W krajach Bliskiego i Dalekiego Wschodu garnek do gotowania ryżu, lub inaczej ryżowar, to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Z jego pomocą przygotujemy nie tylko wspomniany ryż, ale i wiele rodzajów kaszy. Bez uciążliwego przypalania, trudnego czyszczenia i konieczności pilnowania pozostawionego na palniku garnka. (Fot. Adler)
Kolejnymi kwestiami są nieporównywalnie lepszy smak niż w przypadku ryżu, który gotujemy w torebce, oraz niższe koszty. Ryż ze specjalnego garnka jest sypki, odpowiednio twardy i nierozgotowany. Duża część dostępnych na rynku modeli wyposażona jest w specjalne tace, umożliwiające tradycyjne gotowanie na parze, np. ryb czy warzyw. To właśnie dzięki temu rozwiązaniu ryżowary stają się produktami bardziej uniwersalnymi i, co ważne, mają większe zastosowanie. Jednorazowo możemy w nich przygotować np. do 10 porcji ryżu. Szklana pokrywa pozwala kontrolować stan gotowania oraz umożliwia odprowadzanie pary w trakcie trwania tego procesu, a wyjmowana misa umożliwia efektowne podanie ryżu zaraz po ugotowaniu. Dodatkowo funkcja podtrzymywania ciepła chroni potrawę przed wystygnięciem, nawet przez np. sześć godzin. Wybierając ryżowar, warto zwrócić uwagę na zabezpieczenia. Standardowo stosuje się zabezpieczenie przed przegrzaniem, zabezpieczenie przed wygotowywaniem wody oraz automatyczne wyłączenie po zagotowaniu.
Do naczynia wewnętrznego wsypuje się ryż, a następnie zalewa odpowiednią ilością wody (właściwe proporcje podawane są w instrukcjach obsługi) i przyprawia według uznania. Naczynie wkłada się do zewnętrznego garnka, dodaje produkty i przykrywa pokrywką. Ważne jest odpowiednie przymocowanie naczyń, tak by misa wewnętrzna znajdowała się nad grzałką. W większości urządzeń gotowanie odbywa się na dwa sposoby. Pierwszy to programy automatyczne przeznaczone specjalnie do gotowania ryżu, drugi służy do przygotowywania innych składników i polega na samodzielnym dobieraniu parametrów pracy urządzenia. W razie korzystania z możliwości gotowania na parze kosz z gotowanymi produktami nakłada się na misę.
ADLER AD 6406; CONCEPT RE2020
Kupując ryżowar, nie musimy zapoznawać się z masą parametrów. W praktyce powinny nas interesować jedynie moc oraz pojemność, które są ze sobą powiązane. Większa moc jest niezbędna, gdy kupujemy ryżowar o dużej pojemności. Moc urządzeń waha się od 350 W do nawet 1400 W, a pojemność – od 0,6 l do ponad 5 l. W praktyce więc parametry powinny być dobierane do tego, jak często i ile ryżu gotujemy. Jeśli przygotowujemy np. duże porcje dań czy sushi dla całej rodziny lub na przyjęcia ze znajomymi, to lepszym wyborem będzie ryżowar o dużej mocy i pojemności, ponieważ z ich pomocą łatwiej przygotujemy większe porcje żywności. Z kolei dla singla lub pary powinny wystarczyć mniejsze modele. Urządzenie może być wyposażone w praktyczne rozwiązania, np. wskaźnik poziomu wody. Dzięki niemu bez problemu dobierzemy jej odpowiednie proporcje do ilości oraz gatunku przygotowywanego ryżu.
Alternatywę dla ryżowaru może stanowić multicooker z odpowiednim programem automatycznym. (Fot. CrockPot)
Obsługa urządzenia jest bardzo prosta i nie wymaga długiej nauki. Obowiązkowymi elementami ryżowarów są lampki informujące o pracy urządzenia czy uruchomieniu funkcji utrzymania temperatury oraz przełącznik trybów. To właśnie przy jego pomocy wybieramy odpowiedni wariant pracy. W bardziej zaawansowanych modelach znajdziemy elektroniczne panele sterujące, podobne do tych dostępnych np. w szybkowarach elektrycznych czy multicookerach. Producenci, chcąc uczynić urządzenia bardziej wszechstronnymi, udostępniają dodatkowe tryby pracy, np. pasta – do gotowania makaronu, simmer – duszenie żywności, soup – gotowanie zup, oat – przygotowanie owsianki, saute – podsmażanie, slow cook – wolne gotowanie. Oprócz tego dostępne są tryb podtrzymywania temperatury oraz możliwość przygotowania różnych gatunków ryżu. Niektóre modele mają także funkcję gotowania na parze. To sprawia, że najbardziej rozbudowane modele ryżowarów pod względem funkcjonalności zbliżają się nawet do popularnych multicookerów. Przydatnym rozwiązaniem jest również opcja opóźnionego startu. Dzięki niej możemy zaprogramować sprzęt, żeby włączył się o określonej porze, a na nas, gdy wrócimy do domu, będzie czekał świeży i ciepły posiłek.
