Dluzsza-swiezosc-smoothie-i-zywnosci-blendery-prozniowe-4

Wygodne sterowanie funkcjami umożliwiają panele elektroniczne umieszczone na podstawie. Dzięki programom automatycznym łatwo wybierzemy odpowiedni tryb pracy. (Fot. Bosch)

Parametry blendera

Podstawowym parametrem blendera, na który zwrócimy uwagę, wybierając sprzęt, jest, oczywiście, jego moc. Faktycznie, jest ważną cechą, ale nie najważniejszą. Powinna być podawana w watach i w blenderach kielichowych próżniowych wynosi zazwyczaj od ok. 700 W do 2000 W. Moc należy dobierać do zastosowań, w jakich wykorzystywany będzie sprzęt. Faktycznie, np. z miksowaniem owoców poradzą sobie nawet urządzenia z podstawowego segmentu. Jeśli jednak jest nam potrzebny np. blender do masła orzechowego albo mąki, warto wybrać model wysokoobrotowy, a co za tym idzie, i o większej mocy, ponad 1000 W.

Prędkość obrotowa noży to kolejny z istotnych parametrów. Oczywiście, urządzenie najczęściej jest wyposażone w możliwość jej regulacji. W końcu nie każde zastosowanie będzie wymagało największej wartości. Modele podstawowe oferują wydajność na poziomie ok. 20 tys. obr./min. Taka prędkość sprawdzi się np. przy kruszeniu lodu czy przygotowywaniu koktajli. Jeśli jednak mamy większe wymagania i potrzebny jest nam blender do mielenia orzechów lub przygotowania mąki, to warto sięgnąć po model wysokoobrotowy, oferujący ponad 30 tys. obr./min. Modele o największej wydajności osiągają prędkość nawet 45 tys. obr./min. Duża prędkość obrotowa pozwala także uzyskać koktajle o bardzo jednolitej konsystencji lub aksamitne kremy i sosy.

Kolejnym z istotnych parametrów jest pojemność kielicha. Jest on wyposażony w czytelną miarę, na której możemy sprawdzić ilość składników. Pojemność powinniśmy dobrać do naszych wymagań i zastosowań. Modele próżniowe mają często dwa kielichy. Jeden o większej pojemności, np. 1,7 l do tradycyjnego blendowania, a drugi mniejszy do blendowania próżniowego – np. 1 l.

Warto także pamiętać o masie i wymiarach. Sprzęt o większej mocy będzie zauważalnie cięższy i większy ze względu na zastosowanie wydajniejszych elementów. Choć duża moc w wielu zadaniach może się przydać, to właśnie dlatego nie należy też z nią przesadzać, żeby użytkowanie urządzenia było wygodne.

Pakowanie blenderem próżniowym

Niektóre modele blenderów próżniowych można wykorzystać do pakowania żywności. Ich użycie w niewielkim stopniu różni się od stosowania tradycyjnych pakowarek, przede wszystkim ze względu na brak zgrzewarki. To wymusza stosowanie gotowych pojemników i woreczków. Kielichowy blender próżniowy jest z naturalnych względów wyposażony w pompę próżniową, tę samą, która odsysa powietrze z dzbanka. Wystarczy podłączyć do niej pojemnik lub woreczek specjalnym przewodem. Blendery ręczne nie mają wbudowanej pompy próżniowej. Stanowi ona odrębne akcesorium, które jest oferowane zarówno w zestawie z blenderem, jak i może zostać dokupione. To więc łatwy sposób na zwiększenie możliwości urządzenia. Pojemniki próżniowe są wykonane z tritanu, to materiał niezawierający szkodliwego BPA, a jednocześnie wykazujący dużą odporność i lekkość Może być także myty w zmywarce. Alternatywę dla nich stanowią specjalne gotowe woreczki próżniowe. Wykonane są z trwałej folii i mają strunowe zapięcie, po umieszczeniu w nich zawartości powietrze można szybko odessać. Mogą być użytkowane wielokrotnie. Jeśli jeszcze bardziej chcemy wydłużyć trwałość produktów, to można je mrozić po zamknięciu w pojemnikach próżniowych.

Jedną z zalet pojemników próżniowych jest nie tylko możliwość przechowywania żywności, ale również jej marynowania. Dotyczy to zwłaszcza mięsa czy ryb. Marynaty i przyprawy przenikają efektywniej, zachowują naturalną wilgoć i wartości odżywcze, a to znacznie skraca czas przygotowywania posiłków.

2021-04-14
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket