W zależności od typu grilla stosuje się nowoczesne cyfrowe panele sterowania lub funkcjonalne pokrętła regulujące temperaturę oraz czas pracy. (Fot. Concept)
W grillach elektrycznych spotkamy się przede wszystkim z dwoma typami elementów grzewczych, które są umieszczane pod płytami. Dużą popularnością cieszą się grzałki rurkowe. Oddają one ciepło miejscowo oraz w swoim bliskim otoczeniu. W grillach o dużej powierzchni roboczej może to powodować np. nierównomierne opiekanie potraw. Te na środku będą spieczone, a umieszczone na bokach jeszcze niegotowe. Może to powodować problemy, np. przy dużych kawałkach mięsa. Aby ich uniknąć, sieć rurek powinna być odpowiednio gęsta. Drugi typ elementu grzejnego to grzałki panelowe. Jak wskazuje nazwa, jest to duży metalowy panel, który rozgrzewa się na całej powierzchni. Dlatego też ciepło bardziej równomiernie przenosi się na płyty grzewcze i tym samym lepiej opieka potrawy.
MPM MGR-10M; MESKO MS 3050; RAVANSON GE-7050
Powłoki antyadhezyjne to powszechnie stosowane rozwiązanie w grillach elektrycznych. To one zapobiegają przywieraniu potraw i ułatwiają czyszczenie urządzenia. Najczęściej stosuje się materiał PTFE (Teflon) lub powierzchnie go przypominające. Jego zaletą jest duża odporność na wysokie temperatury oraz niski współczynnik tarcia. Dzięki temu jest bardzo śliski, łatwy w czyszczeniu i umożliwia prawie beztłuszczowe opiekanie. To właśnie dzięki tej trwałości tak często stosowany jest w urządzeniach i akcesoriach kuchennych oraz garnkach, patelniach. Pamiętajmy jednak, że urządzenia z uszkodzoną powłoką nie powinny być użytkowane. W sprzęcie z niższej półki o to nietrudno, ponieważ stosowane tam powłoki nieprzywierające to zamienniki oryginalnego Teflonu, które można łatwo zarysować, np. widelcem czy nożem. Dlatego zalecamy korzystanie np. z drewnianych akcesoriów kuchennych, zachowanie ostrożności i wybieranie sprzętu, w którym zastosowano wysokiej jakości markowe powłoki, to stanowi gwarancję dobrej jakości.
Coraz częściej są stosowane tzw. powłoki ceramiczne, które wykazują przede wszystkim większą twardość, a zatem i odporność na zarysowania. Jednak warstwa ta łatwiej odpryskuje, dlatego również w trakcie jej użytkowania należy zachować ostrożność. Jej właściwości nieprzywierające są mniejsze dlatego mogą wymagać zastosowania większej ilości tłuszczu podczas przyrządzania potraw, a czyszczenie uporczywych zabrudzeń i przypaleń będzie wymagało większego wysiłku. Naczyń z powłokami ceramicznymi nie powinno się myć w zmywarce. Oprócz wspominanych wcześniej stosuje się również powłoki zwane kamiennymi, których wygląd naśladuje efekt kamienia, mogą ewentualnie zawierać dodatek minerałów. Również zapobiegają one przywieraniu i wykazują dużą oporność na ścieranie. Dodatkowo ich powierzchnia wygląda bardzo atrakcyjnie.
Po rozłożeniu grilla kontaktowego praktycznie podwajamy powierzchnię grillowania. To przydatna funkcja, gdy przygotowujemy większe porcje jedzenia. (Fot. Zelmer)
Warto zwrócić uwagę na rozwiązania funkcjonalno- techniczne, które ułatwią użytkowanie grilla. Producenci proponują wiele rozwiązań, z których jedne są już standardem, a inne jeszcze nowością. Najważniejsze to:
ZELMER ZPR2000; CONCEPT GE2005; ELDOM GK150 flaat
© 2024 InfoMarket