Wielkogabarytowe kuchnie wolnostojące wyposażone w większą liczbę palników, a do tego zróżnicowanych pod względem rozmiarów i mocy grzania, ułatwiają przygotowywanie kilku potraw jednocześnie. (Fot. Miele)
Kuchnie wielkogabarytowe wyposażone są w wiele przydatnych funkcji i rozwiązań technicznych, które poprawiają komfort obsługi, ułatwiają dobór optymalnych ustawień, a nawet informują o błędach czy konieczności mycia i konserwacji sprzętu. Funkcjonalność dużych kuchni wolnostojących może zaskakiwać. Najwięcej innowacyjnych rozwiązań stosowanych jest w piekarnikach tych urządzeń. Zarówno w piekarniku tradycyjnym, jak i piekarniku kuchni wolnostojącej jedną z podstawowych funkcji jest możliwość regulacji temperatury grzałek oraz rodzajów grzania. Standardowo każdy piekarnik wyposażony jest w kilka nastaw, tj.: grzałka górna, dolna, grzałki górna i dolna, grill czy termoobieg.
Obok podstawowych opcji grzania znaleźć można także funkcje rozbudowane, takie jak mały lub duży grill, grill podwójny (korzystający z dwóch grzałek górnych), termoobieg z grzałkami górną i dolną, a także obieg powietrza z grillem. Modyfikacji jest wiele, a ich zastosowanie zależy wyłącznie od pomysłowości producenta i zaawansowania urządzenia.
Jedną z praktycznych, często stosowanych funkcji jest rożen. To rozwiązanie daje konsumentom możliwość nakłucia np. drobiu na szpikulec i opiekania potrawy z różnych stron. Szpikulec umieszczony w obracającym się napędzie nadaje mięsu równomiernie opieczoną skórkę i pozwala osiągnąć efekt porównywalny do profesjonalnych rożnów dostępnych w restauracjach. W standardowych modelach nie brakuje także funkcji podświetlenia wnętrza komory, zapamiętywania ustawień (parametrów pracy piekarnika) czy minutnika. Wszystkie przyczyniają się do tego, że przygotowywanie potraw będzie znacznie przyjemniejsze.
Aspekty związane z bezpieczeństwem są bardzo poważnie traktowane przez producentów, nie tylko zresztą kuchni wolnostojących, które spełniać muszą rygorystyczne normy i zalecenia. Stosowane są rozmaite rozwiązania techniczne, których zadaniem jest minimalizowanie możliwości porażenia prądem, wybuchu gazu czy chociażby ryzyka oparzeń. Poprawiają one także komfort obsługi i dbają o nasze kulinarne efekty.
W piekarnikach stosowane są specjalnie przeszklone drzwi, których front nie nagrzewa się powyżej określonej temperatury, bezpiecznej dla użytkownika. Producenci stosują przeszklenie potrójne, a najbardziej zaawansowanych modelach nawet poczwórne. Oprócz stosowania dodatkowych szyb ochronnych spotyka się także zaawansowane systemy chłodzenia obudowy. Zazwyczaj wyposaża się je w specjalne kanały odprowadzające i wentylatory chłodzące lub systemy grawitacyjne zasysające zimniejsze powietrze z otoczenia. Popularnymi rozwiązaniami są ponadto blokada drzwi urządzenia oraz blokada panelu sterowania. Zapobiega to dostępowi do rozgrzanej komory piekarnika czy też przypadkowemu uruchomieniu urządzenia, np. przez dzieci.
W płytach gazowych kuchni wolnostojących oraz modelach z piekarnikami gazowymi standardem, ale zarazem wymogiem jest zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu. Chroni ono użytkownika przed niespodziewanym ulatnianiem się tego paliwa. W razie zalania palnika dopływ gazu zostaje automatycznie odcięty.
© 2024 InfoMarket