W zależności od upodobań gofry mogą być podawane na słodko lub wytrawnie. (Fot. Eldom)
Pod względem parametrów gofrownice nie są skomplikowanymi urządzeniami. Znaczenie mają przede wszystkim moc oraz wymiary. Mniejsze modele, które przygotowują np. dwa gofry prostokątne lub pięć w kształcie serduszek, dysponują zazwyczaj mocą ok. 700 – 1000 W. Jest ona wystarczająca, aby ciasto w środku było dobrze wypieczone, oraz pozwala na przygotowanie chrupiących gofrów. Większą mocą dysponują modele z głębokimi płytami i te robiące 4 gofry jednocześnie. Może ona wynosić nawet od 1400 do 2000 W.
Kolejnym istotnym parametrem gofrownicy są, oczywiście, jej rozmiary. Na rynku znajdziemy urządzenia przygotowujące nawet 4 gofry jednocześnie. Faktycznie, pozwalają one oszczędzić czas, lecz taki sprzęt zajmuje więcej miejsca. Dlatego jest to dobry wybór dla prawdziwych gofrowych łasuchów. Do okazjonalnego przygotowywania przekąsek lepsze mogą być mniejsze modele na 2 gofry. Ich przechowywanie również będzie łatwiejsze. W tym miejscu warto wspomnieć o funkcji przechowywana w pionie czy miejscu na nawinięcie przewodu, dzięki którym sprzęt zajmuje mniej miejsca.
Oczywiście, w gofrownicy, podobnie jak opiekaczach do kanapek czy grillach elektrycznych, podstawą jest dobra powłoka zapobiegająca przywieraniu. Najczęściej stosuje się teflon lub powierzchnie go przypominające. Jego zaletami są duża odporność na wysokie temperatury oraz niski współczynnik tarcia. Dzięki temu jest bardzo śliski, łatwy w czyszczeniu i umożliwia prawie beztłuszczowe pieczenie. To właśnie dzięki tej trwałości tak często stosowany jest w urządzeniach i akcesoriach kuchennych oraz garnkach, patelniach. Pamiętajmy jednak, że urządzenia z uszkodzoną powłoką teflonową nie powinny być użytkowane. W sprzęcie z niższej półki o to nietrudno, ponieważ stosowane tam powłoki nieprzywierające można łatwo zarysować, np. widelcem czy nożem. Dlatego zalecamy korzystanie np. z drewnianych akcesoriów kuchennych i zachowanie ostrożności. Coraz częściej są stosowane trwałe powłoki ceramiczne, które wykazują przede wszystkim większą odporność na zarysowania. Z powłok takich nie wydzielają się również takie substancje jak PTFE i PFOA, stosowane przy produkcji teflonu. Naczyń z powłokami ceramicznymi nie powinno się jednak myć w zmywarce. Oprócz wspominanych wcześniej stosuje się również powłoki kamienne, zwane także granitowymi. Również zabiegają one przywieraniu i wykazują dużą oporność na ścieranie. Dodatkowo ich powierzchnia wygląda bardzo atrakcyjnie.
Duże znaczenie ma jakość powłoki nieprzywierającej. Producenci coraz częściej stosują płytki z ceramiczną powłoką, która jest bardzo odporna. (Fot. Concept)
Dostępne na rynku gofrownice mogą być wyposażone w kilka użytecznych rozwiązań. Ich obecność wpływa na funkcjonalność sprzętu, dlatego warto je poznać przed wyborem urządzenia.
© 2024 InfoMarket