Mieszkanie z dużą kuchnią czy dom nie sprawiają użytkownikowi kłopotów w zakresie doboru funkcjonalności i odpowiedniego rozplanowania sprzętów AGD. A co, jeśli mamy małe mieszkanie i chcemy, żeby przestrzeń kuchenna była jak najbardziej funkcjonalna? Wtedy z pomocą przychodzą tak zwane urządzenia kompaktowe do zabudowy. (Fot. Siemens)
Wybór sprzętów gospodarstwa domowego powinien być zależny od dwóch podstawowych parametrów. Jednym z nich są potrzeby użytkowników, a drugim możliwości przestrzenne i instalacyjne. Rozumieją to producenci sprzętu, którzy nawet do niewielkich mieszkań oferują urządzenia będące kompromisem między potrzebami a możliwościami. Jakiego sprzętu codziennego użytku potrzebujemy w gospodarstwie domowym? Podstawowymi urządzeniami będą lodówka, płyta grzewcza, piekarnik, okap, pralka, zmywarka. Co jeszcze można wymienić? Przydatne mogą się również okazać ekspres do kawy czy nowoczesne szuflady grzewcze lub do pakowania próżniowego.
Kompaktowy sprzęt to taki, którego wymiar wysokości jest mniejszy od standardowo przyjętego, wynoszącego 60 cm. Warto zaznaczyć, że jest to wymiar części widocznej oraz otworu do zabudowy. Na rynku mamy trzy podstawowe rozmiary urządzeń: tradycyjne (o wysokości i szerokości równej 60 cm), kompaktowe (o wysokości zmniejszonej do 45 cm, szerokość pozostaje bez zmian, mimo że na rynku są także modele o mniejszej głębokości), a także poszerzone, których szerokość wynosi nawet 90 cm. Pozostałe wymiary mogą również ulec zmniejszeniu, ponieważ piekarniki poszerzone występują w wersji standardowej (wysokość równa 60 cm), a także kompaktowej (szerokość 90 cm, a wysokość średnio 45 – 50 cm).
FRANKE Mythos FMY 45 MW XS; GAGGENAU BS475102
Producenci sprzętów gospodarstwa domowego nie tylko sami wyznaczają trendy, ale również wsłuchują się w potrzeby i oczekiwania klientów. Kompaktowe sprzęty są odpowiedzią na potrzebę zagospodarowania niewielkich przestrzeni przy zachowaniu ich funkcjonalności. Nawet duże kuchnie, które są otwarte na salon lub połączone z innym pomieszczeniem zgodnie z najnowszymi trendami projektowymi, stają się bardziej przestronne, z maksymalnie wykorzystaną powierzchnią zabudowy. Kompaktowe urządzenia dają większe pole manewru, jeśli chodzi o możliwość konfiguracji, zestawień z innymi sprzętami, a wreszcie o jak najbardziej efektywną zabudowę w danym pomieszczeniu.
Urządzenia kompaktowe są znakomitą propozycją dla singli, mniejszych gospodarstw domowych oraz wszędzie tam, gdzie standardowe rozmiary do zabudowy tradycyjnych sprzętów gospodarstwa domowego byłyby zbyt duże. Nie oznacza to, że nie sprawdzą się jako urządzenia wykorzystywane w domach przy większej liczbie użytkowników. Wszystko zależy od tego, w jakie funkcje wyposażył je producent i czy takich właśnie możliwości od sprzętu oczekujemy.
Stosunkowo nowym na rynku sprzętem kompaktowym jest szuflada grzewcza, która może być przydatna zarówno jako podgrzewacz do filiżanek, jak i specjalne miejsce do utrzymania naczyń i dań we właściwej temperaturze. (Fot. Miele)
Kompaktowe urządzenia nierzadko wchodzą w skład większego zestawu sprzętów gospodarstwa domowego, które pasują do siebie nie tylko wizualnie, ale również funkcjonalnie. Taką potrzebę już dawno zauważyli producenci i z powodzeniem wprowadzili ją w życie, zyskując rzeszę nowych użytkowników. Nie jest sztuką rozmieszczenie wszystkich niezbędnych urządzeń kuchennych w dużej przestrzeni, za to niezwykle pożądaną umiejętnością jest ich takie rozplanowanie, żeby z jednej strony kuchnia była jak najbardziej funkcjonalna, a z drugiej swobodna w użytkowaniu i przemieszczaniu się. Spełnienie tych wszystkich potrzeb przy niewielkiej przestrzeni staje się niemałym wyzwaniem tak dla projektantów wnętrz, jak i domowników, którzy sami aranżują kuchenną przestrzeń. W takim wypadku warto rozważyć sprzęty, które znajdziemy na rynku oznaczone wyrazem „kompaktowe”.
AMICA AMMB44E2GCB X-Type; BOSCH CMA585GS0
Wyposażając wnętrze, czy to w standardowy sprzęt do zabudowy, czy kompaktowy, coraz częściej decydujemy się na takie zestawienie sprzętów, żeby do siebie jak najbardziej pasowały. Dotyczy to nie tylko pochodzenia produktów od tego samego producenta, ale i z jednej, spójnej linii wzorniczej. Daje to zarówno projektantom wnętrz, jak i ostatecznym użytkownikom komfort w przygotowaniu aranżacji, eleganckiej zabudowy, a także funkcjonalność i spójność, nie tylko tę wizualną, ale i techniczną.
Fot. Amica
Nowoczesne serie urządzeń gospodarstwa domowego coraz częściej unifikowane są nie tylko od strony wyglądu, ale wzajemnie „widzących” się funkcji i systemów. W dobie Internetu rzeczy (IoT) oraz wszechobecnej cyfryzacji i wymiany informacji między urządzeniami aspekt ten staje się niezwykle istotny. Również w przypadku kompaktowych urządzeń do zabudowy. Jest gwarancją komfortu obsługi, wykorzystania szerokiej palety funkcji i niekiedy ważnego ich upgradeʼu, a więc stałego rozwijania i rozbudowywania możliwości urządzeń od strony ich funkcji i wchodzących na rynek nowych rozwiązań.
SIEMENS iQ700 CM633GBW1; AMICA AMMB44E3GCW Q-Type
Linia wzornicza to seria produktów o podobnej stylistyce poszczególnych brył, kolorów, stosowanych materiałów czy elementów wykończeniowych. Zwykle linia taka ma swoją nazwę handlową i obejmuje określoną liczbę produktów. Z punktu widzenia użytkownika, im jest ich więcej, tym, oczywiście, lepiej. Może ona przy tym nawiązywać np. do charakterystycznych dla niej cech, jak materiał główny, styl, w jakim linia została wykonana, czy zawdzięczać swą nazwę projektantowi, który stoi za jej opracowaniem.
Linia wzornicza to również podobne parametry funkcjonalne. Dzięki temu np. piekarnik może być idealnie dopasowany stylistycznie do płyty grzewczej, a ta z kolei do okapu czy kuchenki mikrofalowej, a nawet drobnych sprzętów gospodarstwa domowego. Takie zestawy uzupełniają się nie tylko pod względem funkcjonalności, ale przede wszystkim świetnie się prezentują w kuchennej aranżacji. Często są opracowywane przy współpracy producenta ze światowej sławy projektantami. W związku z tym linie wzornicze to niejednokrotnie prawdziwe dzieła sztuki użytkowej, wykorzystujące w swojej konstrukcji nietuzinkowe, rzadko spotykane, drogie materiały. Oferta dostępnych na rynku linii wzorniczych jest tak ogromna, że w jednym artykule trudno byłoby opisać wszystkie oferowane przez producentów serie produktowe.
Kompaktowe sprzęty gospodarstwa domowego przeznaczone do zabudowy wyróżniają duże możliwości konfiguracji z innymi urządzeniami,
tak aby kuchnia była jak najbardziej funkcjonalna. (Fot. Gorenje)
O ile wśród sprzętów wolnostojących nie brakuje urządzeń, które możemy niejako „dostawić” do już zaaranżowanej przestrzeni i np. zdecydować się na zmywarkę nawet wtedy, gdy nie remontujemy kuchni, o tyle w przypadku zabudowy kuchennej wyzwanie w tym zakresie może być o wiele większe. Warto wtedy skorzystać z pomocy projektanta wnętrz czy nawet fachowca od zabudowy meblowej, który pomoże nam określić, jakie urządzenia będą niezbędne w kuchni i jak je praktycznie rozlokować, żeby kuchnia była jak najbardziej praktyczna i funkcjonalna.
Jakie sprzęty możemy zabudować lub też jakie występują w opcji „do zabudowy” i przy okazji są kompaktowe? Obecnie wybór takich urządzeń jest bardzo duży. Kompaktowe urządzenia gospodarstwa domowego to takie, które są ponadstandardowo niższe, wyższe lub węższe. Będzie to lodówka o niestandardowej szerokości, pralka, której głębokość pozwoli zmieścić się w wąską łazienkową szczelinę, a także zmywarka, którą możemy umiejscowić tam, gdzie standardowo w zabudowie wykorzystalibyśmy to miejsce na słupek z szufladami na drobne przybory kuchenne i akcesoria. Reasumując, wszystkie te urządzenia łączy jeden wspólny mianownik – zmieszczą się wszędzie tam, gdzie przestrzeń jest towarem deficytowym.
MPM MPM-45-BO-20; GORENJE BCM598S17BG
Praktyczna i funkcjonalna kuchnia, nawet niewielka, to taka, która spełnia podstawowe zadania w określonych strefach. Strefy kuchenne to przestrzenie, w których wykonujemy określone czynności lub które służą pewnym, konkretnym celom. Ważną strefą kuchenną jest strefa chłodzenia. To w niej znajdują się chłodziarkozamrażarka lub chłodziarka i oddzielnie zamrażarka. Kolejną strefą jest przestrzeń zmywania, w której usytuowane są zlewozmywak i w niewielkiej odległości zmywarka do naczyń. Następną ważną strefą jest gotowanie i pieczenie. W tej strefie umiejscowione są płyta grzejna wraz z okapem, a także piekarnik i kuchenka mikrofalowa. Dodatkowymi sprzętami kuchennymi, które mogą się zmieścić w kuchennej zabudowie, jeśli ta zostanie odpowiednio rozplanowana, mogą być np. ekspres do kawy i szuflada grzewcza lub szuflada do pakowania próżniowego.
© 2024 InfoMarket