Kubek kawy prosto z ekspresu 3

Kubek kawy

Pojemność dzbanka powinniśmy dobrać do tego, jaką ilość kawy najczęściej przygotowujemy. (Fot. Adler)

Sterowanie ekspresem

Prosta konstrukcja nie wymaga rozbudowanych paneli sterowania. Najbardziej podstawowe modele wystarczy włączyć i przystąpią do pracy, musimy jednak samodzielnie pilnować ilości przyrządzonej kawy. W bardziej zaawansowanych ekspresach znajdziemy programator z wyświetlaczem. Przy jego pomocy można np. ustawić timer czy ilość przygotowywanej kawy oraz jej aromat. Jeśli więc lubimy, gdy rano czeka na nas świeżo przygotowana kawa, to warto wybrać model z zawansowanym sterowaniem i takimi funkcjami.

Wzornictwo ekspresów

Z pewnością ekspresom przelewowym nie można odmówić różnorodności wzorniczej. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, te najmniej rozbudowane zazwyczaj są wykonane z tworzywa sztucznego, które pod względem designu daje bardzo duże możliwości. Nie brakuje nowoczesnych ekspresów wykonanych ze stali nierdzewnej, które dobrze wyglądają w większości kuchennych stylizacji. Jeśli preferujemy styl retro, to również takie urządzenia są dostępne w ofercie, wyróżniają się np. intensywnymi kolorami. Ekspresy przelewowe to również popularny element tzw. serii śniadaniowych. Są to linie wzornicze produktów z drobnego segmentu AGD, najczęściej znajdziemy w nich czajnik, toster i właśnie ekspres. Jeśli zależy nam na jednolitym i stylowym urządzeniu kuchni, to serie śniadaniowe są świetnym wyborem.

Kubek kawy

Przy pomocy wygodnego panelu sterowania można łatwo zaprogramować ilość kawy, która ma być przygotowana. (Fot. Eldom)

Kawa z przelewu i bez prądu

Z kawy parzonej metodą przelewową możemy się cieszyć w praktycznie każdym miejscu, także pod namiotem czy na ognisku, gdzie nie mamy dostępu do prądu. Wszystko to dzięki tzw. dripperom. To naczynie w kształcie odwróconego stożka, ze ściętym dnem, zazwyczaj wyposażone w uchwyt, przypomina nieco dużą filiżankę. Może być wykonane z metalu, tworzywa sztucznego, szkła czy ceramiki. Jego zasada działania jest bardzo łatwa. W dripperze umieszczamy papierowy filtr, który należy sparzyć gorącą wodą. Następnie zasypuje się go odpowiednią ilością mielonej kawy. Umieszczamy go bezpośrednio nad kubkiem, filiżanką lub dzbankiem, jeśli akurat przygotowujemy kawę dla większej liczby osób. Kawę zalewamy gorącą wodą, powinna mieć temperaturę ok. 90-95 °C. Początkowo ilość wody powinna być niewielka, aby pokryła i sparzyła całą kawę. Następnie dolewamy równomiernie wody. W ten sposób kawę możemy przygotować praktycznie w dowolnym miejscu, gdzie mamy dostęp do gorącej wody. Stanowi to ciekawą alternatywę dla ekspresów przelewowych. Napar jest mocny i esencjonalny. Zaletą jest również cena. Wystarczy kilkadziesiąt złotych, aby kupić prosty dripper i zestaw filtrów.

2021-05-11
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket