Wyjmowane płytki grzewcze znacznie ułatwiają czyszczenie grilla. (Fot. Amica)

Elektryczne-grillowanie-w-domu-i-nie-tylko-3

Ważne funkcje

Warto zwrócić uwagę na rozwiązania funkcjonalno-techniczne, które ułatwią użytkowanie grilla. Producenci proponują wiele rozwiązań, z których jedne są już standardem, a inne jeszcze nowością.

Najważniejsze to:

  • odczepiane elementy – oznacza przede wszystkim łatwe czyszczenie urządzenia. W zależności od modelu można zdemontować ruszt lub płytę, element grzejny, pojemnik na wodę i tłuszcz, a także tackę. Bardzo często większość tych elementów można myć w zmywarce;
  • możliwość demontażu nóżek – to duże ułatwienie dla użytkowników grilli stojących. Dzięki niemu urządzenie można prawie całkowicie rozmontować i korzystać z niego jak z klasycznego modelu stołowego;
  • antypoślizgowe nóżki – zapobiegają przesuwaniu się urządzenia w trakcie pracy i zapewniają mu stabilność. Dzięki temu zwiększają komfort i bezpieczeństwo użytkowania;
  • nienagrzewające się uchwyty – są standardem. Pozwalają przenosić urządzenie i chronią użytkownika przed poparzeniem w trakcie obsługi grilla, a także ułatwiają demontowanie płyty grzejnej;
  • pokrywka – jest często dołączana do grilli otwartych. Najczęściej wykonana jest z grubego, hartowanego szkła, odpornego na wysokie temperatury. Pokrywa ochrania użytkownika przed pryskającym tłuszczem, przyspiesza opiekanie potraw i umożliwia kontrolowanie grillowania;
  • osłonka przeciwrozpryskowa – można ją zdemontować i umyć. Nie tylko osłania blat przed rozpryskującym się tłuszczem, ale też, w wypadku grilli stojących, chroni przed wiatrem;
  • regulacja wysokości rusztu – może być dwu- lub trójstopniowa. Umożliwia przyrządzanie delikatnych potraw, wymagających dłuższego grillowania w niższej temperaturze. Niektóre grille zamknięte mają również regulację wysokości górnej płyty;
  • regulacja temperatury – grille mogą być sterowane za pomocą pokrętła lub elektronicznie, płynnie lub skokowo. Na rynku dostępne są modele z dodatkowo wyodrębnionymi funkcjami, np. opiekania lub przyrumieniania, lub z regulacją zintegrowaną z odłączanym przewodem elektrycznym. Grille, które nie mają regulatora temperatury, są wyposażone we włącznik/wyłącznik lub stają się gotowe do pracy po podłączeniu do gniazdka;
  • lampki kontrolne – informują użytkownika o podłączeniu urządzenia do prądu i gotowości do pracy;
  • automatyczne wyłączenie – po upływie określonego czasu (np. 30 min) bezczynności grill zostaje automatycznie wyłączony. Rozwiązanie to zapobiega przypadkowemu pozostawieniu włączonego urządzenia;
  • zabezpieczenie przed przegrzaniem – urządzenie nagrzewa się tylko do wybranej temperatury;
  • funkcja utrzymania temperatury – pozwala grillować potrawy przez cały czas w tej samej temperaturze;
  • tacka na tłuszcz – to do niej spływa tłuszcz wytapiający się z grillowanego mięsa. Większość tacek można wysunąć i umyć w zmywarce;
  • otwory odprowadzające tłuszcz – to nimi nadmiar tłuszczu spływa do umieszczonej pod płytą tacki. W zależności od modelu kanaliki umieszczone są na krawędziach płyty lub na jej powierzchni;
  • możliwość serwowania na płycie grilla – niektóre modele stołowe mają możliwość serwowania potraw bezpośrednio na płycie grilla;
  • przechowywanie w pionie – to rozwiązanie spotykane w grillach zamkniętych;
  • uchwyt na przewód – wbrew pozorom nie jest standardowym rozwiązaniem. Najczęściej spotyka się je w grillach zamkniętych. Przewód zasilający można nawinąć na specjalny uchwyt, znajdujący się na spodzie urządzenia, co ułatwia jego przechowywanie;
  • blokada otwarcia płyt – jest obowiązkowa w grillach zamkniętych i ułatwia ich przechowywanie w pozycji zamkniętej;
  • niezależna regulacja temperatury płyt – może występować w grillach z więcej niż jedną płytą grzewcza. Pozwala na oddzielne sterowanie temperaturą każdej płyty. Można ją więc dobierać niezależnie do akurat przygotowywanej potrawy;
  • termosonda – jest przydatna dla miłośników mięsa. Umieszczamy sondę w kawałku mięsa i ustalamy, jaki stopień wysmażenia nas interesuje. O jego uzyskaniu grill poinformuje nas automatycznie sygnałem dźwiękowym;
  • głębokie płyty – grill z wymiennymi płytami może być wyposażony w dodatkową głęboką płytę. Sprawdzi się ona np. przy przygotowywaniu zapiekanek, a nawet upieczemy w niej pyszne brownie;
  • programy automatyczne – dostępne są w najbardziej zaawansowanych grillach. Dobierają parametry smażenia do popularnych potraw, takich jak burgery, steki, drób, ryby czy kanapki;
  • płyty do gofrów – wystarczy wstawić je w miejsce płyt grillowych, aby upiec pyszne gofry;
  • wyświetlacz – pozwala na wygodne cyfrowe sterowanie najważniejszymi parametrami, takimi jak temperatura czy czas pracy, z dokładnym ich wskazaniem.

Elektryczne-grillowanie-w-domu-i-nie-tylko-4

Temperaturę grillowania regulujemy najczęściej wygodnym pokrętłem lub panelem elektronicznym. (Fot. Bosch)

Element grzewczy

W grillach elektrycznych spotkamy się przede wszystkim z dwoma typami elementów grzewczych, które są umieszczane pod płytami. Dużą popularnością cieszą się grzałki rurkowe. Oddają one ciepło miejscowo oraz w swoim bliskim otoczeniu. W grillach o dużej powierzchni roboczej może to powodować np. nierównomierne opiekanie potraw. Te na środku będą spieczone, a umieszczone na bokach jeszcze niegotowe. Może to powodować problemy, np. przy dużych kawałkach mięsa. Aby ich uniknąć, sieć rurek powinna być odpowiednio gęsta.

Drugi typ elementu grzejnego to grzałki panelowe. Jak wskazuje nazwa, jest to duży metalowy panel, który rozgrzewa się na całej powierzchni. Dlatego też ciepło bardziej równomiernie przenosi się na płyty grzewcze i tym samym lepiej opieka potrawy.

2021-04-13
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket