Zamrażarki skrzyniowe często spotykane są w restauracjach, sklepach, ale także w gospodarstwach wiejskich czy agroturystycznych. Są pojemne, wygodne i praktyczne, pozwalają bowiem na układanie produktów w specjalnych koszach. Same urządzenia są otwierane od góry, mają zwykle 85 cm wysokości, a ich atrybutem jest z pewnością wspomniana duża pojemność użytkowa.
Kiedy w modelach szufladowych znajdziemy takie urządzenia, które mają nawet osiem szuflad, to wśród zamrażarek skrzyniowych znajdą się takie, które mają od dwóch do trzech koszy drucianych z możliwością zwiększenia ich liczby w pewnych wypadkach nawet do 16. Zamrażarki skrzyniowe, w zależności od szerokości (od 75 do ok. 140 cm), mogą mieć pojemność od ok. 200 do nawet 400 l.
Co ciekawe, najbardziej pojemne modele zamrażarek szufladowych mogą dochodzić także do 400 l, choć tutaj niepisanym „standardem” jest przedział ok 100–250 l. W praktyce decyduje o tym liczba szuflad, która może zwykle wynieść od 3 do 8, choć zdarzają się modele 9 i 10 szufladowe (rzadkość na naszym rynku).
Oczywiście pojemność i liczba szuflad przekłada się na wysokość urządzeń. Ta waha się do 50 do 200 cm. Szerokość zaś to zazwyczaj od 54 do 60 cm. Oczywiście, pojemność, typ zamrażarki czy jej gabaryty to nie wszystko, na co powinno się w wypadku zamrażarek zwracać uwagę. Zwłaszcza, że producenci wyposażają swoje produkty w wiele ciekawych rozwiązań i funkcji niezależnie od konstrukcji.
© 2024 InfoMarket