Jednym z ostatnich trendów jest przygotowywanie kawy metodą typu cold brew, czyli na zimno, co pozwala uwolnić z ziaren niespotykane dotąd aromaty. Podczas gdy wiele standardowych zimnych napojów kawowych powstaje najczęściej z parzonej na gorąco i schładzanej kawy, w przypadku ekspresu JURA Z10 proces ekstrakcji odbywa się z użyciem zimnej wody, pulsująco, pod wysokim ciśnieniem i z grubiej mieloną kawą. W rezultacie otrzymujemy w filiżance naturalny, orzeźwiający napój, w którym wspaniale dają się wyczuć owocowe aromaty kawy, nietłumione przez goryczkę. To znacznie poszerza gamę możliwych do przygotowania specjałów, ponieważ oprócz ich tradycyjnych wersji dostępne są te przygotowywane na zimno – łącznie aż 32 różne pozycje! Aby zapewnić optymalnie zmieloną kawę do każdego rodzaju specjału, inżynierowie z firmy JURA opracowali „inteligentny” młynek P.R.G. (Product Recognising Grinder). Sterowany elektronicznie wielostopniowy, wysokowydajny młynek stożkowy ustawia się indywidualnie na wcześniej zdefiniowany stopień zmielenia, który sięga od bardzo drobno mielonej kawy do przygotowania „krótkich kaw”, po grubo mieloną do „przedłużonych” specjałów. Smakosze jednak nie muszą się tym martwić, ponieważ zmiana stopnia zmielenia odbywa się w pełni automatycznie podczas każdego przyrządzenia, a dzięki funkcji Aroma Selection przed każdym przyrządzeniem ustawienie może być wybrane indywidualnie. Kolejnym z nowatorskich rozwiązań jest jednostka zaparzająca ósmej generacji. Wykorzystuje ona technologię zaparzania 3D, dzięki której woda przenika równomiernie przez wszystkie warstwy zmielonej kawy. Pozwala to wydobyć pełnię aromatu zarówno z tradycyjnej kawy, jak i tej przygotowywanej metodą cold brew. Obsługa ekspresu jest łatwa dzięki ekranowi dotykowemu o przekątnej 4,3 cala oraz funkcjonalnemu pokrętłu Blue Crystal Rotary Switch. Całość dopełniają przejrzysty interfejs użytkownika oraz funkcje sztucznej inteligencji.
© 2024 InfoMarket