówno kuchni zamkniętych, jak i takich, które są otwarte na inne pomieszczenia lub tworzą z nimi spójną wzorniczo całość. Przestrzenie w stylu skandynawskim cechuje ascetyczna prostota, która jest połączeniem jasnych kolorów – zazwyczaj bieli i szarości oraz rozmaitych odcieni pasteli, ale też z subtelnymi dodatkami w kolorze czerni, jasnego drewna oraz czerwonej, naturalnej cegły. Ciekawym dodatkiem kolorystycznym będzie kolorowa lodówka z praktycznym, dolnym zamrażalnikiem, wkomponowana również w styl nowoczesny, cechujący się prostymi formami i jednolitością.
Warto tu zaznaczyć, że przestrzeń kuchenna ma służyć przede wszystkim domownikom. Zastosowanie zbyt wielu kolorów na niewielkiej, zamkniętej powierzchni może powodować chaos, niemniej jeśli to odpowiada użytkownikom, nie ma żadnego uzasadnionego powodu, aby w ten sposób jej nie wykończyć. Kolorowy akcent w postaci dużej chłodziarkozamrażarki czy też kilka drobnych akcentów, jak ekspres do kawy, czajnik elektryczny lub kuchenne akcesoria, będą wyglądały ciekawie w przestrzeni utrzymanej w stonowanej kolorystyce.
HISENSE RM469N4AFD; MIELE KFN 4795 DD; RAVANSON LKK-250RB; ASKO RFN232041B
Do mycia komory chłodzenia zaleca się użyć ciepłej wodę z dodatkiem niewielkiej ilości neutralnego płynu na bazie mydła. Można stosować płyn do mycia naczyń, jednak nie zaleca się stosowania środków czyszczących, które zawierają drobiny piasku ani substancji na bazie rozpuszczalników, chloru czy kwasów. Mleczka w koncentracie nie są również zalecanymi środkami, ponieważ mogą zniszczyć delikatną strukturę wnętrza lodówki. Przede wszystkim warto stosować specjalistyczne środki do mycia lodówek, sprzedawane w autoryzowanych serwisach producentów. W ich składzie oprócz sprawdzonych substancji powierzchniowoczynnych są także takie, które absorbują nieprzyjemne zapachy lub minimalizują powstawanie odcisków palców. Wszystkie półki oraz balkoniki warto wyciągnąć, ponieważ pomiędzy szynami (prowadnicami) gromadzi się również brud. Pragmatycy mogą wykorzystać wannę lub kabinę prysznicową do mycia wszystkich zdemontowanych systemów półek i balkoników. Wanna może być również praktycznym rozwiązaniem do sterylnego wyparzenia półek, jeśli wcześniej były na niej pleśń czy grzyby. W urządzeniach z automatycznym odszranianiem warto zadbać także o otwór odpływowy, którym skroplona woda spływa ze ścianek urządzenia. Jego regularne czyszczenie zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów.
Niezależnie od gabarytów lodówki, o jej funkcjonalności i pojemności świadczyć będą przede wszystkim sposób wykorzystania jej wnętrza i możliwość rozlokowania produktów na półkach i w specjalnych pojemnikach.
Wnętrze zamrażarki, tak samo jak wnętrze lodówki, powinno być wyjątkowo czyste i zadbane, przechowujemy w nim bowiem produkty żywnościowe. Przed czyszczeniem warto zadbać o bezpieczeństwo. Użytkownik powinien bezwzględnie wyłączyć urządzenie z sieci elektrycznej. Po opróżnieniu urządzenia schłodzone lub zamrożone produkty należy włożyć do miski lub przechować w zimnym miejscu. Można również położyć na nich wkłady chłodzące, które przez kilka godzin utrzymają temperaturę.
Mycie zamrażarki rozpocznijmy od ustalenia, jaką lodówkę chcemy czyścić. Jeśli jest to tradycyjne urządzenie statyczne, należy podłożyć miskę i pozbyć się zbędnego lodu na ściankach i szufladach zamrażarki. Nie stosujmy ostrego noża do usuwania resztek lodu, aby nie zniszczyć powierzchni. Nie stosujmy także gorącej wody, która szybko rozmrozi urządzenie. Po usunięciu lodu i szronu należy umyć całą komorę zamrażarki delikatną ściereczką nasączoną ciepłą wodą z dodatkiem detergentu. Urządzenia z systemem No Frost lub automatycznym rozmrażaniem nie wymagają ręcznego rozmrażania. Po umyciu należy również wywietrzyć komorę.
Fot. Amica
Często stosowany jest również antybakteryjny system filtracji. Filtr ze specjalnym środkiem bakteriobójczym filtruje 100 proc. powietrza, eliminując szkodliwe zanieczyszczenia powodujące brzydki zapach i psucie się żywności. Tego typu systemy nie wymagają specjalnych zabiegów konserwacyjnych. Niektórzy producenci poszli o krok dalej i wykorzystali srebro nie tylko w powłoce, ale na bazie jego bakteriobójczych właściwości stworzyli system zapewniający higienę we wnętrzu lodówki. Nie od dziś wiadomo, że srebro jest niezwykle cennym metalem ze względu na sterylizujące właściwości. Nanotechnologia wykorzystuje jony srebra do eliminacji bakterii, dzięki czemu wnętrze lodówki jest zawsze czyste i pachnące. Dodatkowo żywność przechowywana w lodówce pozostaje dłużej zdatna do spożycia, a z wnętrza urządzenia nie wydobywa się nieprzyjemny zapach. Dzieje się tak, ponieważ cząstki jonów srebra wchodzą w reakcję z cząstkami zapachów, które w ten sposób są rozkładane, a nieprzyjemny zapach znika. Ponadto cząsteczki srebra hamują proces namnażania się bakterii, a krążąc razem z powietrzem, sprawiają, że żywność może być przechowywana dłużej.
© 2024 InfoMarket