Duże kuchnie wolnostojące zapewniają przede wszystkim większą swobodę gotowania. Pozwalają nie tylko na przygotowanie większej porcji jedzenia, ale też większej liczby różnorodnych dań jednocześnie. Tego typu konstrukcje dostępne na rynku udowadniają, że duży sprzęt grzejny został stworzony nie tylko z myślą o profesjonalistach.
Modele wielkogabarytowe są doskonale znane i popularne zwłaszcza w takich krajach jak Anglia, USA, Hiszpania czy Włochy. Mają często więcej niż cztery strefy grzewcze, a do tego są wyjątkowo różnorodne. W niektórych modelach, oprócz standardowych palników gazowych, dostępne są nawet takie rozwiązania jak grill czy teppan yaki. Tego typu konstrukcje mogą być też wyposażone w więcej niż jedną komorę piekarnika. Wymiary mogą być tu bardzo zróżnicowane, jednak w wypadku modeli XXL najczęściej spotyka się urządzenia, które mają od 90 do nawet ponad 120 cm szerokości. Ich cechami są często unikalny styl i bogata funkcjonalność.
Jedną z podstawowych cech kuchni wolnostojącej jest sposób jej zasilania. Powinien być on dopasowany nie tylko do potrzeb użytkownika, ale przede wszystkim do instalacji, jaką mamy w domu czy mieszkaniu. Kuchnie wielkogabarytowe mają najczęściej płytę grzejną zasilaną gazem, a elektryczny piekarnik (lub piekarniki – w modelach o wyjątkowo dużej szerokości). Rzadziej wyposażane są w płytę elektryczną czy indukcyjną. Na rynku nie brakuje jednak modeli, które w płycie górnej, oprócz palników gazowych mają np. grill czy płytę teppan yaki, co pozwala na ograniczenie tłuszczu w trakcie opiekania mięsa, ryb czy warzyw.
Znacznie bardziej popularnym rozwiązaniem w płytach gazowych kuchni wielkogabarytowych jest palnik typu wok. Oferowane są różne warianty tego palnika, np. z potrójną lub podwójną koroną (podwójnym lub potrójnym płomieniem). W zależności od producenta i modelu kuchni może być dostępna regulacja mocy dla wszystkich kręgów płomienia jednocześnie lub niezależna regulacja mocy grzania dla każdego z kręgów płomienia. Palnik wok ułatwia szybsze ogrzanie nawet dużego naczynia, choć najczęściej używa się specjalnej patelni. Dzięki niemu możemy szybciej przygotować potrawę czy chociażby zagotować wodę, ponieważ charakteryzuje się on dużą mocą grzania.
Jedne modele (ze względu na rodzaj wykorzystywanych komponentów, pojemność piekarnika, różnorodność funkcji itd.) mogą pracować oszczędniej, inne – mniej oszczędnie. W wypadku kuchni wielkogabarytowych zużycie energii elektrycznej, głównie ze względu na rozmiary piekarnika, jest większe. W porównaniu sprzętów i określeniu, który z nich jest bardziej ekonomiczny podczas użytkowania, może pomóc etykieta efektywności energetycznej. Jest ona umieszczana na opakowaniu lub dołączana do dokumentacji produktu i stanowi cenną wskazówkę związaną z podstawowymi parametrami oraz cechami urządzeń AGD.
Na etykietach efektywności energetycznej kuchni wolnostojących określa się jednak jedynie parametry piekarnika. Ważne jest więc to, jak działanie funkcji grzewczych przekłada się na pobór energii. Obok pojemności komory piekarnika (w litrach) znajdziemy zużycie energii elektrycznej wyrażone w kWh/cykl (w zaokrągleniu do dwóch miejsc po przecinku). Jest to wartość obliczana na podstawie obowiązujących norm technicznych przypadająca na jeden cykl pieczenia w trybie tradycyjnym oraz, jeżeli jest dostępny, z włączonym termoobiegiem. W wypadku kuchni wolnostojących wyposażonych piekarniki gazowe zużycie energii jest podawane również w megadżulach na cykl (także z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku).
© 2024 InfoMarket