Nowoczesne wolnowary są wyposażone w wygodny elektroniczny panel sterowania. (Fot. Camry)
Wśród wielu zalet wolnowarów największą z nich jest, oczywiście, smak przygotowanych potraw. Wolne gotowanie pozwala zachować w warzywach wiele minerałów i witamin, które w przypadku tradycyjnej obróbki zostałyby bezpowrotnie stracone. W przypadku mięsa długi czas gotowania w niskiej temperaturze sprzyja zachowaniu walorów smakowych. Nawet twardsze kawałki mięsa po upływie dłuższego czasu będą delikatne i soczyste. Dodatkowo wydłużony czas gotowania sprzyja wzajemnemu mieszaniu się smaków składników i nabieraniu aromatu.
Crock-Pot CSC063X; Crock-Pot SCV400RD-050; Lund 67660
Z pewnością wielu osobom gotowanie w wolnowarze kojarzy się z daniami gulaszowymi, tzw. jednogarnkowymi, tymczasem możliwości są wprost nieograniczone. Przy pomocy wolnowaru przygotujemy całą gamę różnych dań. Jeśli urządzenie jest odpowiednio duże, to w środku możemy przyrządzić np. całego kurczaka czy pieczeń. Misę można umieścić w piekarniku, aby np. zapiec ser czy przyrumienić skórkę. O prócz t ego w wolnowarze przyrządzimy zupy, owoce morza, rybę, gołąbki, marokański tadżin, a nawet w szybki omlet na śniadanie. W wolnowarze możemy także przygotować kompot, konfitury i dżemy czy desery. Urządzenie sprawdzi się w zarówno w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich. Ogranicza nas w zasadzie tylko własna kreatywność oraz dostęp do przepisów.
Dużym ułatwieniem jest możliwość mycia misy i pokrywy w zmywarce. (Fot. Crock-Pot)
Po zakupie każdego nowego urządzenia kuchennego możemy czuć się trochę zagubieni w trakcie przygotowywania pierwszych dań, zwłaszcza jeśli metoda gotowania jest dla nas zupełnie nowa. Dla ułatwienia renomowani producenci, jak Crock-Pot, w zestawie z wolnowarem dołączają książeczkę z przepisami, w której znajdziemy kilkadziesiąt różnych propozycji dań. To jednak nie koniec możliwości sprzętu. Na stronie internetowej producenta jest cały dział poświęcony przepisom możliwym do przygotowania w wolnowarze. Obecnie znajdziemy w nim ponad 300 różnych propozycji, od dań mięsnych po wegetariańskie i desery oraz przetwory. Chcąc zapewnić klientom wyjątkowe doznania kulinarne, firma podjęła współpracę z Janem Kuroniem, który jest jej ambasadorem. Szef kuchni, pochodzący z rodziny o bogatych tradycjach kulinarnych, wiedzę zdobywał w poznańskiej Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii oraz w londyńskiej Le Cordon Bleu. Szerokie spojrzenie na sztukę kulinarną zawdzięcza doświadczeniom, które zdobywał w restauracjach w Polsce, Wielkiej Brytanii, Portugalii, Hiszpanii czy we Włoszech. Przygotował kilkadziesiąt przepisów z wykorzystaniem wolnowarów. Wszystkie są dostępne na oficjalnej stronie internetowej oraz w kanałach social media marki. Warto zaznaczyć, że Jan Kuroń komponował również dla Crock-Pota wyśmienite dania na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Oprócz przepisów przygotowywał filmy edukacyjne o slow cookingu, k tóre są dostępne na kanałach społecznościowych ambasadora. Warto wspomnieć o wyjątkowym, corocznym wydarzeniu kulinarnym, jakim jest Crocktober. To październikowy „festiwal gotowania” z marką Crock-Pot, podczas którego uczestnicy zdobywają wiedzę na temat slow cookingu, m.in. jak bez pośpiechu przygotować esencjonalne, smaczne, a przede wszystkim zdrowe potrawy. Przez cały miesiąc użytkownicy mogą brać udział w konkursach, korzystać z ofert specjalnych czy też poznawać nowe przepisy, np. te przygotowane przez Jana Kuronia – Ambasadora marki Crock-Pot.
Crock-Pot SCCPBPP605-050; YOER Clever-Cook SC4502S; TESLA Slow Cook S300
Jak dbać o wolnowar, aby służył nam długo i bezawaryjnie? Przede wszystkim należy go odpowiednio czyścić. Elementy narażone na zabrudzenie to, oczywiście, naczynie oraz pokrywa. Misy kamionkowe oraz pokrywa mogą być myte w zmywarce. Jeśli jednak mamy naczynie pokryte powłoką nieprzywierająca, np. DuraCeramic, to zaleca się mycie ręczne, aby jej nie uszkodzić. Niezależnie od typu misy przy myciu ręcznym należy stosować miękkie ściereczki lub gąbki. Nie powinno stosować się ostrych myjek czy środków o właściwościach ściernych. Naczynie kamionkowe przed myciem powinno ostygnąć. Nagła zmiana temperatury, np. zalanie nagrzanego naczynia zimną wodą, może je uszkodzić. Z zewnątrz sprzęt wystarczy wytrzeć wilgotną ściereczką z dodatkiem ciepłej wody i detergentu oraz wytrzeć do sucha. Pod względem użytkowym w wolnowarze nie trzeba stosować wielu rozwiązań zabezpieczających. Pokrywa może być zapinana na specjalne klipsy, a uchwyty nie powinny nagrzewać się w trakcie pracy. O stabilną pozycję na blacie dbają nóżki antypoślizgowe.
Przygotowywanie potraw w wolnowarze jest specyficzne i – jak wskazuje sama nazwa – urządzenia, wymaga relatywnie długiego czasu, nawet kilku godzin pracy. Okazuje się jednak, że nie oznacza to wcale dużych kosztów. Marka Crock-Pot, będąca jednym z najbardziej uznanych i rozpoznawalnych producentów wolnowarów, przedstawiła wyliczenia dotyczące konsumpcji energii elektrycznej oraz tego, jaki jest koszt użytkowania sprzętu. Oczywiście, pobór mocy jest zależny od konkretnego modelu urządzenia, producent przyjął jednak, że w trakcie gotowania na ustawieniu High wynosi on 210 W w ciągu godziny, a cena energii elektrycznej to 0,67 zł za 1 kWh. Godzina pracy urządzenia kosztuje więc ok. 14 gr. Przygotowanie polędwiczki wieprzowej faszerowanej daktylami i duszonej w porach według przepisu Jana Kuronia – ambasadora marki Crock-Pot wymaga pracy urządzenia przez dwie godziny w trybie High oraz przez 4 godziny w trybie Low. Jako że brakuje nam informacji o poborze energii w trybie niższej mocy dla całości wyliczeń przyjmiemy wartość 210 W. W takim scenariuszu oznacza to zużycie 1,26 kWh, których koszt to 84 gr. W praktyce jednak będzie on mniejszy ze względu na przyjęty zapas w wyliczeniach. Jak się więc okazuje, wolnowar pozwala na przygotowanie nie tylko zdrowych i smacznych posiłków, ale i w przystępnej cenie.
© 2024 InfoMarket