Wśród zalet ceramiki należy wymienić jej właściwości prozdrowotne oraz izolacyjne – długi czas utrzymywania temperatury. (Fot. Adler)
W czajnikach stosuje się filtry, których zadaniem jest zmniejszenie ilości osadu oraz zanieczyszczeń przedostających się do szklanki wraz z wlewaną do niej wodą. Filtr umieszczony jest zazwyczaj na dziobku czajnika i można go wyjąć w celu wyczyszczenia. Dostępne są najprostsze filtry wykonane z siateczki nylonowej. Stosuje się je w najtańszych czajnikach, jednak filtr jest bardzo skuteczny i zatrzymuje większość zanieczyszczeń i kamienia. W czajnikach z nieco wyższej półki cenowej znajdują się filtry z siateczką ze stali szlachetnej, która jest z pewnością skuteczniejsza i trwalsza od nylonowej. Na rynku są także filtry węglowe, które dodatkowo pochłaniają zanieczyszczenia oraz zapachy w wodzie.
Czajniki są urządzeniami, które w zależności od użytych komponentów oraz konstrukcji mogą pracować albo bardzo głośno, albo praktycznie bezgłośnie. Jeśli dla kogoś ten aspekt ma znacznie, nie pozostaje mu, niestety, nic innego, jak wypróbować czajnik w praktyce. Bez wątpienia cichsze są czajniki szklane i ceramiczne od tych stalowych czy z tworzywa sztucznego. Choć nie jest to regułą. Uważa się, że czajniki wyposażone w grzałki płaskie odznaczają się większą „kulturą pracy”, także dla ucha. Należy pamiętać, że na poziom emitowanego dźwięku przez urządzenia wpływ ma osadzający się na grzałce kamień, ilość gotowanej wody, ale także dopasowanie dna do podstawy i pokrywy do korpusu. Jeśli jest źle rozwiązane, czajnik może wpaść w wibracje i stukać. Duże znaczenie ma tu także masa – lekkie modele, np. z tworzywa będą bardziej podatne na wibracje.
To właśnie w niej znajduje się element grzejny, ale nie tylko. Modele z funkcją regulacji temperatury mają często bardziej rozbudowaną podstawę, a w której znajduje się panel sterowania. To jaki ma ona kształt zależy już od wizji samych projektantów. Ważną kwestią dotyczącą czajników z płaskim elementem grzejnym jest to, że mają one obrotową podstawę 360°. Dzbanek mocuje się na cokole znajdującym się pośrodku podstawy. Umożliwia to odstawianie go w dowolnej pozycji i ułatwia obsługę urządzenia. Często stosowanym rozwiązaniem jest wyposażenie podstawy w miejsce do przechowywania przewodu. Albo wyposaża się urządzenie w system automatycznego zwijania przewodu (wtedy podstawa jest większa gdyż musi zmieścić przewód), albo w specjalne wypustki umożliwiające jego nawinięcie.
Obecnie większość dostępnych na rynku czajników jest wyposażona w obrotowe podstawki i płaską grzałkę, co znacznie zwiększa komfort użytkowania. (Fot. Gorenje)
Po pierwsze przyspiesza gotowanie się wody, po drugie: chroni użytkownika przed wydobywaniem się gorącej wody, po trzecie: zapobiega odkładaniu się kurzu wewnątrz urządzenia. Typ pokrywki wpływa na sposób i łatwość obsługi. Generalnie można wyróżnić trzy rodzaje. Pierwszy i najprostszy to ten, który polega na jej mechanicznym podniesieniu. Pokrywka jest otwierana/podnoszona ręcznie przez samego użytkownika. Bardziej popularne i coraz częściej spotykane są modele mające funkcję automatycznego podniesienia. Pokrywka jest automatycznie podnoszona po naciśnięciu przycisku, który najczęściej znajduje się w rączce urządzenia. Ostatnim typem (rzadko spotykanym) są pokrywki, które się przekręca. W niektórych czajnikach pokrywka jest na stałe zintegrowana z urządzeniem, a wodę nalewa się za pomocą odpowiednio szerokiego dziobka.
Jakie wyróżniamy rodzaje wskaźników? Najprościej rzecz ujmując, rozróżniamy jedno lub dwustronne. Obowiązkowo wyposażone są w podziałkę informującą o ilości wody. To właśnie skala informuje o ilości litrów, mililitrów czy liczbie filiżanek. Oczywiście, kwestia ta w podobny sposób jest rozwiązana w czajnikach szklanych, które także mają podziałkę. Wskaźnik może mieć postać mniejszego lub większego paska z tworzywa sztucznego, który umożliwia zobaczenie ilości wody. W tym miejscu warto wspomnieć o urządzeniach wyposażonych w tzw. strefę szybkiego gotowania. Na czym polega ta funkcja? Wewnątrz czajnika znajdują się tzw. strefy szybkiego gotowania. Wskazują one objętość dla jednej, dwóch lub trzech filiżanek, dzięki czemu można ugotować dokładnie potrzebną ilość wody. Wskaźnik poziomu wody najczęściej jest też podświetlany. Podświetlenie może być jedno- lub kilkukolorowe. W ostatnim wypadku barwa zmienia się razem ze wzrastającą temperaturą wody od niebieskiej po np. ciemnoczerwoną. Nowością są modele mające pierścienie świetlne informujące o wysokości temperatury wody. W czajnikach podświetlana może być także podstawa, która spełnia funkcję lampki kontrolnej. Świecąca na niebiesko obwódka w podstawie czajnika informuje o włączeniu urządzenia oraz daje dodatkowy efekt wizualny. W urządzeniach wykonanych ze szkła bardzo często możemy spotkać się z podświetlanym wnętrzem. Najczęściej woda podświetlana jest na niebiesko, chociaż coraz popularniejsze są różnokolorowe podświetlenia. Duża zaletą tego rozwiązania jest ciekawy, oryginalny i nowoczesny efekt wizualny.
Do zapewnienia bezpiecznej pracy czajnika elektrycznego niezbędne jest zastosowanie odpowiednich komponentów. Istotna jest zwłaszcza jakość bezpiecznika termicznego odpowiedzialnego za wyłączenie czajnika po zagotowaniu wody. Dlatego też aby zagwarantować bezpieczeństwo firmy stosują bezpieczniki renomowanych producentów np. Strix albo Otter.
© 2024 InfoMarket