Lodówki turystyczne to grupa urządzeń przydatnych przede wszystkim w podróży. Nie może ich zabraknąć na kempingu, pod namiotem czy nad jeziorem. Utrzymają właściwą temperaturę napojów czy przechowają mięso na grilla, a wbudowany uchwyt pozwala je wygodnie przenosić.
Integrują w sobie funkcje chłodzenia i ogrzewania przez zastosowanie elementów półprzewodnikowych, bez konieczności używania sprężarki i szkodliwych związków chemicznych stosowanych w tradycyjnych chłodziarkach, takich jak freon. Nie emitują też żadnych szkodliwych substancji, a dzięki niewielkiemu poborowi mocy są przyjazne dla środowiska. Przyjrzyjmy się zatem, jakie lodówki turystyczne są dostępne na rynku.
Lodówki turystyczne, w zależności od jakości produkcji, mają szczelną izolację wnętrza. Co ważne, dzięki zastosowaniu odpowiednich materiałów są również bardzo lekkie. Innymi zaletami urządzeń tego typu są ich niewygórowana cena oraz stosunkowo duża energooszczędność. W lodówkach „samochodowych” użytkownik zazna nieco więcej komfortu. Oprócz wkładów chłodzących może użyć zasilania elektrycznego. Wtedy przewód należy włożyć do gniazda zapalniczki samochodowej (prąd stały – DC 12 lub 24 V), co pozwala chłodzić produkty podczas jazdy samochodem. Urządzenia te sprawdzają się szczególnie podczas długich podróży. Cześć lodówek „samochodowych” może być użytkowana na kempingu i zasilana napięciem sieciowym. Należy pamiętać o przełączeniu lodówki z trybu DC (prąd stały) w tryb AC (prąd przemienny). Urządzenia te cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród osób, które lubią zakosztować aktywnego wypoczynku, ale i zawodowych kierowców. W końcu oni też gdzieś muszą przechowywać żywność w trakcie długich, nawet kilkutygodniowych wyjazdów.
Ofertę lodówek turystycznych otwierają modele wykorzystujące wkłady chłodzące. Nie wymagają żadnego zasilania, skrzynia lodówki jest wykonana najczęściej z tworzywa sztucznego i skutecznie zaizolowana, a wspomniane wkłady są wypełnione specjalnym żelem lub wodą. Przed wyruszeniem w trasę należy je zamrozić w zamrażalniku, a następnie umieszczamy je we wnętrzu lodówki wraz z transportowanymi jedzeniem i napojami. Zazwyczaj taka lodówka pozwala na obniżenie temperatury przez ok. 12 godzin. Liczba wkładów powinna być dopasowana do pojemności lodówki, producent określa to w specyfikacji. Najmniejsze modele mają objętość 10 l, a największe ponad 30 l. Główną zaletą takiej lodówki jest, oczywiście, możliwość użytkowania w dowolnym miejscu, ponieważ nie potrzebuje zasilania. Sprawdzi się więc świetnie na krótkich wypadach, np. na plażę czy działkę. Oprócz tego jest lekka, dlatego jej transport nie nastręcza problemów. Najczęściej jest wyposażona w wygodny uchwyt do przenoszenia.
© 2024 InfoMarket