Jakość powłoki antyadhezyjnej jest bardzo ważna, powinna ona być trwała i odporna na uszkodzenia, a przy tym łatwa w czyszczeniu. (Fot. Eldom)
Grille stojące należą do urządzeń uniwersalnych, często mogą być używane także na zewnątrz. Ich ważnymi cechami są mobilność i funkcjonalność. Często wyposażone są w specjalne półeczki na produkty, naczynia i akcesoria, które są bardzo przydatne w trakcie grillowania. Ich rodzaj zależy od modelu. Większość z nich ma standardową półkę umieszczoną pod właściwą częścią grilla, która jest przymocowana do nóżek i którą można zdemontować. Ciekawą propozycją, która jednak zwiększa wymiary urządzenia, są dodatkowe półki umieszczone po bokach płyty grillującej. Przede wszystkim są bardzo poręczne i umożliwiają odłożenie niezbędnych akcesoriów w trakcie grillowania. Ich dużą zaletą jest to, że po skończonym gotowaniu można je po prostu złożyć, dzięki czemu nie zajmują dodatkowego miejsca w trakcie przechowywania.
Ciekawą kwestią jest także kształt. Klasyczne modele, które można rozmontować, przypominają grille stołowe. Inną propozycją są urządzenia, które kształt mają zbliżony do kuli. Takie grille najczęściej są dostępne w wersji węglowej – elektryczne są rzadkością. Ich zaletą jest to, że mają funkcjonalną osłonę przed wiatrem. Kolejną kwestią dotyczącą grilli stojących jest stelaż, który najlepiej, jeśli jest składany. Możliwość zdjęcia nóżek jest bardzo przydatna. Co więcej, w większości modeli można także regulować ich wysokość, dostosowując urządzenie do wzrostu użytkownika. Jednak najważniejszą częścią nadal pozostaje ruszt, w którym umieszczony jest element grzejny. W wypadku modeli stojących jest mniej możliwości, jeśli chodzi o rodzaj rusztu. Zazwyczaj stosuje się ruszty klasyczne lub karbowane, pokryte powłoką nieprzywierającą. Nie ma tak dużego wyboru powierzchni grillujących jak w modelach stołowych, co spowodowane jest m.in. tym, że urządzenia te z zasady mają trochę inne przeznaczenie. Często w grillach stojących stosuje się specjalny zbiornik na wodę, która ma za zadanie zatrzymywać nieprzyjemne zapachy oraz nadmiar oparów. To rozwiązanie wykorzystuje się także w urządzeniach do użytku domowego, jednak nie jest ono tak popularne. Kolejnymi rzeczami, na które warto zwrócić uwagę, są pokrywka i ścianka – obie mają chronić przyrządzane potrawy przed wiatrem. Pokrywka spełnia jeszcze jedną funkcję – może ona służyć do podwieszania kolejnych rusztów, na których można przygotowywać potrawy wymagające dłuższej obróbki.
W tym wypadku bierzemy pod uwagę budowę, która przekłada się także na rodzaj rusztów czy płyt grzejnych.
Wyróżniamy:
Wyróżniamy grille otwarte z tradycyjnym rusztem, rusztem płaskim lub dwustronnym. Na rynku dostępne są modele odkryte, które dosyć często mają w zestawie dodatkową pokrywkę, zazwyczaj wykonaną z hartowanego szkła – jednak nie jest to standardem. Pokrywka sprawia, że potrawy szybciej się grillują, a także nabierają intensywniejszego smaku i aromatu oraz pozostają bardziej soczyste.
Kolejnym typem są wspomniane już wyżej modele plancha. Ich charakterystyczną cechą jest płaska powierzchnia grzejna. Co więcej, nie jest ona ustawiona na korpusie, tylko bezpośrednio na nóżkach. Urządzenie ma specjalne nienagrzewające się uchwyty ułatwiające przenoszenie oraz tackę ociekową umieszczoną pod płytą. Z boku znajduje się najczęściej odłączany moduł sterujący połączony z przewodem.
Osobną kategorię stanowią grille raclette, które mają dwie powierzchnie grzejne. Urządzenia te wyróżniają się budową i zasadami działania – mają też większe możliwości, jeśli chodzi o przeznaczenie. Na płycie górnej przygotowuje się mięso, ryby czy warzywa, na dolnej są specjalne małe patelnie, w których można opiekać jednocześnie kilka potraw. I tym właśnie różnią się grille raclette od innych typów grilli. W przeciwieństwie do modeli otwartych czy zamkniętych można w nich także podgrzewać płynne lub półpłynne potrawy. Urządzenia te mogą być okrągłe lub prostokątne i różnią się m.in. rodzajem i kształtem płytek grzejnych. Bardzo często można spotkać modele z wbudowaną kamienną płytą lub z powierzchnią składającą się z łączonych płyt: kamiennej i klasycznej.
Ostatnim typem są grille zamknięte, które wyglądem przypominają opiekacze do kanapek czy gofrownice. W przeciwieństwie do pozostałych mają dwie płyty grzejne, które można rozłożyć lub zamknąć. Pod płytami, które najczęściej są wyjmowane i przystosowane do mycia w zmywarce, umieszczony jest element grzejny. Ważnym elementem budowy grilli zamkniętych jest zacisk płytek, który umożliwia szczelne zamknięcie urządzenia w trakcie smażenia potraw. Coraz częściej modele zamknięte mają regulację poziomu górnej płyty, co umożliwia opiekanie produktów w trzech różnych pozycjach: zamkniętej, półotwartej i otwartej. Ostatni typ pozwala na zwiększenie powierzchni grillowania i dzięki temu tak naprawdę grill zamknięty zamienia się w otwarty. Charakterystycznymi cechami grilli zamkniętych są ryflowana powierzchnia płyty i brak dowolności w jej fakturze. Urządzenia te oprócz tacek na tłuszcz mają także specjalne rowki ociekowe, ułatwiające wylanie pozostałego tłuszczu. Standardowymi rozwiązaniami stają się także możliwość przechowywania urządzenia w pionie, uchwyt na przewód czy nienagrzewający się spornik.
© 2024 InfoMarket