O tym, gdzie sprawdzi się dana konstrukcja decydują oczywiście nasze upodobania, ale i względy pragmatyczne. Z jednej strony łatwiej segregować w domowych warunkach mrożonki w szufladach, z drugiej jednak strony komfortowy dostęp do wszystkich produktów na raz – jak ma to miejsce w modelach skrzyniowych – może okazać się najważniejszym atutem w letniaku, piwnicy czy barze.
Obie grupy są dziś bardzo zaawansowane technicznie i technologicznie i są nie tylko niezwykle oszczędne, ale i nowoczesne. Nie należy upatrywać w tym obszarze większych różnic, czy doszukiwać się wyższości jednej grupy zamrażarek nad drugą.
Temperatura w modelach szufladowych, jak i skrzyniowych zwykle sięga -26 °C, choć są modele, gdzie można mrozić w znacznie niższych warunkach (np. -32 °C). Dzięki temu żywność można przechowywać nawet przez kilkanaście miesięcy, a w skrajnych wypadkach nawet dwa lata. Warto w tym miejscu podkreślić, że choć za granicę bezpiecznej temperatury przy tzw. głębokim mrożeniu uznaje się próg -16 °C, to jednak wpływ na czas przechowywania żywności ma nie tylko jej rodzaj, ale i sposób pierwotnego pakowania i rodzaj mrożonego produktu.
W warunkach domowych nie należy nigdy przekraczać 12-miesięcznego okresu mrożenia.
© 2024 InfoMarket