Chociaż tostery kojarzą się głównie z angielskim śniadaniem, to w polskich kuchniach zadomowiły się już na dobre – i dobrze.
Do ich zakupu przekonuje nie tylko chrupiąca skórka i złocisty kolor tostów, ale także bogata oferta tych urządzeń, ich cena oraz funkcjonalność. W Polsce nastała prawdziwa moda na tostery. Coraz częściej stają się produktem pierwszego wyboru, wygrywając np. z ekspresami do kawy. Są też jednymi z najczęściej wybieranych urządzeń w tzw. programach lojalnościowych, które są także coraz popularniejsze. Sukces tych urządzeń tkwi w prostocie obsługi, designie, cenie, a także możliwościach. Z pozoru są to proste urządzenia, w których jednak stosuje się kilka innowacyjnych rozwiązań, które dodatkowo zwiększają ich funkcjonalność. Ważną kwestią jest także wspomniana już cena. Na sklepowych półkach można spotkać modele za kilkadziesiąt i kilkaset złotych. Konsument płaci tu za jakość wykonania, materiał, design i zastosowane rozwiązania. Zwłaszcza w kwestii wzornictwa producenci mają dużo do zaoferowania. Tostery to, obok czajników, najważniejszy element tzw. serii śniadaniowych, które są bardzo popularne na Zachodzie. Również w Polsce cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. Dlaczego? Pozwalają stworzyć spójny stylistycznie wystrój kuchni, której największą ozdobą są właśnie urządzenia.
Mówiąc o tosterach, mamy przed oczami urządzenia klasyczne, które można spotkać w większości domów. Jednak to tylko jedna z kilku odsłon tych produktów. Na rynku można znaleźć prawdziwe perełki. Są to tostery, które najczęściej stanowią część innych urządzeń, a więc są swego rodzaju hybrydami. Różnią się one budową i funkcjami. W zależności od typu tostowanie pieczywa może być ich głównym lub drugorzędnym zadaniem.
Ich cena waha się od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych. Mają niewielkie rozmiary i pozwalają przygotować od dwóch do czterech tostów jednocześnie. Część z nich ma dodatkowe ruszty do opiekania bułek, rogalików lub większych porcji chleba. Oprócz tostowania mogą też np. podgrzewać lub rozmrażać pieczywo. Najczęściej wyposażone są w funkcję centrowania chleba i regulację stopnia opiekania.
© 2024 InfoMarket