Dodatkowy ruszt jest bardzo przydatny, ponieważ pozwala łatwo podgrzewać pieczywo, które nie mieści się w szczelinach. (Fot. Eldom)
Nie są popularne i tak naprawdę niewielu konsumentów zdaje sobie sprawę z ich istnienia. Ale właśnie dlatego warto je opisać. Urządzenie montuje się w szufladzie i podnosi jednym ruchem ręki, co sprawia, że od razu jest gotowe do użycia. Ma ono obudowę ze stali nierdzewnej, która izoluje ciepło, funkcję automatycznego wyłączenia po złożeniu, możliwość rozmrażania i podgrzewania oraz automatyczne ustawienie tostów. Tak naprawdę nie odbiega zbytnio od klasycznych tosterów i ma większość takich samych funkcji, m.in. opcję ustawienia kilku stopni opiekania, wskaźnik LED, funkcję automatycznego przerywania opiekania, ręcznego podnoszenia tostów czy automatycznego wyłączenia w razie ich zaklinowania. Tostery do zabudowy w szufladzie także są wyposażone w wyjmowaną tackę na okruchy, którą można wyjąć w pozycji pionowej i poziomej, czy dodatkowy ruszt do opiekania.
KALORIK TO 2500 R; Mesko MS 3220; MPM BH-8863; KALORIK TO 1050 CO
Wybierając toster, możemy zwrócić uwagę na kilka parametrów użytkowych, których znajomość pozwala lepiej dobrać produkt do potrzeb. Jak przystało na urządzenie elektryczne, na pierwszy plan wybija się, oczywiście, moc. Tak naprawdę jest ona zależna od wielkości urządzenia. Standardowe tostery na dwie kromki zazwyczaj mają moc ok. 700 – 800 W. Jest ona w zupełności wystarczająca. Większą moc mają tostery na np. 4 grzanki, zazwyczaj jest to ok. 1500 W. Wynika to po prostu z większej liczby grzałek.
Liczba opiekanych jednocześnie tostów to kolejny ważny parametr. Standardem są dwa, co wystarcza większości użytkowników. Jednak jeśli domowników jest dużo i wspólne śniadania są częste, to warto rozważyć model, który przygotuje cztery tosty jednocześnie. Możemy tu wyodrębnić dwa rodzaje konstrukcji – ze standardowymi szczelinami oraz wydłużonymi. Atutem tych drugich jest to, że w wydłużonej szczelinie mieszczą się dwa tosty standardowe lub jedna duża kromka chleba, np. baltonowskiego. Tu powinniśmy po prostu kierować się tym, jakie pieczywo jemy.
Na koniec ze wszystkich parametrów warto wziąć pod uwagę również szerokość szczelin. Chleb tostowy jest dosyć wąski, ale przecież nie musimy ograniczać się tylko do niego. W tosterze z szerokimi szczelinami szybko podgrzejemy np. przekrojone bajgle albo bułki do burgerów i wiele innych rodzajów pieczywa. Duża uniwersalność jest w tym wypadku znaczną zaletą.
Sharp SA-CT2002A; Eldom TO265B; Breville Mostra VTT935X
Standardowe tostery mają kilka funkcjonalnych rozwiązań. Warto wiedzieć, co to za funkcje, aby wykorzystać pełnię możliwości urządzeń.
© 2024 InfoMarket