TIROSS TS994; CONCEPT RE1010
Dobrze, jeśli ryżowar wyposażono w antypoślizgowe nóżki i ergonomiczne uchwyty. Dużym plusem jest także ochrona przed pracą na sucho. Ryżowary łatwo się czyści, a przygotowany w nich ryż będzie miał idealną konsystencję. Wszystko to za sprawą zastosowanego naczynia. Jest ono pokryte powłoką, która zapobiega przywieraniu. Dzięki temu nie musimy martwić się, że ryż lub inne potrawy przypalą się. Innym atutem będzie możliwość mycia pojemników w zmywarce. Przed wyborem urządzenia warto zwrócić uwagę, czy producent na to pozwala. Czyszczenie obudowy zajmuje kilka chwil i najlepiej sprawdzi się tu wilgotna ściereczka lub ręcznik papierowy. Najestetyczniej wyglądają modele wykonanie ze stali nierdzewnej, a ich obudowy są również bardzo odporne.
Ryżowar powinien być wyposażony w nienagrzewające się uchwyty, które ułatwią przenoszenie urządzenia. Praktycznym rozwiązaniem, które docenimy w codziennym użytkowaniu, jest z pewnością schowek na przewód. Standardem jest również zabezpieczenie chroniące przed przegrzaniem.
Przygotowane za pomocą ryżowaru ryż czy kasza mogą być dodatkowo doprawione ziołami lub innymi dodatkami oraz mają idealną konsystencję i pozostają sypkie. (Fot. Concept)
Choć ryżowar jest stosunkowo prostym urządzeniem i teoretycznie służy tylko do jednej czynności, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby miał większe możliwości. Możemy je w pełni wykorzystać dzięki aplikacji mobilnej, która jest kompatybilna z niektórymi modelami. Być może wielu osobom ten sposób sterowania będzie wydawał się przerostem formy nad treścią, jednakże w praktyce jest on bardzo intuicyjny. Przede wszystkim aplikacja sprawdzi się w urządzeniach z kilkoma trybami pracy. Zamiast korzystać z panelu sterującego, na dużym ekranie telefonu łatwo ustawimy konkretny tryb pracy. Oprócz tego aplikacja może mieć wbudowane przepisy i przeprowadzi nas przez cały proces przygotowania potrawy, żeby danie było idealne. Z kolei gdy potrawa będzie gotowa, aplikacja może nas o tym powiadomić, wysyłając stosowny komunikat.
TIROSS TS998; GASTROBACK 42518
Bardzo często w zestawie dostępne są także miarki (do ryżu lub do ryżu i wody) i szpatułka do nakładania ryżu. Jeśli w zestawie z urządzeniem nie ma takich akcesoriów, można skorzystać z innych. Pamiętajmy jednak, żeby wybierać łyżki czy szpatułki wykonane z materiałów, które nie zarysują powierzchni garnka, np. z drewna lub tworzywa sztucznego. Jeśli ryżowar jest wyposażony w opcję gotowania na parze, to w zestawie również powinna znajdować się odpowiednia wkładka.
TIROSS TS996
Alternatywę dla ryżowaru, jeśli poszukujemy bardziej wszechstronnego urządzenia, może stanowić multicooker. Jak wskazuje sama nazwa, jest to urządzenie przeznaczone do gotowania różnymi metodami. Opcja przygotowywania ryżu jest zatem standardem w większości modeli. Wystarczy na panelu urządzenia wcisnąć przycisk „rice”, by było ono gotowe do pracy. Oprócz tego multicookery mają wiele dodatkowych funkcji. Najbardziej zaawansowane modele sprawdzą się jako szybkowar czy wolnowar, mogą podsmażać potrawy, dusić je, gotować na parze oraz wiele innych. Warto rozważyć wybór takiego urządzenia, jeśli zależy nam przede wszystkim na wszechstronności w kuchni.
© 2024 InfoMarket