Fot. Gorenje
Projektanci gazowych płyt grzejnych dbają o to, byśmy mogli sprostać kulinarnym wyzwaniom, gdy trzeba przygotować potrawy dla większej liczby domowników lub gości. Jednym z istotnych elementów jest odpowiednio duża odległość między poszczególnymi palnikami. Zapewnia to niezbędną przestrzeń na garnki – nawet te większe postawione na wszystkich palnikach nie będą sobie przeszkadzały. Dzięki temu gotowanie może być wygodne i przyjemne. Ponadto możliwość użycia dużych naczyń powoduje, że potrawy gotują się szybciej i z zachowaniem wartości odżywczych produktów.
MPM MPM-60-GMG-08; CONCEPT PDV7575BC
Na jakie rozwiązania w płytach gazowych warto zwrócić uwagę? Jednym z nich jest tzw. palnik wok. Oferowane są różne warianty tego rozwiązania, np. z potrójną lub podwójną koroną (odpowiednio: potrójnym lub podwójnym płomieniem). W zależności od producenta i modelu płyty gazowej może być dostępna regulacja mocy dla wszystkich kręgów płomienia jednocześnie lub niezależna regulacja mocy grzania dla każdego z nich. Palnik wok ułatwia szybsze ogrzanie nawet dużego naczynia, choć najczęściej używa się specjalnej patelni. Dzięki niemu możemy szybciej przygotować potrawę czy chociażby zagotować wodę, ponieważ charakteryzuje się on dużą mocą grzania.
Wiele modeli płyt gazowych wykorzystuje palnik o dużej mocy grzania (tzw. wok), który umożliwia szybkie i wygodne przygotowywanie potraw w dużych naczyniach. (Fot. Miele)
Płyta z wbudowanym okapem sprawdzi się w każdej kuchni. Będzie idealnym rozwiązaniem do małej przestrzeni, ale też kuchni otwartej na salon. To dlatego, że z jednej strony urządzenie zajmuje niewiele miejsca, a z drugiej – doskonale się prezentuje. W przypadku otwartych kuchni, nierzadko z wyspą oddzielającą część kuchenną od dziennej, jest to szczególnie istotne. Element estetyczny, obok funkcjonalnego, jest bardzo ważny. Płyta z wbudowanym okapem może być zamontowana w blacie roboczym. Wtedy jest częścią ciągu urządzeń codziennego użytku, rozplanowanych w zabudowie projektowo według funkcjonalności. Ze względu na możliwości zabudowy oraz wzornictwo nierzadko jest montowana na wyspie. W nowoczesnych kuchniach, gdzie zaciera się granica między strefą gotowania a salonem, jadalnią czy pokojem dziennym, jest to często spotykana praktyka. Co więcej, w przypadku takiego umiejscowienia będzie lepszym rozwiązaniem niż samodzielny okap wyspowy, szczególnie jeśli konstrukcja wyciągów nie była do tego wcześniej przystosowana i bylibyśmy zmuszeni dokonywać kolejnych prac budowlanych.
MIELE KM 2034 G; FRANKE FHCR 301 1TC HE BK C; SAMSUNG NA64H3000AK
Do każdego rodzaju płyty grzejnej niezbędne jest zastosowanie odpowiednich naczyń. Żeby rozróżnić rodzaje garnków i ich zastosowanie, producenci naczyń umieszczają zwykle na swoich produktach odpowiednie oznakowanie o możliwości używania produktu na danym rodzaju płyty. W wypadku modeli gazowych nie ma większych ograniczeń w stosowaniu naczyń, a przynajmniej nie takich, jakie napotykamy podczas gotowania na płytach indukcyjnych. Niemniej do płyt gazowych szczególnie zalecane są garnki aluminiowe, które świetnie przewodzą temperaturę. Garnki żeliwne oraz miedziane również się tu sprawdzą. Użytkownicy tego typu płyt mają więc nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o wybór naczyń, w których mogą przyrządzać potrawy na gazie.
ELICA NikolaTesla Flame BL/A/88
Zachowanie urządzenia w czystości to zaledwie jeden, ale kluczowy obowiązek każdego użytkownika. Cała reszta, począwszy od sprawnego działania, należy do sprzętu. W zależności od powierzchni płyty możemy korzystać z różnych środków – od mleczek po spraye do szkła. Lekko brudne szklane płyty można odświeżyć nawet płynem do szyb lub po prostu ściereczką nasączoną delikatnym detergentem. Niektóre preparaty zawierają specjalne substancje, które po nałożeniu nadają efekt połysku, a niektóre niwelują optycznie wszelkie rysy. Gdy na rozgrzaną szklaną płytę dostanie się cukier czy sól spożywcza, należy natychmiast usunąć te produkty z urządzenia. Do czyszczenia najlepiej użyć specjalnego skrobaka do szkła. Modele gazowe, oprócz czyszczenia powierzchni płyty, wymagają okresowego umycia wszystkich części palnika. Trzeba pamiętać, że palniki zabrudzone czy zalane zdecydowanie mniej efektywnie działają, a w najgorszym wypadku mogą przestać działać. Wobec tego niezwłocznie po zalaniu należy taki palnik rozebrać na części pierwsze i dokładnie umyć każdy element. Po umyciu dyszy elementy należy przetkać, np. wykałaczką lub drucikiem. Ruszty najlepiej jest zamoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentu. Większość rusztów można też myć w zmywarce. Po umyciu wszystkich elementów należy je wysuszyć i zamontować ponownie na płycie. Pod urządzenie (najczęściej z ramkami, listwami), niestety, dostają się resztki jedzenia. Brud gromadzi się zresztą także przy czyszczeniu powierzchni płyty, zsuwając się pod krawędzie. Dlatego raz na jakiś czas małym szpikulcem lub nożykiem trzeba te resztki wydobyć. Kiedy warstwę tłuszczu i okruchów uda się wysunąć spod powierzchni, czas na czyszczenie środkiem chemicznym. Do tego celu można użyć np. szczoteczki do naczyń lub specjalnej szczotki do małych powierzchni i szczelin. Po tej czynności powierzchnię płyty należy osuszyć.
© 2024 InfoMarket