Niektóre ekspresy kapsułkowe mogą przygotowywać poza kawą wiele różnych specjałów, np. gorącą czekoladę. (Fot. Bosch)
Jest kilka ważnych parametrów, na które warto zwrócić uwagę, wybierając ekspres kapsułkowy. Inne urządzenie sprawdzi się bowiem w kompaktowej kuchni, a inne np. w użytku biurowym.
Dla zachowania jakości przygotowywanej kawy ekspres należy regularnie czyścić. Dotyczy to przede wszystkim tacki ociekowej oraz pojemnika na zużyte kapsułki. Wylot kawy można czyścić wilgotną ściereczką. Z kolei dla bezawaryjnej pracy konieczne jest okresowe odkamienianie urządzenia. Producenci najczęściej oferują specjalne środki, które można w tym celu wykorzystać. Ich dawkowanie oraz sposób uruchamiania procedury odkamieniania są prezentowane w instrukcji obsługi. Pamiętajmy o tym, że zbyt rzadkie odkamienianie może powodować uszkodzenia ekspresu. Warto też stosować wodę filtrowaną, np. z dzbanka. Nie tylko wpłynie ona pozytywnie na urządzenie, ale również na smak kawy.
Atutem systemów kapsułkowych renomowanych producentów jest duży wybór różnego rodzaju kawy. (Fot. Nespresso)
Oczywiście, ekspres warto wyposażyć w dodatkowe akcesoria. Wśród nich z pewnością wymienić należy odpowiednie filiżanki i kubki przeznaczone do ulubionych rodzajów kawy. Kolejnym z udogodnień będzie pojemnik na kapsułki, który może mieć najróżniejszą formę – od szkatułki, na wzór herbacianej, po kulę lub stojak. Nie tylko pozwala on mieć zawsze pod ręką ulubioną kawę, ale również efektownie ją przechowuje.
Jeśli zdecydowaliśmy się na ekspres do kawy czarnej, lecz czasem mamy ochotę na odrobinę „mlecznego szaleństwa”, to warto wyposażyć się w dodatkowy spieniacz. W kilka chwil stworzy on idealną, delikatną piankę mleczną. Co ważne, może on pracować w trybie podgrzewania, jak i przyrządzić piankę z zimnego mleka, idealną do kawy mrożonej.
© 2024 InfoMarket