Kubek kawy prosto z ekspresu

Kubek kawy

W segmencie drobnego AGD ekspresy do kawy są jedną z najdynamiczniej rosnących kategorii. Dotyczy to przede wszystkim modeli automatycznych, jednak klienci wykazują wzmożone zainteresowanie także alternatywnymi sposobami parzenia kawy. Z pewnością do tych metod możemy zaliczyć przelewową.

Ekspresy przelewowe już od wielu lat goszczą w naszych kuchniach. Szczególnie dużą popularnością cieszą się np. w Stanach Zjednoczonych, a obraz kelnerki dolewającej kawę z dzbanka w przydrożnym barze już na stałe wsiąkł do popkultury. Podobnie cieszą się one zainteresowaniem w krajach skandynawskich, gdzie w surowym klimacie kubek gorącej kawy stanowi świetny sposób na rozgrzewkę. Do tego zasada działania ekspresów przelewowych jest bardzo łatwa, więc są dostępne w przystępnych cenach. Jeśli do tej pory nie korzystaliśmy z ekspresu do kawy, a chcielibyśmy spróbować czegoś więcej niż tradycyjnej „fusiary”, to model przelewowy będzie bardzo dobrym wyborem.

Jak działa ekspres przelewowy?

Urządzenia takie przygotowują kawę filtrowaną. Zależnie od pojemności dzbanka mogą zaparzyć kawę dla większej liczby osób. Mają moc 600 – 2400 W i są sterowane ręcznie albo elektronicznie. Wyróżniają się prostą budową i takim też działaniem. Niektóre modele mają regulację mocy naparu, wbudowany młynek i wyświetlacz. W trakcie pracy woda jest podgrzewana do odpowiedniej temperatury, a następnie przesiąka przez kawę umieszczoną w stożkowym pojemniku z filtrem. Może to być siateczkowy filtr wielokrotnego użytku, wykonany z tworzywa sztucznego, jak i filtr papierowy jednorazowego użytku. Zależy to od modelu urządzenia. W przeciwieństwie do modeli automatycznych czy kolbowych nie występuje tu pompa ciśnieniowa. Dlatego woda po prostu przesiąka przez kawę do dzbanka zgodnie z grawitacją. W porównaniu do modeli ciśnieniowych ekspresy przelewowe są więc wolniejsze. Jednak częściowo można to zrekompensować sobie takimi funkcjami jak timer, czy opcja utrzymywania temperatury. Dzięki temu kawa w dzbanku może być przygotowana wcześniej. W praktyce w ekspresach przelewowych znajdziemy kilka nowoczesnych rozwiązań, które pomogą w łatwiejszym przygotowaniu pysznej kawy.

Parametry ekspresów przelewowych

Jest kilka ważnych parametrów, na które powinniśmy zwrócić uwagę, wybierając ekspres przelewowy, aby był on dopasowany do naszych wymagań. Przede wszystkim jest to pojemność dzbanka na kawę. Oczywiście, im większa, tym więcej kawy przygotujemy za jednym razem. Zazwyczaj producenci podają pojemność w litrach oraz liczbie filiżanek, co znacznie ułatwia wybór ekspresu, ponieważ wiemy, ilu gości możemy poczęstować kawą z jednego parzenia. Modele konsumenckie zazwyczaj mają dzbanki o pojemności ok. 1 l, większe (nawet ponad 2 l) znajdziemy w tych przeznaczonych do gastronomi. Znaczenie ma również pojemność zbiornika na wodę, która bardzo często jest dopasowana do maksymalnej objętości dzbanka. Producent może zastosować miarę, która informuje, na ile filiżanek kawy wystarczy nam wody. Oczywiście, jak w każdym sprzęcie kuchennym zalecamy stosowanie wody filtrowanej, np. z dzbanka, co znacznie redukuje ilość powstałego kamienia.

Znaczenie ma także moc ekspresu, zazwyczaj wynosi ona ok. 1000 W i jest w pełni wystarczająca od szybkiego nagrzania wody w ilości wymaganej do przygotowania kawy. Ekspresy o większej mocy zazwyczaj mogą przygotować także więcej kawy, ponieważ mają pojemniejsze dzbanki. W modelach, które są wyposażone w młynek, możemy także zwrócić uwagę na pojemność zbiornika na ziarna – im jest większa, tym rzadziej trzeba go uzupełniać.

Kubek kawy

Ekspres może wykorzystywać jednorazowe filtry z papieru lub filtr siateczkowy wielokrotnego użytku. (Fot. Bosch)

Funkcje w ekspresach przelewowych

Wcześniejsze opisy pokazują, że działanie ekspresu przelewowego nie jest zbytnio skomplikowane. Mimo wszystko w urządzeniach tych znajdziemy kilka funkcji, które sprawiają, że korzystanie z nich jest łatwiejsze, a kawa jeszcze lepsza:

  • tryb oszczędzania energii – po upływie pewnego czasu bezczynności ekspres przechodzi w tryb uśpienia;
  • podświetlenie LED – ekspres przelewowy może być wyposażony w podświetlenie LED przycisków i wyświetlacza, które ułatwia obsługę;
  • blokada kapania – jest to rodzaj wypustki, znajdującej się na dopływie kawy do dzbanka. Dzięki temu po wyjęciu dzbanka pozostała w filtrze kawa nie skapuje z urządzenia, co chroni płytę grzejną ekspresu przelewowego;
  • dzbanek termiczny – czyli po prostu termos, który chroni napar przed utratą ciepła nawet przez kilka godzin;
  • timer – umożliwia zaprogramowanie czasu, w którym ekspres automatycznie rozpocznie parzenie kawy. Może być elektroniczny na wyświetlaczu lub mechaniczny, obsługiwany za pomocą specjalnego pokrętła;
  • lampki kontrolne – informują o gotowości urządzenia do pracy;
  • podtrzymywanie temperatury – ekspres przelewowy jest wyposażony w płytkę grzewczą, która odpowiada za utrzymanie temperatury zgromadzonej w dzbanku kawy. Zazwyczaj pracuje on przez określony czas, np. 40 min. Dzięki temu kawa dłużej jest gotowa do spożycia;
  • miarka do kawy – często w zestawie jest dołączona miarka do kawy, wykonana z tworzywa. Jest przydatna, ponieważ pozwala łatwo odmierzyć ilość mielonej kawy niezbędną do przygotowania określonej liczby filiżanek;
  • młynek do kawy – jak powszechnie wiadomo, najlepiej smakuje świeżo mielona kawa. Dlatego również w niektórych ekspresach przelewowych znajdziemy wbudowany młynek z regulacją grubości mielenia. Wystarczy wybrać, ile filiżanek kawy chcemy przygotować, i po kilku minutach napój będzie gotowy;
  • dysza natryskowa – aby kawa wydobyła pełnię aromatu, musi być odpowiednio nawilżona wodą. Dlatego producent może zastosować specjalną dyszę natryskową, która odpowiada za równomierne dozowanie gorącej wody.

2021-05-11
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket