Obok funkcjonalności ważne jest także wzornictwo. Nowoczesny ekspres może być prawdziwą ozdobą kuchni. (Fot. Siemens)
Jest to bardzo nowoczesne rozwiązanie. Warunkiem przygotowania kawy z dodatkiem mleka jest właściwe przymocowanie specjalnego pojemnika. Taki zbiornik ma specjalną pokrywkę oraz dwie rurki. Pierwszą, którą zanurza się w mleku i przymocowuje na dole pokrywki pojemnika, wyposażonej w pokrętło regulacji piany. Druga rurka, regulowana, na stałe jest połączona z pokrywką i służy do wylotu spienionego mleka. Pojemnik musi być właściwie przymocowany do ekspresu (dociśnięty do dyfuzora), o czym informuje sygnał dźwiękowy. W czasie przygotowywania cappuccino czy latte filiżankę trzeba podstawić w taki sposób, by znajdował się w niej nie tylko dzióbek wylotu kawy, ale też rurka, przez którą przepływa spienione mleko. Wielu producentów oferuje również funkcję AutoClean, która pozwala tuż po zaparzeniu przepłukać przewody mleczne.
Miele CM 7550 CoffeePassion; Siemens EQ.9 plus connect s700 TI9573X9RW
To dosyć powszechne już dziś rozwiązanie i bardzo praktyczne. Urządzenia wyposażone są w specjalny silikonowy wężyk, którego jeden koniec podłącza się do przystawki obok wylewki kawy, a drugi umieszcza się w kartonie lub pojemniku z mlekiem, bądź podłącza się do chłodziarki do mleka. Po uruchomieniu funkcji gorącej pary wytwarza się podciśnienie, które zasysa mleko z pojemnika. Zostaje ono podgrzane i napowietrzone już w dyszy, dzięki czemu otrzymujemy gorące spienione mleko. Zmiana ustawienia zaworu dyszy sprawia, że powietrze nie dostaje się do spieniacza, co powoduje, że mleko jest tylko podgrzane, ale niespienione. Z kolei w wypadku ustawienia opcji gorącej pary otwór na mleko jest zamknięty i urządzenie nie pobiera mleka. Oznacza to, że z dyszy wydostaje się jedynie gorąca para, którą można np. podgrzać filiżanki.
To rozwiązanie jeszcze bardziej zwiększyło komfort obsługi ekspresu. Wystarczy wlać mleko do specjalnego pojemnika, podłączyć go (zatrzaski, itp.) do ekspresu i wybrać rodzaj kawy. Niezależnie czy będzie to latte macchiato, cappuccino lub café latte, każdy napój będzie gotowy w kilka, kilkanaście sekund. Po przygotowaniu kawy pojemnik wstawiamy do lodówki.
JURA ENA 8 Touch; JURA S8
Większość zastosowanych funkcji oraz programów ma za zadanie m.in. ułatwienie czyszczenia urządzeń. Najwięcej ich znajduje się w ciśnieniowych ekspresach automatycznych. Utrzymanie w czystości ułatwiają:
Stosuje się je w najbardziej zaawansowanych technologicznie ciśnieniowych ekspresach automatycznych, które w największym stopniu odciążają pracę użytkowników. Mają do tego specjalne programy, a ich producenci zalecają korzystanie z przeznaczonych do tego celu firmowych preparatów – w płynie, proszku lub w tabletkach. Wystarczy zaaplikować środek zgodnie ze wskazówką i uruchomić program płukania. Wiele modeli za pomocą wyświetlacza samodzielnie zgłosi potrzebę odkamienienia, a jeśli nie zostanie to zrobione – odmówi wręcz zaparzenia kawy.
Filtry stosuje się powszechnie w każdym już niemal domu. W wypadku ekspresów jakość wody ma szczególne znaczenie. Kawa składa się bowiem w 90 proc. z wody, dlatego jej jakość odpowiada za smak, zapach i aromat. Odpowiednio przefiltrowana woda polepsza kawę. Nowoczesne filtry są w stanie bez odkamieniania przefiltrować wodę potrzebną do zaparzenia nawet kilku tysięcy filiżanek. Warto zainwestować w filtry oryginalne, bowiem zamienniki są nie tylko mniej wydajne, ale stosowany w nich granulat (np. węgla aktywowanego) ma różną wagę oraz strukturę i zdarza się, że niewłaściwy filtr może uszkodzić pompę wody. Pamiętajmy także o tym, że odkamienianie i uzdatnianie wody mają znaczący wpływ na trwałość samego ekspresu. Nowoczesne filtry jak Claris Smart w ekspresach JURA komunikują się z urządzeniem wykorzystując technologię RFID. Dzięki niej ekspres rozpoznaje czy filtr został umieszczony w zbiorniku i automatycznie aktywuje odpowiedni tryb pracy. Również zużycie filtra jest na bieżąco monitorowane.
© 2024 InfoMarket